Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

H ανεργία όπλισε το χέρι του δράστη

Κάποτε στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής εισέρχονταν κάθε πρωί 17.000 εργαζόμενοι για να δουλέψουν. Είναι ζήτημα αν σήμερα μπαίνουν στη ΒΙ.ΠΕ. 900 άτομα».
Η φράση αυτή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου της πόλης καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που βασανίζει τη Θράκη και ιδιαίτερα την πόλη της Κομοτηνής, αφού από τις 99 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες έχουν εναπομείνει σε λειτουργία επτά ή οκτώ από αυτές.


Η οικονομική εικόνα του Νομού Ροδόπης μιλά από μόνη της και εξηγεί σε έναν βαθμό το δραματικό περιστατικό που παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την Πέμπτη οι Αρχές και οι κάτοικοι. Ένας άνδρας 52 ετών, απολυμένος από τη δουλειά του εδώ και οκτώ μήνες, με καταγωγή από το Αίγιο, πήρε την καραμπίνα του, εισέβαλε στη βιομηχανία όπου εργαζόταν, τραυμάτισε τον συντοπίτη του, άλλοι λένε και κουμπάρο του, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας αλλά και έναν Βούλγαρο εργαζόμενο και στη συνέχεια επί ώρες κρατούσε ομήρους δύο άτομα, απαιτώντας να επαναπροσληφθεί.







Οι συνάδελφοί του καθώς και οι Αρχές απορρίπτουν το όποιο σενάριο περί ψυχοπάθειας του δράστη. Ο άνθρωπος είναι ένας κοινός εργαζόμενος που βρέθηκε να ζει σε καθεστώς απελπισίας και απόγνωσης. Είναι πολλοί εκεί στην Κομοτηνή που θεωρούν πως την κυνηγετική καραμπίνα όπλισε η βαρβαρότητα της ανεργίας.Ευτυχώς, η τοπική κοινωνία δεν θρήνησε νεκρούς. Οι δύο τραυματισμοί είναι επιπόλαιοι και δεν ανησυχούν τους γιατρούς του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα διερωτώνται το εάν η ακραία αυτή συμπεριφορά θα επαναληφθεί από κάποιον άλλο απελπισμένο άνεργο στο άμεσο μέλλον.
«Η Θράκη βασανίζεται αλλά είναι πολύ μακριά από την Αθήνα για να ακουστούν τα βογγητά της» ανέφερε χαρακτηριστικά στη zougla.gr ένας κάτοικος της Κομοτηνής, ο οποίος παρακολουθεί το οικονομικό μαρτύριο μιας ευαίσθητης εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά περιοχής της Ελλάδας.
Το προφίλ των δύο πρωταγωνιστών
Ο απεγνωσμένος δράστης, ονόματι Δημήτρης Μανίκας, τραυμάτισε τρεις ανθρώπους. Μεταξύ αυτών ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας HELESI PLC, Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, με το υποκοριστικό Σάκης.Ο Αιγιώτης Σάκης Ανδριανόπουλος, γεννηθείς το 1961, παντρεμένος με δύο παιδιά, απόφοιτος του Ε.Μ.Π., ξεκίνησε την επιχειρηματική του πορεία από εργοστάσιο απορριμμάτων της Πάτρας. Το 1997 ιδρύει την HELESI PLC (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ), της οποίας είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Το αντικείμενό της συνοψίζεται στην κατασκευή πλαστικών κάδων απορριμμάτων και άλλων πλαστικών προϊόντων injection, με βιομηχανικές μονάδες στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, στο Bradford Μ. Βρετανίας και στη Ν. Ιταλία (Pisticci, Matera).














Δεν υπάρχουν σχόλια: