Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η μητρότητα είναι για... μπαμπάδες

Το μητρικό ένστικτο δεν είναι αποκλειστικά γένους θηλυκού! Επιστήμονες, παρατήρησαν αύξηση των ουσιών που βοηθούν τις γυναίκες να


δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με το νεογέννητο παιδί τους, όπως η οξυτοκίνη και η προλακτίνη, και στους νέους μπαμπάδες.
Στην μελέτη.... πήραν μέρος 43 «χαζομπαμπάδες» και οι επιστήμονες από το Γέιλ κατέγραψαν τα επίπεδα των ορμονών τους. Όπως προέκυψε, ο «χείμαρρος» ορμονών που προκαλεί στις γυναίκες η γέννα παρατηρείται και στους άνδρες!


Παράλληλα, μια βιντεοκάμερα κατέγραφε τη συμπεριφορά των εθελοντών απέναντι στα μωρά τους. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ένανισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα οξυτοκίνης και προλακτίνης και στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν πατέρας και μωρό.«Αυτός φαίνεται να είναι ο τρόπος εξέλιξης με τον οποίο βοηθούνται οι άντρες να γίνουν καλοί γονείς από τη στιγμή που θα αποκτήσουν ένα μωρό», τονίζει η νευροεπιστήμονας Ρουθ Φέλντμαν.
Πάντως άνδρες και γυναίκες αποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στην αύξηση των ορμονών: οι μητέρες γίνονται πιο τρυφερέςενώ οι μπαμπάδες πιο... περιπετειώδεις, βοηθώντας τα παιδιά τους να εξερευνήσουν τον κόσμο και να μάθουν καινούργια πράγματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: