Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η αξιοπρέπεια δεν χάνεται, ούτε αποτιμάται με χρήματα”

maniapapadimitriou.gifΜάνια Παπαδημητρίου:




Μαθήματα επιβίωσης: Με αυτόν τον τίτλο, η Μάνια Παπαδημητρίου και η ομάδα Familia συνεχίζουν τη θεατρική τους δουλειά πάνω στον αγώνα των Παλαιστινίων για επιβίωση και αυτοδιάθεση με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Η παράσταση με τίτλο Η Γάζα είναι… Μαθήματα επιβίωσης παρουσιάζεται από το Σάββατο 29 Οκτωβρίου από τη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ και βασίζεται σε θεατρικά κείμενα που έγραψαν μικρά παιδιά μετά τους βομβαρδισμούς, προκειμένου να βοηθηθούν να επεξεργαστούν την τραυματική εμπειρία τους. Με την ευκαιρία αυτή, η ίδια ως σκηνοθέτης και οι συντελεστές της παράστασης (Αυγουστίνος Κούμουλος, Ειρήνη Λαναρά, Δανάη Παπουτσή, Δήμητρα Σύρου, Μαρία Τζάνη) έδωσαν μια μεγάλη συνέντευξη στον ιστότοπο Red Notebook, τόσο για την παράσταση και τον αγώνα των Παλαιστινίων όσο και για την κοινωνική διάσταση της τέχνης και την εμπειρία της συλλογικής δουλειάς, τον αγώνα των καλλιτεχνών για την επιβίωσή τους κ.λπ., από την οποία δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα.







Συνέντευξη στην Αλίκη Κοσυφολόγου






* Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την παράσταση που ανεβαίνει στο «Επί Κολωνώ»






Οι μεταφράσεις των κειμένων έχουν γίνει από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, πρόεδρος του οποίου είναι ο Νίκος Γκόβας. Oι συντελεστές του Δικτύου είναι οι πρώτοι που συνεργάστηκαν με το θέατρο «Αστάρ» και έφεραν αυτούς τους μονολόγους στην Ελλάδα. Πρόκειται για μονολόγους που γράφτηκαν από παιδιά της Γάζας. Τα παιδιά τούς έστειλαν στο «Ασταρ», που βρίσκεται στη Ραμάλα, όπου και διαβάστηκαν. Οι μικροί ηθοποιοί ταξίδεψαν μαζί με άλλα παιδιά από άλλα μέρη του κόσμου μέχρι τον ΟΗΕ, για να υποστηρίξουν εκεί το αίτημα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση. Η παράστασή μας είναι αφιερωμένη στον Τζουλιάνο Μερ Καμίς, που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2011. Από το 1989, ο Μερ Καμίς έκανε στην Τζενίν θέατρο για παιδιά με παιδιά. Ο ίδιος ήταν καρπός του έρωτα μιας Ισραηλινής κι ενός Παλαιστινίου. [...]






* Είναι σαφώς αναντίστοιχα τα μεγέθη των δυσκολιών, ωστόσο μπορεί να υπάρχει μια «συγγένεια» μεταξύ των καταστάσεων στη Γάζα και την Ελλάδα;






Ακριβώς γι’ αυτό, προς το τέλος της παράστασης, παρουσιάζεται ένας μονόλογος όπου μία Ελληνίδα μαθήτρια σχολείου θίγει το πρόβλημα και εν μέρει απαντά στο ερώτημα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ζει κανείς σε μια εμπόλεμη ζώνη, ωστόσο δεν ξέρω μήπως αυτή η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι με έναν τρόπο το προεόρτιο ενός πολέμου. Σε αυτό το δίλημμα, κατά τη γνώμη μου, μετράει πολύ η γνώμη των νεότερων ανθρώπων. [...]






* Το προηγούμενο έργο που ανεβάσατε βασιζόταν στα e-mail και το ημερολόγιο της Ρέιτσελ Κόρι. Το έργο που ανεβάζετε τώρα βασίζεται σε μονολόγους μαθητών που έζησαν τους βομβαρδισμούς της Γάζας. Στρέφεστε σε κείμενα που δίνουν προτεραιότητα στην πρωτότυπη εμπειρία. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτό;






Εδώ υπάρχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τα κείμενα της Ρέιτσελ Κόρι. Τα κείμενα που παρουσιάζουμε στην παράσταση αυτή γράφτηκαν από παιδιά που μαθαίνουν θέατρο. Μάλιστα θα λέγαμε ότι μερικά από αυτά τα παιδιά φαίνονται να έχουν ταλέντο, δημιουργική και ταυτόχρονα κριτική σκέψη. [...]






Οι πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που έχω από τη συμμετοχή σε παράσταση είναι από τις παραστάσεις του Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα λίγο μετά τους βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι. Κι αυτό το λέω γιατί έχει μεγάλη σημασία να μην ξεχνάμε ότι βομβαρδισμός στο κέντρο της Ευρώπης έχει γίνει, και άνθρωποι στην ηλικία μας, Ευρωπαίοι, και παιδιά, στην ηλικία των Παλαιστίνιων μικρών συγγραφέων, έχουν γνωρίσει τον πόλεμο. Έγινε βομβαρδισμός στο κέντρο της Ευρώπης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτό βέβαια που απέδειξε με πολύ πικρό τρόπο η υπόθεση των βομβαρδισμών είναι ότι δεν υπάρχουν «παρεμβάσεις» για «ανθρωπιστικούς» λόγους και ότι οι βομβαρδισμοί δεν μπορεί να εξυπηρετούν «ειρηνευτικούς» σκοπούς.






* Πιστεύετε ότι κείμενα που στηρίζονται σε αυτού του είδους τα συνταρακτικά πρωτότυπα βιώματα είναι «ικανά» να εμπνεύσουν περισσότερο το κοινό; Δεδομένης της κατήφειας που έχει επικρατήσει, δημιουργείται μια εντύπωση της τέχνης ως απρόσιτης.






Η διάδοση του μεταμοντέρνου ύφους στο θέατρο, που επικράτησε σε όλη την Ευρώπη, «θέλει» όλα τα κείμενα να γίνονται διασκευές. Δηλαδή όλοι οι σκηνοθέτες στην Ευρώπη κάνουν παραστάσεις αντλώντας στοιχεία από θέατρο, χοροθέατρο και αξιοποιώντας τα πολυμέσα. Επομένως χρειάζονται διασκευές στα κείμενα, γιατί το πιο «παραδοσιακό» θέατρο λόγου δεν αρκεί πλέον για να στηρίξει εξ ολοκλήρου το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης. Οπότε, έτσι κι αλλιώς, όλα τα κείμενα δέχονται μεταγραφές. Υπ’ αυτήν την έννοια, τα πάντα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης για το θέατρο. Από ένα κείμενο σε μια εφημερίδα μέχρι το πιο σπουδαίο θεατρικό έργο. Εφόσον αποδομούνται τα πάντα και επανασυντίθενται σε νέες μορφές, κάθε κείμενο και κάθε αφήγηση μπορεί να έχουν μια θεατρική διάσταση. Βεβαίως, ένα ποιοτικό θεατρικό κείμενο είναι έργο που ποτέ δε χάνει την αξία του. Το ενδιαφέρον στα κείμενα του Γάζα είναι… έγκειται στην προσπάθεια των παιδιών να γράψουν μονόλογο και να δουν τον εαυτό τους ως πρόσωπο χρήσιμο θεατρικά. [...]






* Αν ήμουν πάντως στη θέση αυτών των παιδιών, σκέφτομαι ότι, αφενός, θα ήμουν πολύ χαρούμενη και περήφανη, όπως κάθε παιδί που κατορθώνει να γράψει ένα κείμενο που γίνεται «κανονικό» θεατρικό έργο, αφετέρου θα αισθανόμουν ότι είμαι μεγαλύτερη από την «πραγματική» μου ηλικία. Δεν ξέρω πολλά συνομήλικά τους παιδιά στη Δύση με τόσο διεισδυτικό «μαύρο χιούμορ».






Όχι, δεν συμφωνώ. Όταν, για παράδειγμα, τραυματίζονται από τον χωρισμό των γονιών τους, τα παιδιά στη Δύση και κυνισμό έχουν, και μαύρο χιούμορ, και συχνά αθεράπευτο ατομικισμό. Βέβαια, ατομικισμό έχουμε ακόμα κι όταν δεν χωρίσουν οι γονείς μας -η βαρβαρότητα με την οποία παρεμβαίνει η επιταγή του ατομικισμού στον ψυχισμό του δυτικού ανθρώπου είναι ασύλληπτου μεγέθους. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει μεγαλύτερο τραύμα από αυτό. Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν επισκεφτεί την Παλαιστίνη κουβαλούν, από αυτή τους την εμπειρία, το συνταρακτικό βίωμα της αλληλεγγύης που συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Εκεί δεν πεθαίνουν από την πείνα, όπως θα φανταζόταν κανείς, καθώς μοιράζονται το ένα πιάτο φαγητό που μπορεί να έχουν… Εκεί δεν υπάρχει ο χώρος του ενός σε σχέση με τον χώρο του άλλου. Υπάρχει κοινότητα.






* Και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε παραδείγματα αλληλεγγύης






Αυτή είναι μια αισιόδοξη παράπλευρη διάσταση της κρίσης.






* Νομίζω ότι αυτό φαίνεται και στην τέχνη -τόσες ομάδες δουλεύουν μαζί… Υποθέτω βέβαια ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι εφικτός ο «ατομικός δρόμος» στην τέχνη…






[...] Είναι γεγονός ότι η «εύκολη» ζωή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μας έχει κάνει να μη μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας μπροστά στις αλλαγές. Έτσι οργιζόμαστε, γιατί αισθανόμαστε ότι μας αφαιρούν δικαιώματα που θεωρούσαμε αυτονόητα και μετά βουλιάζουμε στην θλίψη. Οι Παλαιστίνιοι είναι, κατά τη γνώμη μου, παραδείγματα προς μίμηση, από την άποψη ότι, αν και ζουν όλα αυτά τα χρόνια απαξιωμένοι από κάθε δικαίωμα, διατηρούν σε αξιοθαύμαστο βαθμό την αξιοπρέπεια και την αισιοδοξία τους. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να φανταστώ καταλληλότερο και πιο αντιπροσωπευτικό τίτλο για την παράσταση από το Μαθήματα επιβίωσης.






Ακόμα περισσότερο, και για όλους τους καλλιτέχνες, η παράσταση αυτή δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα-παράδειγμα. Οι καλλιτέχνες θα λέγαμε ότι ζουν σε καθεστώς μνημονίου εδώ και δέκα χρόνια. Αναφέρομαι στους καλλιτέχνες των ομάδων, οι οποίοι ζουν σε καθεστώς ανέχειας την τελευταία δεκαετία. Είμαστε αδιαβάθμητοι. Δεν υπάρχουμε ως κατηγορία πολιτών, δεν μας αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος. Δεν αναγνωρίζονται οι σπουδές και τα πτυχία μας. Οι καλλιτέχνες, λοιπόν, είναι χορηγοί του ελληνικού πολιτισμού τα τελευταία δέκα χρόνια. Παντού όπου εργάζονται, βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας. [...] Την αξιοπρέπειά μας, όμως, δεν την έχουμε χάσει. Η αξιοπρέπεια δεν χάνεται, ούτε αποτιμάται με χρήματα


τα λόγια είναι περιττά

Σκόρδο, ένα όπλο κατά πάντων

Σκόρδο, ένα πανάρχαιο φυτικό όπλο κατά πάντων, αντίστοιχο του μηχανικού Kalashnikov. Αν μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με ένα όπλο θα λέγαμε πως μοιάζει με το Kalashnikov. Το κύριο χαρακτηριστικό του σκόρδου όπως και του Kalashnikov είναι η εκπληκτική τους ανθεκτικότητα, απλότητα, και αποτελεσματικότητα. 



Το Kalashnikov ακόμη κι αν πέσει από μεγάλο ύψος, γεμίσει με άμμο ή βραχεί, θα συνεχίσει να ρίχνει τις προβλεπόμενες 650 βολές το λεπτό, χωρίς να μπλοκάρει. Επίσης, με βάρος μόλις 4,5 κιλά και μονάχα με οκτώ κινητά μέρη, ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να μάθει ταχύτατα να το συναρμολογεί και να το χρησιμοποιεί.










Το σκόρδο απλό και ανθεκτικό, με όλες τις απίθανες χημικές ενώσεις που περιέχει, δρα κατά πάντων (εξοντώνει ιούς, βάκιλους, βακτήρια, βρυκολάκες, τον Αζώρ, λοιπά Παλαιά ζούδια, το κακό μάτι, πόδι αυτί…) και εξοντώνει, ότι βρεθεί στον δρόμο του, για την υγεία μας δε, είναι σχεδόν πανάκεια.


Το σκόρδο μαζί με το παντζάρι ήταν από τις τροφές της θεάς Αφροδίτης, για να διατηρεί την σφριγηλότατα, την χάρη της και τον ερωτισμό της. Ποίος τολμάει σήμερα να φάει σκόρδα για ερωτική και παθιασμένη ζωή; Μονάχα οι γνωρίζοντες, και από σήμερα ελπίζω κι ΕΣΥ. Μιλάω σε όλο το άρθρο για Ελληνικά ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ σκόρδα, ΟΧΙ Κινέζικα.


Για την δύναμη αυτού του μικρού καρπού, σε σχέση με την υγεία μας, θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο και σε επόμενο για το κρεμμύδι και τις θαυματουργές ιδιότητες του. Ναι Ναι μαζί με μια συνταγή. Απλή φυσικά, σαν όλες όσες θα πάρετε από αυτό το βήμα. Όχι μόνο γιατί η απλότητα δεν έχει εποχή, απλά φανατικούς λάτρης κάθε ηλικίας, αλλά και γιατί μόνο απλή ανάμιξη υλικών είναι αυτό που χρειάζεται και αγαπά το σώμα μας στην διατροφή του.


Σκόρδο μια Υπερτροφή Δύναμης. Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή γεμάτη ενεργητικότητα και υγεία, τροφοδοτήστε τα κύτταρα σας με σκόρδο – το πανάρχαιο βότανο με τις ιαματικές ιδιότητες- που χρησιμοποιείται πάνω από 10.000 χιλιάδες χρόνια ως τονωτικό και θεραπευτικό για όλες σχεδόν τις ασθένειες. Η επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό. Ο βολβός του σκόρδου περιέχει τουλάχιστον τετρακόσιες χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν στο σκόρδο τις εκπληκτικές, ισχυρές ιδιότητες του στην προφύλαξη των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες και στην προστασία ολοκλήρου του σώματος από την πρόωρη γήρανση.


Σκόρδο, ένα πανάρχαιο αντίδοτο, που δρα κατά πάντων. Κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του Αλτζχάιμερ, της κατάθλιψης, των αλλεργιών, του εμφράγματος, του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων… τέλος δεν έχει η λίστα με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος από αυτό το μικρό θαυματουργό δώρο της φύσης. Καταναλώστε σκόρδο είτε με την φυσική του μορφή είτε σε μορφή δισκίων. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το τρώτε ωμό η ελαφρά μαγειρεμένο, λιωμένο η κομμένο σε φέτες. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του η δεν σας ενθουσιάζει η χαρακτηριστική οσμή που αφήνει στο στόμα, ή απορρίπτετε το φρέσκο σκόρδο για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα σκόρδου. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά, (κατά προσέγγιση) χωρίς οσμή.


Κάθε πρωί, μετά την πρωινή γυμναστική, γιόγκα, διαλογισμό, παίρνουμε μια σκελίδα σκόρδο, την ξεφλουδίζουμε και την καταπίνουμε ολόκληρη. Κατά προτίμηση την μασάμε γιατί με την ανάμειξη του σάλιου γίνονται ενώσεις υπέρ χρήσιμες. Μπορούμε αν επιλέξουμε, να πάρουμε δυο κάψουλες συμπληρώματος σκόρδου.


Αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Σάρα Λ. Ντιλενι (104 ετών) και Α Ελίζαμπεθ Ντιλενι (102 ετών), στο βιβλίο τους «μια εκ βαθέων εξομολόγηση: Τα πρώτα εκατό χρόνια των αδελφών Ντιλενι».


DSC04146


Εδώ χρειάζεται να δώσουμε λίγη προσοχή.


Το σκόρδο πρέπει να μασιέται στο στόμα και να καταπίνεται μαζί με λίγο νερό. Έχουμε γίνει όμως μάρτυρες, συνήθως μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων που τρώνε σκόρδο, γιατί γνωρίζουν πως ρίχνει την πίεση, να αναδίδουν μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Θεωρούμε πως ευθύνεται γι αυτό το σκόρδο, αλλά δεν είναι έτσι. Για την άσχημη μυρωδιά δεν ευθύνεται το σκόρδο αλλά το σώμα, το αδύναμο ανοσοποιητικό και οι άσχημη κατάσταση που βρίσκεται. Ας το κάνω πιο λιανά.


Ένα μικρό παιδί, ή ένας υγιής άνθρωπος, όταν τρώει σκόρδο, μασώντας το, δεν μυρίζει άσχημα, μυρίζει σκόρδο. Ένας άνθρωπος με άσχημη σωματική κατάσταση, ασθενής, όταν φάει σκόρδο, βρωμάει από χιλιόμετρα μακριά. Δεν ευθύνεται το σκόρδο, αλλά οι τοξίνες από τα κρέατα, τηγανιτά, γαλακτοκομικά που ταυτόχρονα, καταναλώνει. Το σκόρδο προσπαθώντας να καθαρίσει, δημιουργεί αταξία στο σώμα και στις οσμές του.


Είναι παρατηρημένο πως οι ασθενείς, μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που καταναλώνουν σκόρδο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ κάνουν και άσχημη διατροφή. Τι να κάνει το σκόρδο μετά; Είπαμε είναι πανάκεια αλλά σε μια ισορροπημένη διατροφή, με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παϊδάκια με πατάτες τηγανιτές, αλάτι και κόκα κόλα και μετά δυο σκελίδες σκόρδο για την χοληστερίνη και την πίεση, μόνο οι ανόητοι το κάνουν και δυστυχώς είναι πολλοί με αποτέλεσμα να βρωμάνε.


Είναι κι ένας καλός δείκτης, και κριτήριο, αν τρως σκόρδο και δεν βρωμάς,


αν το στομάχι σου το χωνεύει, έχεις καλό ανοσοποιητικό.


DSC04157


Πως Ενεργεί το Σκόρδο; Το σκόρδο περιέχει ένα απίστευτα σύνθετο μίγμα χημικών ενώσεων και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν σε ποιες από αυτές τις ουσίες οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όμως είναι γνωστό ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο έχουν ποικίλες δράσεις – ως αντιβιοτικές η αντί-ικές, ουσίες, παράγοντες μείωσης της αρτηριακής πίεσης, αναστολείς του καρκίνου, αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και επιδεικνύουν προστατευτική δράση έναντι της γήρανσης στα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα πειραματόζωα στα όποια χορηγήθηκε σκόρδο λειτουργούν καλυτέρα σε προχωρημένη ηλικία και ζουν περισσότερο. Φυσικά τα πειραματόζωα ΔΕΝ πήγαιναν σε τσιπουράδικα ή σουβλακερί, και λοιπούς σκουπιδότοπους.


Πως Είναι Υπερτοφή το Σκόρδο?


Αποκλείει και κατατροπώνει τον καρκίνο. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο καθώς μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του στομάχου και του παχέως εντέρου. Όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστήμιου της Μινεσότα και στη όποια πήραν μέρος 60 χιλιάδες ηλικιωμένες γυναίκες από την πολιτεία της Αιόβα, που έτρωγαν σκόρδο περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με αυτές που δεν έτρωγαν ποτέ σκόρδο. Παράλληλα μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και την Ιταλία, έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν σκόρδο και κρεμμύδια, στο πλαίσιο αυστηρά υγιεινής διατροφής, διατρέχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στομάχου.


Επιπλέον, Το σκόρδο μπορεί να δράση και ως χημικοθεραπευτικός παράγοντας, επιβραδύνοντας η και καταστέλλοντας την ανάπτυξη του καρκίνου στους καρκινοπαθείς. Νέα ερευνητικά δεδομένα από το Ογκολογικό κέντρο Μεμόριαλ Σλοαν Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι τα συστατικά του σκόρδου στην πραγματικότητα περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Δρ Τζον Πιντο του Σλοαν Κετερινγκ Ογκολογικού κέντρου, τα καρκινικά κύτταρα του ανθρώπινου προστάτη που είχαν εκτεθεί σε ένα από τα συστατικά του σκόρδου, που είναι γνωστό ως SAMC αναπτύσσονταν με πολύ βραδύτερο ρυθμό, ἰσο με το τέταρτο του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Δρα Πιντο,


..είναι πλέον σαφές ότι το σκόρδο μπορεί όχι μόνο να προστατέψει τους ανθρώπους από τον καρκίνο, αλλά και να παρατείνει σημαντικά τη ζωή αυτών που έχουν ήδη προσβληθεί από την νόσο.


Όπως αναφέρει ο Τζον Μιλλερ, ερευνητής των ιδιοτήτων του σκόρδου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, το σκόρδο δείχνει ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου σε όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανόμενων των ιστών του μαστού, του ήπατος και του εντέρου.


DSC04454


Μειώνει την χοληστερόλη. Συμφώνα με μια σημαντική επισκόπηση όλων των επιστημονικών δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από τον Στηβεν Γουορσοφσκι στο ιατρικό κολέγιο της Νέας Υόρκης, η κατανάλωση μισής έως μιας σκελίδας σκόρδου, η ισοδύναμης ποσότητας σε συμπλήρωμα σκόρδου, είχε ως αποτέλεσμα τη μέση μείωση της υψηλής χοληστερόλης κατά 23 μονάδες, δηλαδή κατά 9% περίπου. Στην ανάλυση του χρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν καθημερινά 900mg ταμπλέτες σκόνης σκόρδου kwai,σκονη σκόρδου που είχε υποστεί ξήρανση με ψεκασμό και 1000 mg υδατικό εκχύλισμα Kyolic.


Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μια η δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, η ισοδύναμη ποσότητα συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης, τα όποια θεωρούνται επιτυχή όταν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης κατά 15%.


Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να επωφεληθεί κάνεις από τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου στη μείωση της χοληστερόλης, απαιτείται συνεχής λήψη σκόρδου, για χρονικό διάστημα ενός έτους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Μια παρόμοια Βρετανική μετά-ανάλυση, η στατιστική ανάλυση των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων, έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου είχε ως αποτέλεσμα την μέση μείωση της χοληστερόλης κατά 12%.


Γερμανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μονάχου απομόνωσαν 6 χημικές ενώσεις του σκόρδου, οι οποίες μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος με τρόπο ανάλογο με αυτόν του φαρμάκου mevacor που χορηγείτε για την μείωση της χοληστερόλης, καταστέλλοντας την παράγωγη της χοληστερόλης από το ήπαρ. Το σκόρδο κατέστειλε την χοληστερόλη κατά 50% στα πειραματόζωα ένα από τα ισχυρότερα συστατικά του σκόρδου που επιδρούν στην μείωση της χοληστερόλης ήταν το ατζοένιο, ένα συστατικό που αποτρέπει επίσης τον σχηματισμό θρόμβων και βρίσκεται και στο ωμό και στο μαγειρεμένο σκόρδο.


Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μια διπλή τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Γερμάνια έδειξε ότι η κατανάλωση ποσότητας σκόρδου ισοδύναμης με δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης από 171/102 σε 152/89 έπειτα από τρεις μήνες, μέσα σε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, χωρίς κρεατοφαγία.


Καταπολεμά την δημιουργία θρόμβων, άλλος ένα σημαντικός τρόπος με τον όποιο το σκόρδο καταπολεμά τις καρδιακές νόσους είναι, με την αποτροπή του σχηματισμού επικινδύνων θρόμβων η αλλιώς διευκολύνοντας την ομαλή ροη του αίματος στις αρτηρίες.


Το σκόρδο εμποδίζει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την προσκόλληση τους στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την απόφραξη των αρτηριών. Ο Ερικ Μπλοκ, καθηγητής χημείας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Ολμπανι, έχει απομονώσει ένα συστατικό του σκόρδου το ατζοένιο το οποίο έχει ισχυρότατες αντιπηκτικές ιδιότητες.


Το σκόρδο επίσης ενισχύει το ινωδολητικό σύστημα που έχει την ικανότητα να διασπά τους θρόμβους. Σε μια διπλή τυφλή μελέτη Ινδών φοιτητών της ιατρικής, η χορήγηση τριών σκελίδων σκόρδου ημερησίως βελτίωσε την θρομβολυτική δράση του ιδονολυτικου συστήματος κατά 20% περίπου. Το μαγειρεμένο σκόρδο δείχνει να έχει ακόμη μεγαλύτερες αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το σκόρδο καταπολεμά επίσης την γήρανση και την απόφραξη των περιφερικών αρτηριών, καθώς και των αρτηριών της καρδίας.
DSC04603




Αναζωογονεί τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα Εντυπωσιακές νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποκαταστήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την λειτουργία του εγκέφαλου και του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους αρουραίους, αφού είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας.


Συμφώνα με τον Δρα Χιροσι Σαιτο καθηγητή φαρμακευτικών επιστήμων στο πανεπιστήμιο του Τόκιο οποίος έχει εξετάσει δεκάδες φυσικά και συνθετικά προϊόντα, αναζητώντας νέα φάρμακα για την γεροντική άνοια, το σκόρδο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην αποτροπή η την αναστροφή της «άνοιας» τύπου Αλτσχαιμερ. Ο Δρ Σαιτο παρατήρησε και κατέγραψε ότι το εκχύλισμα σκόρδου καταστέλλει την καταστροφή των κυττάρων του εγκέφαλου (των νευρώνων) και κατά τρόπο ακόμη πιο εντυπωσιακό διεγείρει την ανάπτυξη δικτύων νέων νευρώνων του εγκεφάλου.


Έτσι, όπως αναφέρει ο Δρ Σαιτο, το σκόρδο διασφαλίζει την επιβίωση των κυττάρων του εγκεφάλου και «οδηγεί στην νευρωνική αναζωογόνηση του εγκεφάλου» που σημαίνει ότι καθιστά τους γερασμένους εγκεφάλους και πάλι νέους.


Πράγματι, ο Δρ Σαιτο βρήκε ότι το σκόρδο ενδυνάμωσε και αναζωογόνησε τους εγκεφάλους των ηλικιωμένων ποντικών. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν σκόρδο πέτυχαν καλύτερες αποδώσεις στα τεστ μνήμης και μάθησης στα όποια υποβλήθηκαν σε σχέση με τα ηλικιωμένα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε σκόρδο. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν σκόρδο, παρήγαν επίσης, περισσότερα αντισώματα και λεμφοκύτταρα που είναι τα λευκοκύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τον καρκίνο.


Λιώστε μισό κιλό σκόρδου και προσθέστε το σε ένα δοχείο που περιέχει το χυμό 24 λεμονιών, αφήστε το σκεπασμένο για 24 μέρες στη συνέχεια πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε βράδυ.


Είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο που χορηγείται στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της γεροντικής ατονίας και εξασθένησης.


Επιμηκύνει την ζωή. Ο Δρ Σαιτο, ένας από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές της Ιαπωνίας στον τομέα της γήρανσης, παρατήρησε ότι το σκόρδο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ζωής των ποντικιών που χρησιμοποίησε στο εργαστήριο του. Ομολόγει ότι άρχισε να δοκιμάζει το σκόρδο στα πειραματόζωα του, επειδή είναι πολύ γνωστό, πανάρχαιο Ιαπωνικό φάρμακο για την γεροντική άνοια. Το ωριμασμένο εκχύλισμα σκόρδου που χρησιμοποίησε στα πειράματα του είναι αυτό που πωλείται στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Kyolic.


Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η αλλισίνη,ένα από τα κυριότερα συστατικά του σκόρδου,στο όποιο οφείλει τη χαρακτηριστική οσμή του, είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδογενούς παράγωγης δυο ισχυρών αντιοξειδωτικών ενζύμων,της καταλασης και της περοξειδασης της γλουταθειονης,που έχουν αποδειχτεί ότι παρατείνουν τη διάρκεια του βίου στις κατώτερες μορφές ζωής.
Obstmarkt: Pepperoni und Knoblauch




Σκόρδα είναι το φυσικό αγχολυτικό. “Το σκόρδο είναι αγχολυτικό, ηρεμιστικό,ενώ επιπλέον λειτούργει και ως αντικαταθλιπτικό, όπως το Πρόζακ και με πολύ ηπιότερο τρόπο” αναφέρει ο Δρ Ζιλ Φιλιον του ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, “η κατανάλωση σκόρδου μπορεί απλά να σας κάνει να αισθανθείτε καλυτέρα”


Ο Δρ Φιιον έχει ανακαλύψει ότι το σκόρδο επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτινης- μιας χημικής ουσίας που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο και συμμετέχει στη διαμόρφωση της ψυχολογικής διάθεσης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου και κατά συνέπεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος,στην κατάθλιψη,στο άλγος,στην επιθετικότητα,στο στρες,στον ύπνο και στη μνήμη.


Τα υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο λειτουργούν ως ηρεμιστικό, (δες ΕΔΩ)κατευνάζουν και ηρεμούν, βοηθούν στον ύπνο και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη.Ο Δρ Φιλιον πιστεύει ότι το σκόρδο συμβάλλει στη ρύθμιση του συστήματος της σεροτονἰνης. Μια ιαπωνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς έδειξε ότι το εκχύλισμα σκόρδου είχε το 60% της αποτελεσματικότητας του βάλιουμ στην ανακούφιση από το στρες.


Η ικανότητα του σκόρδου να αποτρέπει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος στα ηλικιωμένα ζώα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτό δε σημαίνει ότι το σκόρδο μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη νεότητα η να αναχαιτίσει ολοκληρωτικά τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί,όμως, να την επιβραδύνει σημαντικά. Δρ Γιονχιανγκ Τσανγκ, Πανεπιστήμιο του Τόκιο.


Ποιος τύπος σκόρδου είναι ο πιο κατάλληλος;


Όπως υποστηρίζει ο Δρ Μιλερ του πανεπιστήμιου της Πενσυλβανία, ο οποίος έχει δοκιμάσει πολλές μορφές σκόρδου, Μπορείτε να τρώτε τα σκόρδα ωμά η μαγειρεμένα. Μπορείτε ακόμα να πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα σκόρδου, και συμπληρώνει ότι ..ακόμα και η σκόνη σκόρδου που παίρνουμε κατευθείαν από το ράφι με τα μπαχαρικά έχει αντιγηραντική ενεργότητα και δράση.


Ωστόσο το μαγείρεμα και η σύνθλιψη μεταβάλλουν τις ιδιότητες του σκόρδου. Για παράδειγμα,το ωμό σκόρδο που το έχουμε συνθλίψει η το έχουμε κόψει σε φέτες περιέχει μεγάλη ποσότητα αλλισίνης η οποία είναι ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική του οσμή και τις ισχυρές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.Το μαγειρεμένο η επεξεργασμένο σκόρδο που έχει υποστεί απόσμηση δεν περιέχει σημαντική ποσότητα αλλισίνης με αποτέλεσμα να έχει μικρή η καθόλου αντιβακτηριδιακή και αντί-ιικη δράση. Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ερικ Μπλοκ


..το ωμό,τεμαχισμένο σκόρδο είναι πολύ αποτελεσματικό ως αντιβιοτικό.


Το σκόρδο νικάει τον καρκίνο. Ο καρκίνος το μυρίζει και… φεύγει!


kwai-garlic-oad-30-tabletskyolic-100-91veg


Τι γίνετε με τα δισκία σκόρδου?


Στις περισσότερες περιπτώσεις (όχι όμως και σε όλες) τα συμπληρώματα σκόρδου περιέχουν τις ίδιες αντιγηραντικές χημικές ενώσεις όπως και το ωμό σκόρδο. Αυτού του είδους τα συμπληρώματα έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα σε ζώα και σε ανθρώπους, ιδιαίτερα στη Γερμανία,στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ και έχουν επιδείξει συγκεκριμένα αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη. Τα δισκία σκόρδου αποτελούν το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, που έρχεται πρώτο σε πώλησης μεταξύ των συμπληρωμάτων και φαρμάκων που μπορεί να προμηθευτεί κάνεις δίχως συνταγή γιατρού στη Γερμανία.


Πολλοί ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα σκόρδου, όπως και ωμό σκόρδο.Τα συμπληρώματα σκόρδου που έχουν δοκιμαστεί ευρύτερα είναι το συμπλήρωμα με την εμπορική ονομασία Kyolic που παρασκευάζεται στην Ιαπωνία και το συμπλήρωμα με την εμπορική ονομασία Kwai που παρασκευάζεται στη Γερμανία. Οι κατασκευαστές του Kyolic καυχώνται ότι το 80% της έρευνας για της ιδιότητες του σκόρδου έχει πραγματοποιηθεί με το προϊόν τους.


Το Ιαπωνικό Kyolic που είναι συνώνυμο του ‘ωριμασμένου εκχυλίσματος σκόρδου’ το όποιο έχει υποστεί ψυχρή συμπίεση,είναι άοσμο υγρό η ξηρή σκόνη που έχει υποστεί ωρίμανση σε αλκοόλη και είναι γεμάτο από ενώσεις του θειου.Ορισμένοι ερευνητές το προτιμούν διότι περιέχει μια τιτλοδοτημένη,σταθερή ποσότητα ενός από τα φαρμακολογικά ενεργά συστατικά του σκόρδου,της S-αλλυκυστεινης.Το Kyolic δεν περιέχει αλλισίνη.


Το γερμανικό συμπλήρωμα σκόρδου με την εμπορική ονομασία Kwai είναι επίσης ένα καλά δοκιμασμένο παρασκεύασμα ξηρού σκόρδου,το όποιο,αντίθετα με το Kyolic,αναφέρεται ότι απελευθερώνει αλλισἰνη και βασίζει μεγάλο μέρος των ιαματικών ιδιοτήτων του σε αυτή την ουσία. Είναι επικαλυμμένο και διασπάται στην εντερική οδό και όχι στο στομάχι.


Σε καλά σχεδιασμένες μελέτες και το Kwai και το Kyolic είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης και την παράγωγη αντιοξειδωτικών και αντισηπτικών αποτελεσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι,όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η λήψη των συμπληρωμάτων σκόρδου είναι καλυτέρα να γίνεται με τα γεύματα.


Το σκόρδο που προτιμώ να χρησιμοποιώ, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι της Forever γιατί περιέχει και θυμάρι και λεκιθίνη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, τα συστατικά του σκόρδου, με του θυμαριού βοηθούν τον μεταβολισμό να μετατρέψει τα λίπη σε ενέργεια. Τρία δισκία σκόρδο θυμάρι, τρις φορές την ημέρα με το γεύμα έχουν πολύ καλή αντιοξειδωτική αλλά και ενδυναμωτική δράση. Μπορείς να διαλέξεις όποιο από τα σκευάσματα επιθυμείς, αλλά και φρέσκο σκόρδο φυσικά.
brasil-knoblauchGarlic-Thyme- miastala




Ποια ποσότητα σκόρδου είναι αρκετή; Δυο η τρεις σκελίδες σκόρδου ημερησίως είναι αρκετές για να δώσουν στα κύτταρα σας την τονωτική ένεση που θα διαφυλάξει τη νεότητα σας.


Ποιό σκόρδο είναι ισχυρό; Η αντιγηραντική ισχύς του σκόρδου εξαρτάται από το μέγεθος της σκελίδας και την ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργήθηκε. Για παράδειγμα,το σκόρδο που αναπτύχτηκε σε χώμα πλούσιο σε σελήνιο περιέχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση του ιχνοστοιχείου σελήνιο,που ενισχύει τις αντιγηραντικές ιδιότητες του βολβού. Γι αυτό λέω, Σκόρδο, ΠΆΝΤΑ, ΜΟΝΟ … ΜΟΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ και φυσικά ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΟΧΙ Κινέζικο.


Θα αναφέρουμε εδώ, τις ισοδύναμες ποσότητες σκόρδου που περιέχονται στις φρέσκες σκελίδες σκόρδου,στη σκόνη σκόρδου και στα δισκία σκόρδου προκειμένου να μπορεί να συγκρίνει κάνεις τις διάφορες μορφές του προϊόντος που κυκλοφορούν στο εμπόριο.


Δυο η τρεις φρέσκες σκελίδες σκόρδου ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε μορφή σκόνης (όπως είναι αυτό που υπάρχει στα μπουκαλάκια των μπαχαρικών) με τέσσερις ταμπλέτες κονιορτοποιημένου σκόρδου του ενός γραμμαρίου(1000mg)όπως είναι οι ταμπλέτες του προϊόντος της εταιρείας Kwai, με τέσσερις κάψουλες σκόρδου Kyolic η ένα κουταλάκι του γλυκού εκχυλίσματος σκόρδου Kyolic.


Ποια είναι η μεγίστη ασφαλής ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε; Το ωμό σκόρδο μπορεί να είναι τοξικό σε υψηλές δόσεις, ειδικά σε ένα καταβεβλημένο σώμα με εξαντλημένο ανοσοποιητικό. Όμως ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός όταν το σκόρδο μαγειρεύεται ελαφρά. Η κατανάλωση ποσότητας μεγαλύτερης των πέντε σκελίδων σκόρδου ημερησίως μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αέρια,τυμπανισμό. Η κατανάλωση περισσότερο από 20 gr σκόρδου ημερησίως (ποσότητα που ισοδυναμεί με επτά έως δέκα σκελίδες σκόρδου) μπορεί να προκαλέσει γαστρική αιμορραγία.


Μέτρο, ΝΟΥΣ και ισορροπία επιβάλλεται και εδώ.


Η Υπερβολή είναι σε όλα καταστροφική και


δρα ενάντια σε αυτό που η ισορροπία προστατεύει και ενισχύει.
FFO_084




Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ


Ενισχύει τη λειτουργία και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, σχεδόν όπως κάνουν και ορισμένα από τα συνθετικά φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή γιατρού.


Λειτούργει ως αντιπηκτικό, αραιώνοντας το αίμα και αποτρέποντας τη λειτουργία των επικινδύνων θρόμβων.


Προστατεύει τους γερασμένους εγκεφάλους από τη διανοητική δυσλειτουργία,που περιλαμβάνει την απώλεια μνήμης, τη μειωμένη ικανότητα σκέψης και μάθησης, την κατάθλιψη και την άνοια.


Αναστέλλει τις κυτταρικές μεταβολές που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου και συμβάλλει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.


Καταστέλλει τη γενική επιδείνωση της φυσικής που προκαλείται από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα.


Το σκόρδο περιέχει τουλάχιστον δώδεκα ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες.
knoblauch_14331




Μην διατηρείτε το σκόρδο σε λάδι. ΌΧΙ στο σπίτι.


Ανεξαρτήτως της ισχυρής του γεύσης, το σκόρδο είναι λαχανικό χαμηλής οξύτητας. Το pH μιας σκελίδας σκόρδου συνήθως ποικίλει από 5.3 μέχρι 6.3. Όπως και με όλα τα λαχανικά χαμηλής οξύτητας, το σκόρδο υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επακόλουθη παραγωγή τοξινών από το βακτήριοClostridium botulinum, όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν εσφαλμένη κονσερβοποίηση στο σπίτι και λανθασμένη προετοιμασία και αποθήκευση του μείγματος λαδιού με τα φρέσκα χορταρικά και το σκόρδο.


Η υγρασία, η θερμοκρασία δωματίου, η έλλειψη οξυγόνου και οι συνθήκες χαμηλής οξύτητας συμβάλλουν στην ανάπτυξη τουClostridium botulinum . Καθώς αυξάνεται, αυτό το βακτήριο παράγει μια ιδιαίτερα ισχυρή τοξίνη που προκαλεί την ασθένεια της βοτυλίασης. Αν δεν θεραπευτεί σύντομα, είναι δυνατό να επέλθει θάνατος μέσα σε λίγες μέρες από την κατανάλωση του τοξικού φαγητού.


Μείγματα σκόρδου σε λάδι που μένουν αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή της τοξίνης της βοτυλίασης (χαμηλή τοξικότητα, χωρίς ελεύθερο οξυγόνο στο λάδι και ζεστή θερμοκρασία). Ο ίδιος κίνδυνος ισχύει και για το ψημένο σκόρδο που αποθηκεύεται σε λάδι. Προσοχή λοιπόν.


Μπορείτε να καθαρίζετε σκελίδες από σκόρδα και


να τα αποθηκεύετε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για την χρήση 10-15 ημερών.


Επίσης μπορείτε να βάλετε στο λάδι μερικές σκελίδες σκόρδο με δεντρολίβανο, φύλλα δάφνης, λίγα πιπέρια σε κόκκους, και μικρές Cayenne (πιπεριά καγιέν). Αφήστε να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις, 8 ώρες, και να το χρησιμοποιήσετε ΑΜΕΣΩΣ στις εππόμενες 5-8 ημέρες ωμό στις σαλάτες και στα φαγητά, για έξτρα άρωμα.


Μην το αποθηκεύετε εκτός κι αν το κάνετε τουρσί, που όμως απο το ξύδι χάνει μεγάλος μέρος απο τα οφέλη του.






Στο φαγητό μπαίνουν, ολόκληρα, λίγο πριν κλείσουμε την φωτιά. Καλό είναι να τρώγονται ωμά, μια σκελίδα σκόρο ψιλοκομένη ταιριάζει σε όλα τα φαγητά, σούπες, σαλάτες, βραστά. Επίσης βραστά ή ψητά, προτιμήστε να τα βάζετε μαζί με την φλούδα τους. Ψητά, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, με Cayenne (πιπεριά καγιέν) και αλειμμένα με λάδι, γίνονται υπέροχος μεζές.
DSC04160




Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, το σκόρδο θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Επίσης το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο. Έτσι μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι διώχνει το μάτιασμα και την γλωσσοφαγιά.


Άμα κάποιος θαυμάζει κάτι για να μη το ματιάζει συνηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα. Στην έγκυο γυναίκα και στο νεογέννητο βρέφος τοποθετείται ένα σκόρδο για να φύγει το κακό μάτι. Την ημέρα της πρωτομαγιάς τρώνε σκόρδο για προληπτική εξουδετέρωση του κακού. Ακόμα και πλαστικά σκόρδα τοποθετούνται σε αυτοκίνητα για γούρι.


Το σκόρδο είναι ένα φυτό Δυνατής διατροφικής αξίας και πραγματικά δίκαια κατέχει θέση πρωταγωνιστή την καθημερινή κουζίνα.


GarlicRoasted


Είπαμε το σκόρδο Δρα κατά πάντων, όπως και το Kalashnikov, άλλωστε…


Η μόνη διαφορά μεταξύ του πιστολιού και του φαγητού


είναι η ταχύτητα της μεθόδου που κάποιος επιλέγει να πεθάνει

γιατί δεν τηλεφώνησε ξανά: 5 αλήθειες που αγνοείς

Όσο κι αν περιμένεις πάνω από το τηλέφωνο, δεν θα χτυπήσει μαγικά!Πόσες και πόσες βραδιές δεν έχεις ξεροσταλιάσει πάνω από το τηλέφωνο και το ρημάδι δεν χτυπάει. Και απορείς: αφού είπε πως θα τηλεφωνήσει, αφού είπε πως πέρασε καλά, αφού τόνισε πως έχουμε χημεία, γιατί δεν σε πήρε ποτέ τηλέφωνο; Καιρός να μάθουμε τις πραγματικές αιτίες της εξαφάνισής του!







Αιτία #1: Αντιμετωπίζει ζητήματα ειλικρίνειας






Υπάρχει, σου λέω, υπάρχει αυτός ο άντρας (επί χιλιάδες) που σε πρήζει να του δώσεις το τηλέφωνό σου, το mail σου, ακόμα και το βουνό που μένεις για να σου στέλνει τάχα σήματα καπνού και άπαξ και το κάνεις, ο τύπος χάνεται. Δηλαδή δεν χάνεται απευθείας. Πρώτα σου στέλνει μηνύματα για να σου εκφράσει το ενδιαφέρον για μια συνάντηση. Κανονίζετε τη συνάντηση, αλλά στο παρά πέντε την ακυρώνει. Κανονίζετε και δεύτερη, αλλά κάτι του τυχαίνει τελευταία στιγμή. Ε, δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις πως κάτι τρέχει.






Το πιθανότερο είναι το αγόρι αυτό να μην μπορεί να σου μιλήσει με ειλικρίνεια. Θέλει να σε δει αυτό είναι το σίγουρο αλλά κάτι τον κρατά. Ίσως μια κοπέλα που γνώρισε πριν από σένα, ίσως ένας γάμος που ξέχασε να στον αναφέρει. Την επόμενη φορά που θα σου κλείσει ραντεβού (γιατί ναι, θα εμφανιστεί πάλι κάποια στιγμή), φρόντισε να ακυρώσεις πρώτη το ραντεβού.






Αιτία #2: Έψαχνε για κάτι ευκαιριακό






Βγήκατε, περάσατε όμορφα,πίστεψες πως κάτι ιδιαίτερο αναπτύχθηκε μεταξύ σας, κι όμως περάσαν οι μέρες και ουδεμία απόκριση από την άλλη γραμμή. Το πιθανότερο είναι να ξέχασες εκείνη την κουβέντα περί σχέσεων που κάνατε στο ραντεβού. Εκείνη στην οποία ξεκαθάρισες πως αναζητάς έναν άντρα στο πλευρό σου φουλ τάιμ. Το αγόρι αυτό μάλλον σε συμπάθησε αρκετά για να μην σε τραβήξει σε μια σχέση της εβδομάδας που αφού θα περνούσατε ωραία στο κρεβάτι του (In my bedroom που λέει και το σουξέ), θα σου έλεγε πως δεν είναι έτοιμος για σχέση.






Το ότι δεν σε πήρε είναι ο τρόπος που έχει για να σου δείξει πως το διάστημα αυτό ζητά κάτι λιγότερο μόνιμο και περισσότερο ευκαιριακό. Ουσιαστικά, χάρη σου κάνει που δεν σε πήρε για να γλιτώσεις.






Αιτία #3: Έδωσε το νούμερό του από ευγένεια






Σου έχει τύχει και σένα. Υπήρξε ένα αγόρι που ζητούσε επίμονα το τηλέφωνό σου και το έδωσες. Αλλά δεν απάντησες ποτέ στις κλήσεις του, δεν τον πήρες ποτέ εσύ η ίδια, κι ας ήσουν θετική στο πρώτο του κάλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και στα αγόρια. Συχνά για να επιβεβαιωθούν ζητούν ένα τηλέφωνο που ενδέχεται και να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ. Κάποιες φορές, θέλει απλά να βγει, να περάσει καλά ένα βράδυ, να μιλήσετε όμορφα και να μην σε καλέσει ποτέ. Ε, απλά ήταν ευγενικός και να του το αναγνωρίσεις. Θα μπορούσε να σου μιλά με τις ώρες και τελικά να μην ζητήσει καν τον αριθμό σου γιατί ως άντρας γυναικάς, θα επέστρεφε το πρωί στην καλή του.






Αιτία #4: Έχασε το ενδιαφέρον του ή το τηλέφωνό σου






Αρχικά, του άρεσες αλλά στην πορεία κάτι έγινε και ξενέρωσε! Ίσως να ήταν μια ατάκα σου ή ένα στραβό βλέμμα σου, ό,τι κι αν ήταν ,του δίνουμε το δικαίωμα να ξανασκεφτεί την κίνησή του. Θα ήταν καλύτερο για σένα να χάσεις μια- δυο ώρες χωρίς κανένα λόγο; Τώρα, εκτός από το ενδιαφέρον, μπορεί να έχασε και τον αριθμό σου, πράγμα που ακούγεται μεν εξωφρενικό αλλά συμβαίνει.






Αιτία #5: Ας είναι καλά το Facebook






Kαι γιατί να τηλεφωνήσει σε ερωτώ. Όταν αντί να σου ζητήσει πρώτα τον αριθμό του τηλεφώνου σου, ζητά το όνομά σου στο Facebook. Σε προσθέτει καλά καλά στους φίλους του και μετά αν σε πετύχει στο τσατ, μπορεί και να ανταλλάξετε καμια κουβέντα. Προτού τον υποδεχτείς στους φίλους σου, άφησέ τον να σιγοψηθεί, κι αν θέλει πραγματικά να μιλήσετε, ας σηκώσει το ρημάδι το ακουστικό!






Δεν πήρε?






* Σταμάτα να αναρωτιέσαι τι συνέβη και δεν το έκανε.






* Μην δίνεις το τηλέφωνό σου έτσι κι αλλιώς. Ζήτα εσύ τον αριθμό του άλλου και έχε την επιλογή να τον καλέσεις.






* Ε και τι έγινε. Τουλάχιστον βγήκες και πέρασες καλά την πρώτη φορά.






* Μην του στέλνεις απειλητικά μηνύματα του τύπου: που χάθηκες; όλα καλά;






*Κάλεσέ τον εσύ. Αν όντως δεν είχε σκοπό να τηλεφωνήσει, απλά θα μιλήσετε λίγο και θα στο κλείσει ευγενικά.






*Μετά το μήνα, μπορείς να διαγράψεις τον αριθμό. Τσάμπα να γεμίζεις την κάρτα SIM?


Κατερίνα Πατούλια,


μαύρο ρύζι το «σούπερ τρόφιμο»

ryzi me manitariaΤο υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι μπορεί να αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο, αποκαλύπτουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα ανέλυσαν δείγματα πίτουρου από μαύρο ρύζι που καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, ανιχνεύοντας ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών.







Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές. Είναι επίσης αυτές που προσδίδουν στο μαύρο ρύζι το χαρακτηριστικό χρώμα του.






Όπως γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.






Όπως δήλωσε ο ερευνητής Τζιμίν Χου, μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ό,τι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.






«Αφού τα μούρα χρησιμοποιούνται ως “ασπίδα” της υγείας, γιατί να μην γίνεται το ίδιο με το μαύρο ρύζι και το πίτουρό του; Πόσο μάλλον που το ρύζι είναι και πιο οικονομικό», τόνισε.






Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «Απαγορευμένο Ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνον στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς, στο σούσι και σε επιδόρπια.






Ωστόσο ο δρ Χου εκτιμά ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την βιομηχανία τροφίμων για την δημιουργία δημητριακών για πρωινό, ροφημάτων, γλυκισμάτων, μπισκότων και άλλων, πιο υγιεινών από τα ήδη υπάρχοντα τροφίμων.






Όταν γίνεται η επεξεργασία του ρυζιού, αφαιρείται η εξωτερική στοιβάδα των κόκκων του για να παραχθεί το καστανό ή το περισσότερο επεξεργασμένο λευκό ρύζι – το είδος που καταναλώνεται περισσότερο στη Δύση.






Το καστανό ρύζι θεωρείται πιο θρεπτικό από το λευκό, επειδή περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών ουσιών. Σύμφωνα, όμως, με την ομάδα του δρος Χου, οι ποικιλίες του ρυζιού με μαύρο χρώμα είναι ακόμα πιο υγιεινές.






Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στη Βοστώνη.






Σαλάτα από Καμούτ, Μαύρο Ρύζι και αρώματα από Μεσόγειο – Elenia


Υλικά για 4-6 άτομα






200 γρ. καμούτ, βιολογικής γεωργίας


50 γρ. άγριο ρύζι, βιολογικής γεωργίας


1 μικρή χούφτα φρέσκο δυόσμο


1 χούφτα φρέσκο άνηθο


1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες


1 σκόρδο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια


1 ντομάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια


100 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη σε μικρά κομμάτια


1 χούφτα ιταλική ρόκα, κομμένη με το χέρι σας σε μικρά κομμάτια






2 κ. σούπας λευκό ξίδι balsamico, βιολογικής γεωργίας


6 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο






μη ραφιναρισμένο αλάτι


πιπέρι






Ξεπλένετε το καμούτ, το βάζετε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο με 2 1/2 φορές την ποσότητα του σε όγκο νερό και το βράζετε για περίπου 2 ώρες ή ώσπου να μαλακώσει. Μην το αφήσετε να λιώσει! Αφού ετοιμαστεί, το σουρώνετε και το αφήνετε στο πλάι ώσπου να κρυώσει εντελώς.






Ξεπλένετε το άγριο ρύζι, το βάζετε με 2 1/2 φορές τον όγκο του σε νερό, σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο και το αφήνετε να βράσει για περίπου 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσει ή ώσπου να δείτε ότι ο κόκκος αρχίσει να ανοίγει. Όταν ετοιμαστεί, το σουρώνετε και το αφήνετε στο πλάι ώσπου να κρυώσει εντελώς.






Ετοιμάζεται τα λαχανικά. Ψιλοκόβετε τον δυόσμο, το σκόρδο και τον άνηθο και τα αφήνετε στο πλάι. Κόβετε σε μικρές φετούλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σε μικρά κομμάτια την ντομάτα. Τρίβετε σε κομματάκια την φέτα.






Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το καμούτ, το άγριο ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά.


Σε ένα γυάλινο βαζάκι με βιδωτό καπάκι, ρίχνετε το ξίδι, και το αλάτι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακινείτε δυνατά το βαζάκι. Ρίχνετε το dressing πάνω από την σαλάτα, προσθέτετε πιπέρι και αρχίζετε απαλά να ανακατεύετε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά μαζί. Ελέγχετε για αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτετε…






Καλή σας Απόλαυση…






Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

σώστε το δέρμα σας!

Δεν χρειάζεστε πολλά για να προετοιμάσετε τα μαλλιά και το δέρμα σας για τη νέα σεζόν.


Αυτή είναι η πλέον κατάλληλη εποχή του χρόνου για να μας πείσουν οι εταιρείες καλλυντικών να επενδύσουμε σε νέα, ειδικά προϊόντα που προετοιμάζουν την επιδερμίδα για το χειμώνα. Και ενώ υπάρχει καλός λόγος για να αλλάξετε λίγο τις συνήθειες σε σχέση με την περιποίησή σας, τώρα που αλλάζει η εποχή, -η διαφορά θερμοκρασίας ταλαιπωρεί το δέρμα, ενώ η θέρμανση δημιουργεί ξηρότητα και αφαιρεί τη δροσιά από το πρόσωπο- επιλέξτε προϊόντα με προσοχή, αφού το δέρμα δεν χρειάζεται απαραίτητα και τελείως καινούργιες κρέμες ή λοσιόν. Αυτό που χρειαζόμαστε οι περισσότερες γυναίκες είναι, τελικά, ένα serum για τόνωση και/ή μια κρέμα νυκτός που θα ζωντανέψει την επιδερμίδα.




Vana Antonopoulou





τέλος οι σακούλες κάτω από τα μάτια

Τέλος οι σακούλες κάτω από τα μάτιαΤα αποτελέσματα της συνταγή θα σας εντυπωσιάσουν


Μια μάσκα που κάνει θαύματα θα μπορέσει να απαλύνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια ενώ ταυτόχρονα θα τους χαρίσει λάμψη.



Είναι ιδανική περιποίηση ομορφιάς πριν από την έξοδο αφού κάνει λείο το δέρμα γύρο από τα μάτια και χαρίζει στο μακιγιάζ μεγάλη διάρκεια.



Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι ελιάς

1 κρόκο αβγού

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο γάλα

1 κουταλιά της σούπας μέλι



Εκτέλεση

Ανακάτεψε καλά τα υλικά και άπλωσε μια πλούσια στρώση του μείγματος κάτω από τα μάτια.

Περίμενε για 10 λεπτά.

Αφαίρεσε τη μάσκα μαλακά, με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο σε ροδόνερο.