Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Τα γεγονότα που πλήγωσαν την Ελλάδα το 2013 μέσα από τους ανθρώπους που τα έζησαν

Το 2013 ήταν ακόμα μια δύσκολη χρονιά. εχουν επιλέγει ορισμένα από τα γεγονότα που ήταν γροθιά στο στομάχι για την ελληνική κοινωνία. Τι μας είπαν οι άνθρωποι που τα έζησαν (Vids)
Λίγο προτού αποχαιρετήσουμε το 2013 επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα γεγονότα που στιγμάτισαν τις μνήμες μας μέσα από τους ανθρώπους που τα έζησαν.
Άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους, που έχασαν τις δουλειές τους, που κατορθώνουν να επιβιώνουν χωρίς ρεύμα μιλούν  δίνοντας μέσα από τη δική τους οπτική ματιά τα γεγονότα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που φεύγει.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Στις 18 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα "πάγωσε" από τη δολοφονία του 34χρονου ράπερ με αντιφασιστική δράση Παύλου Φύσσα. Θα προλάβαινε, παρά τη μαχαιριά που είχε δεχτεί στην καρδιά, να δείξει στις αρχές τον δολοφόνο του.
"Η οικογένεια σαφέστατα αισθάνεται δικαιωμένη. Δεν θέλει ούτε αποζημιώσεις ούτε τίποτα άλλο. Θέλει να φανεί αυτό το πράγμα τι ήταν. Ότι ήταν μια στυγνή δολοφονία", ο Γιώργος Μαραγκός, δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.
 
Όπως αναφέρει, τα όποια λάθη έγιναν από την πλευρά της αστυνομίας, όπως το γεγονός ότι δεν είχαν πάρει κατάθεση από την κοπέλα του Παύλου, αναδείχθηκαν από την 6η ανακρίτρια Πειραιά.
"Έδωσε αργότερα στην ανακρίτρια την πραγματική διάσταση της ανθρωποκτονίας. Ενώ ο Φύσσας είχε διώξει τους φίλους του, η κοπέλα δεν έφυγε.
Απομακρύνθηκε σε απόσταση 20 μέτρων, σταμάτησε στους αστυνομικούς και μόλις είδε ότι ο Ρουπακιάς πήγαινε κατά πάνω του φώναξε "θα τον σκοτώσουν, τρέξτε". Δεν κινήθηκαν. Έφυγε μόνη της προς την πλευρά του Παύλου, αλλά είχε φτάσει ο Ρουπακιάς και τον είχε μαχαιρώσει". 
Η σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά ξετύλιξε το κουβάρι γύρω από τη δράση της Χρυσής Αυγής και οδήγησε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τον γενικό γραμματέα Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές Παναγιώτη Λαγό και Χρήστο Παππά, καθώς και τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη Νίκαια Γιώργο Πατέλη.

Η δολοφονία Φουντούλη - Καπελώνη

Πρώτη Νοεμβρίου και η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το τυφλό δολοφονικό χτύπημα που άφησε νεκρούς τον 27χρονο Γιώργο Φουντούλη και τον 22χρονο Μανώλη Καπελώνη.
Η επίθεση κατά των τεσσάρων νεαρών που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο έγινε, σύμφωνα με την προκήρυξη ανάληψη ευθύνης, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο Αλέξανδρος Γέροντας, που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση, έχοντας δεχτεί σφαίρες στο στομάχι και το στήθος, ανέκτησε μετά από καιρό επαφή.
Η μητέρα του Όλγα Βλάχου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιστατικό της δολοφονίας που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή και στον Αλέξανδρο.
Αρκέστηκε να υπογραμμίσει πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι μόνο να γίνει καλά ο γιος της, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Γεώργιος Γεννηματάς".
Η οικογένεια βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του 29χρονου και δεν επιθυμεί, όπως μας εξήγησε η μητέρα του, να πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας στον Αλέξανδρο που δίνει την προσωπική του μάχη για να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Το μαύρο που έκλεισε την ΕΡΤ και το άσπρο της ΔΤ που δεν λέει να φανεί

Πριν περίπου έξι μήνες, ένα βράδυ συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσιζε να κλείσει την ΕΡΤ. Μόνο που δεν είχε μελετήσει φαίνεται καλά τις αντιδράσεις αλλά και τις δυνατότητες της, διότι ούτε έτοιμο ήταν το άλλο σχήμα ούτε σήμερα, αρκετό καιρό μετά, η ΔΤ έχει πάρει τη θέση της ΕΡΤ στην τηλεθέαση αλλά και στις καρδιές των θεατών.
Όλα αυτά τα εξηγεί ένας άνθρωπος που μάχεται ακόμα για την ΕΡΤ και πιστεύει σε αυτήν, σε μία ΕΡΤ βελτιωμένη και απαλλαγμένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος. 
 

Ζητείται ανθρωπιά!

Αυτό θα μπορούσε και μάλιστα εύκολα να είναι ο τίτλος, αλλιώς η ουσία, της συνέντευξης μας με τον Αντώνη Γιομπαζολιά, άνεργο λογιστή.
Για χρόνια προσπαθεί να βρει δουλειά και να ζήσει αξιοπρεπώς. Αντ' αυτού συναντά όχι μόνο τη γνωστή απόρριψη αλλά και μία απαξίωση. "Κανείς δεν ρωτά τι γίνεσαι, τι κάνεις", λέει.
 
Στιγμές ύστερα μιλά για την ανάγκη να στηριχθεί έστω και στα λόγια ένας άνεργος, καθώς, όπως τονίζει, νιώθει στο περιθώριο και μόνος του.
 
"Στάση πληρωμών σε όλα τα χρέη", είναι ο λόγος που τα βγάζει πέρα αυτή την περίοδο, σε συνδυασμό με το μισθό της γυναίκας του, ο οποίος υπάρχει ακόμα ευτυχώς. Ως πότε όμως; Διότι τα χρέη δεν εξαφανίζονται, αντιθέτως αυξάνονται.
 

 

Ζώντας με την αγωνία από το παράνομα συνδεδεμένο ρεύμα

Τα δάχτυλα παίζουν νευρικά, ενώ κοιτάζει συνέχεια προς την κάμερα μήπως και "κλέψει" εικόνα της. Η κυρία που μιλά  είναι με παράνομο ρεύμα. Με παράνομη σύνδεση.
Δεν το λέει ποτέ στην κάμερα, όμως ο φόβος υπάρχει πως κάποια στιγμή θα την ανακαλύψουν. Προσπαθεί να εξηγήσει το πως έχει βρεθεί εγκλωβισμένη σε αυτήν την κατάσταση, μέσα στην κρίση το 2013.
 
Την ρωτάμε εάν γνωρίζει κι άλλους σε αντίστοιχη κατάσταση στη γειτονιά. Αν και δεν τους γνωρίζει προσωπικά, εντούτοις έχει υπόψη της αρκετές περιπτώσεις.
"Πώς θα διαβάσει το παιδί με το κερί", αναρωτιέται σημειώνοντας: "Τα σπίτια έχουν γίνει κρυφά σχολειά".
 

Θάνατος για ένα εισιτήριο

Ο έλεγχος εισιτηρίων το βράδυ της 13ης Αυγούστου στο τρόλεϊ 12 αποδείχτηκε μοιραίος. Ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης δεν είχε εισιτήριο.
Υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Θανάσης έπεσε από το μοιραίο τρόλεϊ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Η μητέρα του μας υποδέχεται και αναπολεί στιγμές από τα παιδικά του ακόμα χρόνια. Φωτογραφίες, λευκώματα, σχολικοί έλεγχοι και προσωπικά του αντικείμενα βρίσκονται σε κεντρικό σημείο του σπιτιού της οικογένειας.

"Σου σκοτώνουν το παιδί. Γιατί; Για ένα εισιτήριο. Ήταν κοινωνικό παιδί. Δεν είχε κακία μέσα του. Είχε όνειρα. Χριστούγεννα εγώ τώρα, Πάσχα. Να, βλέπω τις φωτογραφίες του", σημειώνει η μητέρα του 19χρονου Ιφιγένεια.
 

Η φονική θεομηνία στη Ρόδο

Από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Ρόδου στις 22 Νοεμβρίου θρηνήσαμε τέσσερις νεκρούς. Μέσα σε 24 ώρες είχε πέσει διπλάσια ποσότητα βροχής από το συνηθισμένο για όλο τον Νοέμβριο.
Αρχικά εντοπίστηκαν νεκροί από τα σωστικά συνεργεία ο 67χρονος Γιάννης Μπαϊράμης και η 54χρονη σύζυγός του, το αυτοκίνητο των οποίων είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.
Ώρες αργότερα ανασύρθηκαν και οι σοροί της 27χρονης Αναστασίας Κατσαρού και του 50χρονου Κώστα Αργυρόπουλου. Στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 50χρονος επέβαινε και ο συνάδελφός τους Γιάννης Γκίζης, καθηγητής εικαστικών σε δημοτικό σχολείο του Παραδεισίου. 
"Από τα νερά σταμάτησε το αυτοκίνητο και εγκλωβιστήκαμε στη γέφυρα της Κρεμαστής. Αποφασίσαμε να βγούμε γιατί είχαν αρχίσει να μπαίνουν νερά και θα πνιγόμασταν. Πιαστήκαμε χέρι χέρι με τους αγκώνες για να διασχίσουμε αυτά τα 15 - 20 μέτρα που θα μας οδηγούσαν στην απέναντι όχθη.
 
Στο πρώτο βήμα γλίστρησε ο συνάδελφος και παρέσυρε και την Αναστασία. Εγώ στάθηκα πιο τυχερός. Με παρέσυρε το νερό και περνώντας κάτω από τη γέφυρα πιάστηκα στο πέταλο και φώναζα απελπισμένα σε βοήθεια", σημειώνει ο Γιάννης Γκίζης.
 

Η χρονιά του χαμένου εξαμήνου

Μετά από τρίμηνο λουκέτο λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ως αντίδραση στο μέτρο της κινητικότητας, το εξάμηνο στη Νομική Σχολή Αθηνών χάθηκε οριστικά. 
"Εκείνο που μας πληγώνει στην Ελλάδα του 2013 είναι ότι έχουμε μια πολιτική κοινωνικής λεηλασίας σε βάρος των δικαιωμάτων των ανθρώπων" σημείωσε  ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Ακόμα άλλωστε και όταν έληξε η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, η Νομική Σχολή τελούσε υπό κατάληψη από φοιτητές.
"Όλο το προηγούμενο διάστημα στήριζα τις καταλήψεις ενάντια στις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και τη συνολικότερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Θεωρούμε ότι αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα και με το μέλλον μας ως εργαζόμενους", σημείωσε η Ελένη, φοιτήτρια Νομικής.
 
Οι φοιτητές ωστόσο εμφανίζονταν διχασμένοι. Υπήρχαν και εκείνοι που δεν συμφωνούσαν με το γεγονός ότι η Σχολή παρέμενε κλειστή, με αποτέλεσμα να στερούνται των μαθημάτων και να επιβαρύνονται οικονομικά.
"Αγωνίστηκα για να μπω στη Νομική που είναι όνειρο ζωής και υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μου το στερούν. Δεν ξέρω με ποιο δικαίωμα φοιτητές την κρατούν κλειστή. Το θεωρώ απαράδεκτο.
Πρέπει να διεκδικήσουμε τη μόρφωση για την οποία έχουμε παλέψει", σχολίασε από την πλευρά της η Μαρία, πρωτοετής φοιτήτρια Νομικής από την Κρήτη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: