Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα ενισχύει τα οστά

Σύμφωνα με μια μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και πυκνότητας των οστών, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
Άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως η μπύρα, το τζιν, το ουίσκυ κλπ, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anglia και King's College του Λονδίνου, αξιολόγησαν πάνω από 1.000 ζευγάρια διδύμων γυναικών στη Βρετανία κατά τη δεκαετία των πενήντα τους χρόνων, ερευνώντας τη σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου καταγμάτων.
Οι διατροφικές συνήθειες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρακολουθήθηκαν για να βρεθεί πώς το φαγητό και το ποτό σχετίζεται με τον αριθμό των σπασμένων οστών.
Οι ερευνητές, δήλωσαν: "Η μέτρια πρόσληψη κρασιού συσχετίστηκε με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα ενώ η κατανάλωση μιας παραδοσιακής του 20ού αιώνα αγγλικής διατροφής συνδέθηκε με χαμηλότερη οστική πυκνότητα".
Επίσης, οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις για τη μέτρηση του πάχους των οστών τους στην άρθρωση του ισχίου, στην σπονδυλική στήλη και την κορυφή του μηριαίου οστού - το μεγαλύτερο κόκκαλο που συνδέει το μηρό με το ισχίο.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι το κρασί είχε θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα.
Εν τω μεταξύ, μία παραδοσιακή αγγλική διατροφή με fish and chips, ψητά φασόλια, πίτες, κρέας και αλλαντικά, φάνηκε να έχει βλαβερές συνέπειες στην αντοχή των οστών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, μικρό όφελος από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
Δεν είναι σαφές πώς το κρασί μπορεί να χτίσει την αντοχή των οστών, αλλά προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις χημικές ουσίες πολυφαινόλες, που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών και όχι στο οινόπνευμα που περιέχει.
Αυτή η μελέτη υποστηρίζει παλαιότερες που δήλωναν ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση όταν καταναλώνεται με μέτρο, ενώ αντίθετα η μεγάλη κατανάλωσή του είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τα αδύναμα οστά.
















Ορέστης Καραϊσκος



Δεν υπάρχουν σχόλια: