Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Κρούσμα MERS στην Ελλάδα: Ψάχνουν τον οδηγό ταξί, που μετέφερε τον ασθενή από το αεροδρόμιο




Σε σταθερή κατάσταση ο Ασθενής, που πάσχει από MERS. Έκκληση στον οδηγό ταξί που τον μετέφερε από το Ελ. Βενιζέλος στο Κερατσίνι, να επικοινωνήσει με τις αρχές
Επείγουσα έκκληση απευθύνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου ο οδηγός ΤΑΧΙ, που μετέφερε στην Αμφιάλη Κερατσινίου, τον 69χρονο ασθενή ο οποίος πάσχει από ιογενή λοίμωξη – πνευμονία με κορονοϊό ( MERS), να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες στα τηλέφωνα: 210 5212054 και 210 5212000.
Η μεταφορά έγινε την Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου, κατά το χρονικό διάστημα από τις 2:30 μ.μ. έως τις 4:30 μ.μ. από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκληρώνει την ιχνηλάτηση όλων των επαφών του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του από την Αραβική χερσόνησο έως την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό αναζητεί τον οδηγό ΤΑΧΙ που μετέφερε από το αεροδρόμιο τον ασθενή.
Ο 69χρονος, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο, σε Ειδική Μονάδα Αρνητικής Πίεσης, και η κατάστασή του κρίνεται σταθερή.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η διάγνωση επιβεβαιώθηκε και από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επικαιροποιημένες οδηγίες για την συγκεκριμένη νόσο, έχουν σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) , για περαιτέρω εγρήγορση.
Πώς να προστατευθείτε
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που  ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).
Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση όσον αφορά τυχόν ανίχνευση περαιτέρω περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας και  ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και επειδή έχουν ληφθεί στη χώρα μας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα δημόσιας υγείας, δεν αναμένεται διασπορά της νόσου  και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το γενικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: