Ομαλά συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στη Χιλή.
Στην επιφάνεια οι 13 από τους 33 μεταλλωρύχους που παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε στοά του ορυχείου.
Δύο μεταλλωρύχοι που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα προηγηθούν.
Στις 06:10 ώρα Ελλάδας έφτασε στην επιφάνεια της γης ο πρώτος από τους 33 παγιδευμένους μεταλλωρύχους Φλορένσιο Άβαλος, ενώ μετά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι.
Νωρίτερα, Χιλιανός διασώστης έφθασε, επευφημούμενος από τους 33 εργαζόμενους, στο χώρο όπου βρίσκονται, για να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για την εκκένωση. Χρειάστηκαν 17 λεπτά για να κατέβει με το θαλαμίσκο, στη στοά, που έχει μήκος περίπου μισό μίλι (625 μέτρα).
Η σειρά που οι μεταλλωρύχοι θα ανασύρονται στην επιφάνεια έχει καθοριστεί, αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.
Η άφιξη του διασώστη Μανουέλ Γκονσάλες ήταν η τελική απόδειξη ότι ο θάλαμος Phoenix που κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό της Χιλής και δεν είχε δοκιμαστεί, εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου, είναι ικανός να συμβάλλει στην διάσωση των παγιδευμένων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες. Ο θάλαμος θα κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.
Οι μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν την 5η Αυγούστου όταν κατέρρευσε μια στοά στο ορυχείο στην έρημο Ατακάμα.
Η διαδικασία απεγκλωβισμού ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη από τεχνικής πλευράς. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή. Τελικά φτάσαμε στη σημερινή ημέρα που ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων είναι πλέον πραγματικότητα.
Οι 33 μεταλλωρύχοι, αφού βγουν στην επιφάνεια θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου