Έξυπνα τρικ για να «ελαφρύνετε» από θερμίδες τα φαγητά σας
Δε χρειάζεται να είστε ειδικός για να μαγειρεύετε υγιεινά στο σπίτι σας. Αρκεί να γνωρίζετε κάποιους κανόνες και να τους ακολουθείτε πιστά. Ο κυριότερος; Να συνηθίσετε να προετοιμάζετε το φαγητό σας με ελάχιστο ή καθόλου λίπος. Από εκεί κι ύστερα όλα είναι εύκολα, που θα γίνουν και...νόστιμα, αν χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας μαζί με διάφορα υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα σας!
Έχετε, λοιπόν, υπόψη σας τα παρακάτω:
• Αφαιρείτε όσο το δυνατό περισσότερο από το λίπος που βλέπετε στο κρέας πριν το μαγειρέψετε. Επίσης, μπορείτε να αφαιρείτε το λίπος από τις σούπες, τα βραστά και τις σάλτσες βάζοντάς τα για λίγο στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό το λίπος θα συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του φαγητού, θα παγώνει κι έτσι θα το αφαιρείτε εύκολα με ένα κουτάλι.
• Δοκιμάσετε να ψήνετε αντί να τηγανίζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες για το μουσακά. Δε θα είναι μόνο το ίδιο νόστιμες, αλλά και πολύ πιο ελαφρές. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με πολλές άλλες τροφές, που παραδοσιακά τις τσιγαρίζετε στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα. Αν πάλι θέλετε να σοτάρετε οπωσδήποτε το κρέας ή τα λαχανικά, κάντε το χωρίς όμως βούτυρο ή λάδι. Αντί για αυτά, χρησιμοποιήστε κρασί, νερό ή ζωμό.
• Χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη όπου μπορεί να ψηθεί το φαγητό με ελάχιστο ή καθόλου λίπος. Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό μία κουταλιά ωμό λάδι μετά το μαγείρεμα.
• Αρωματίζετε και δίνετε χρώμα στο φαγητό σας με αρωματικά φυτά, που πολύ εύκολα μπορείτε να καλλιεργείτε σε γλάστρες. Προσθέτετε μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό και ό,τι άλλο σας αρέσει προς το τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσουν έτσι το άρωμά τους. Πρέπει να τα προσθέτετε λίγο νωρίτερα αν είναι αποξηραμένα. Να ξέρετε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα μυρωδικών όταν είναι αποξηραμένα.
• Για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε λίπος ή αλάτι, να του ρίχνετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, κάποιο αρωματικό ξίδι, όπως μπαλσάμικο, σουσάμι ή καβουρδισμένα αμύγδαλα, λωρίδες από πολύχρωμες πιπεριές κ.ά.
Νόστιμες μαρινάδες
Συνηθίζετε να μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε. Όχι μόνο γιατί σύμφωνα με σχετικές έρευνες το κρέας που μαρινάρεται δεν αναπτύσσει επικίνδυνους μικροοργανισμούς, αλλά και γιατί γίνεται πολύ πιο νόστιμο και τρυφερό. Αφήνετε το κρέας ή το κοτόπουλο στο ψυγείο να μαριναριστεί σε χυμό λεμονιού, κρασί, σόγια και λάδι μαζί με ένα μείγμα αρωματικών της αρεσκείας σας.
Προσοχή!
Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την ίδια τη μαρινάδα για σάλτσα, θυμηθείτε ότι πρέπει πρώτα να τη βράσετε, τουλάχιστον για 3 λεπτά.
Δε χρειάζεται να είστε ειδικός για να μαγειρεύετε υγιεινά στο σπίτι σας. Αρκεί να γνωρίζετε κάποιους κανόνες και να τους ακολουθείτε πιστά. Ο κυριότερος; Να συνηθίσετε να προετοιμάζετε το φαγητό σας με ελάχιστο ή καθόλου λίπος. Από εκεί κι ύστερα όλα είναι εύκολα, που θα γίνουν και...νόστιμα, αν χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας μαζί με διάφορα υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα σας!
Έχετε, λοιπόν, υπόψη σας τα παρακάτω:
• Αφαιρείτε όσο το δυνατό περισσότερο από το λίπος που βλέπετε στο κρέας πριν το μαγειρέψετε. Επίσης, μπορείτε να αφαιρείτε το λίπος από τις σούπες, τα βραστά και τις σάλτσες βάζοντάς τα για λίγο στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό το λίπος θα συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του φαγητού, θα παγώνει κι έτσι θα το αφαιρείτε εύκολα με ένα κουτάλι.
• Δοκιμάσετε να ψήνετε αντί να τηγανίζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες για το μουσακά. Δε θα είναι μόνο το ίδιο νόστιμες, αλλά και πολύ πιο ελαφρές. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με πολλές άλλες τροφές, που παραδοσιακά τις τσιγαρίζετε στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα. Αν πάλι θέλετε να σοτάρετε οπωσδήποτε το κρέας ή τα λαχανικά, κάντε το χωρίς όμως βούτυρο ή λάδι. Αντί για αυτά, χρησιμοποιήστε κρασί, νερό ή ζωμό.
• Χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη όπου μπορεί να ψηθεί το φαγητό με ελάχιστο ή καθόλου λίπος. Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό μία κουταλιά ωμό λάδι μετά το μαγείρεμα.
• Αρωματίζετε και δίνετε χρώμα στο φαγητό σας με αρωματικά φυτά, που πολύ εύκολα μπορείτε να καλλιεργείτε σε γλάστρες. Προσθέτετε μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό και ό,τι άλλο σας αρέσει προς το τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσουν έτσι το άρωμά τους. Πρέπει να τα προσθέτετε λίγο νωρίτερα αν είναι αποξηραμένα. Να ξέρετε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα μυρωδικών όταν είναι αποξηραμένα.
• Για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε λίπος ή αλάτι, να του ρίχνετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, κάποιο αρωματικό ξίδι, όπως μπαλσάμικο, σουσάμι ή καβουρδισμένα αμύγδαλα, λωρίδες από πολύχρωμες πιπεριές κ.ά.
Νόστιμες μαρινάδες
Συνηθίζετε να μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε. Όχι μόνο γιατί σύμφωνα με σχετικές έρευνες το κρέας που μαρινάρεται δεν αναπτύσσει επικίνδυνους μικροοργανισμούς, αλλά και γιατί γίνεται πολύ πιο νόστιμο και τρυφερό. Αφήνετε το κρέας ή το κοτόπουλο στο ψυγείο να μαριναριστεί σε χυμό λεμονιού, κρασί, σόγια και λάδι μαζί με ένα μείγμα αρωματικών της αρεσκείας σας.
Προσοχή!
Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την ίδια τη μαρινάδα για σάλτσα, θυμηθείτε ότι πρέπει πρώτα να τη βράσετε, τουλάχιστον για 3 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου