Η θερμοκρασία στην Αθήνα τα καλοκαίρια θα αυξηθεί κατά 7,5 βαθμούς Κελσίου, το μισό «Δέλτα» του Νείλου θα πλημμυρίσει αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 1 μέτρο... θα επηρεαστούν ο τουρισμός, οι αγροτικές καλλιέργειες (κυρίως ελαιόδενδρα και αμπελώνες): αυτά θα είναι τα αποτελέσματα αν συνεχιστούν οι εκπομπές αερίων και η συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λάλα, σύμβουλο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Μιλώντας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, ο κ. Λάλας τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες στις οποίες βασίζονται η οικονομία και η κοινωνία. «Η θερμοκρασία στη Μεσόγειο και την Ελλάδα θα αυξηθεί, θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις και θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα. Αυτό είναι το μέλλον και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάλας.
Αναφερόμενος στο νερό τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε ήδη πολλές δυσκολίες καθώς οι χώρες της Μεσογείου καταναλώνουν περισσότερο νερό από αυτό που τους αναλογεί και αν μειωθούν οι βροχοπτώσεις οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες».
Ο κ. Λάλας εξέφρασε εξάλλου ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις ενόψει της διάσκεψης του Κανκούν, στο Μεξικό τον ερχόμενο Δεκέμβριο λέγοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Το 2012,πρόσθεσε, λήγει το Πρωτόκολλο του Κυότο και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ακολουθήσει. Δεδομένου ότι χρειάστηκαν 7 χρόνια για να κυρωθεί το Κυότο, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει χρόνος και το 2012 θα υπάρχει κενό. Όμως τα προβλήματα μεγαλώνουν όσο περνά ο χρόνος και όσο καθυστερούμε θα μεγαλώνει η ένταση και το κόστος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αν θέλουμε να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα - Ρίκα κ. Jose-Maria Figueres υπογράμμισε ότι χρειάζεται ολιστική προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας από το WWF Hellas τόνισε ότι η περιφερειακή πρωτοβουλία των χωρών της Μεσογείου δεν αποκλείει την παγκόσμια προσπάθεια. «Χρειάζονται συνέργειες και πρωτοβουλίες, καθώς και μεγαλύτερη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις», είπε.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνεργασίας για το νερό κ. Michael Scoullos είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή του προγράμματος υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ήδη έχουμε μια σειρά πολύ συγκεκριμένων σχεδίων προσαρμογής. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η συνένωση και συντονισμός των πρωτοβουλιών των χωρών της περιοχής, με τη συνδρομή και των μη κυβερνητικών οργανώσεων», τόνισε.
Η κα Maria Luisa Silva Mejias, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης για το περιβάλλον του ΟΗΕ τόνισε ότι οι απειλές που περιέγραψε ο κ. Λάλας είναι ήδη πραγματικότητα. «Ήδη χάνονται νησιά στο Νείλο, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ύδατα της Μεσογείου εισέρχονται στο Δέλτα».
Η κα Mejias επεσήμανε ότι στο μέλλον πρέπει να δουλέψουμε με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύπλευρες και πολυθεματικές, και υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες της Μεσογείου να πάνε με μια φωνή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.
Οι εργασίες του συνεδρίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Μεσογείου θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου