Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Στους κερδισμένους της μάχης του ΕΣΠΑ η Ελλάδα

Μεταξύ των κερδισμένων στη μάχη του ΕΣΠΑ η Ελλάδα. Άντλησε το μέγιστο δυνατό ποσό του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014 - 2020
Ανάμεσα στους κερδισμένους της μάχης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014 - 2020 συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Πέτυχε, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, να αντλήσει το μέγιστο δυνατό ποσό όχι μόνο από το ΕΣΠΑ, αλλά και από τα επιμέρους ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της λαθρομετανάστευσης.
Η κυβέρνηση επιπλέον προσδοκά πόρους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016 για την αντιμετώπιση της ύφεσης, αφού υπάρχει πρόβλεψη να ληφθούν υπόψη τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2009-2012, ενώ το αρχικό σχέδιο καταρτίστηκε βάσει των στοιχείων της περιόδου 2007-2009.
Η Αθήνα έτσι, σύμφωνα με την Ημερησία, θα αντλήσει έτσι κοινοτικά κονδύλια 18,4 δισεκατομμυρίων έναντι 11,5 δισεκατομμυρίων (που αντιστοιχούσαν στην αρχική πρόταση της Κομισιόν) και μάλιστα στο πλαίσιο αυστηρής λιτότητας, με τον προϋπολογισμό να είναι μειωμένος κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο της περιόδου 2007-2013, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.
Η επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής βρίσκει τις ελληνικές αρχές να μπαίνουν στη μάχη της αξιοποίησης των κονδυλίων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κυβερνητική σύσκεψη ή υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με τις διαχειριστικές αρχές ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, ο βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι το νέο δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σχεδιάζουν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, κατόπιν των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Το τελικό χρονοδιάγραμμα είναι ο Ιούλιος του 2013.
Στο στρατόπεδο των χαμένων τοποθετείται η Κομισιόν, με τον πρόεδρό της Ζοζέ Μπαρόζο να παραδέχεται ότι οι αριθμοί που συμφωνήθηκαν από τους αρχηγούς των "27" είναι κάτω από τα επιθυμητά για την Επιτροπή επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.
Στους χαμένους συμπεριέλαβε ο ευρωπαϊκός Τύπος και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρότι κατόρθωσε να σώσει τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών.
Αυτό επειδή ο πέλεκυς των περικοπών στα κοινοτικά κονδύλια έπεσε σε φιλόδοξα προγράμματα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, που το Παρίσι ισχυριζόταν ότι θα έδιναν πνοή στην ανάπτυξη και θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: