Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

"Κλείδωσε" η πώληση Νηρέα – Σελόντα

"Κλείδωσε" η πώληση Νηρέα – Σελόντα
  • Ο κύβος ερρίφθη για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας που πέρασαν στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης - αναδιάρθρωσής τους.
    Οι Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha (κατέχουν το 75,9% και 82,11% σε Νηρέα και Σελόντα αντίστοιχα), συμφώνησαν πριν από λίγα 24ωρα να προχωρήσει η πώληση των δύο εταιρειών, καθώς και στους βασικούς άξονες (guidelines) της διαγωνιστικής διαδικασίας, την οποία θα "τρέξει” η Lazard. Η τελευταία μετείχε στο σχήμα των χρηματοοικονομικών συμβούλων που παρείχαν υπηρεσίες στις τράπεζες αναφορικά με την ανεύρεση του βέλτιστων επιλογών για την αξιοποίηση των συμμετοχών τους.
    Το πράσινο φως δόθηκε καθώς ξεπεράστηκαν τα προσωρινά, όπως αποδείχθηκε, εμπόδια που είχαν τεθεί από τουλάχιστον μια εκ των πιστωτριών τραπεζών για τα οποία είχε κάνει λόγο το Capital.gr. Ακολούθησαν προσπάθειες συμβιβασμού οι οποίες προ ημερών τελεσφόρησαν, ενώ στην τελική απόφαση ειδικό βάρος είχε το σημαντικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τις δύο εταιρείες, αλλά και η διαπίστωση πως το timing είναι σωστό τόσο από άποψης διασφάλισης της ανταγωνιστικής τους θέσης στην αγορά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, όσο και από την ανάγκη να εισρεύσουν νέα κεφάλαια σε αμφότερες εταιρείες.
    Πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι εντός του μήνα θα υλοποιηθούν οι πρώτες ενέργειες για να εκκινήσει ουσιαστικά ο διαγωνισμός. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημοσιοποιηθεί το σχετικό teaser που προβλέπεται σε σχετικές διαδικασίες και εν συνεχεία θα ανοίξει το VDR (virtual data room) όπου θα αναρτηθούν οι πρώτες πληροφορίες και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για τους υποψήφιους αγοραστές. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί due diligence από εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία στα αποθέματα των Νηρέα και Σελόντα.
    Οι λεπτομέρειες
    Με βάση το μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο, ο διαγωνισμός θα αφορά και στις δύο εταιρείες, ωστόσο προβλέπεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα (option) στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να καταθέσουν προσφορά είτε και για τις δύο εταιρείες, είτε ξεχωριστά. Επίσης, πάντοτε σύμφωνα με το μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο, το θέμα της συμμετοχής των τραπεζών σε ενδεχόμενη μελλοντική υπεραξία παραμένει στο τραπέζι καίτοι θα αποτελέσει το πιθανότερο θέμα διαπραγμάτευσης με τον υποψήφιο επενδυτή, κάτι που όμως αφορά στη μια εκ των δύο προς πώληση εταιρειών.
    Όσο για το τίμημα, το επιθυμητό για τις τράπεζες θα ήταν ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ plus equity ή άνω των 350 εκατ.ευρώ χωρίς equity. Βέβαια ορισμένοι ενδιαφερόμενοι κατεβάζουν το πήχη σε πιο ρεαλιστικά, από την πλευρά τους, επίπεδα.
    Επίσης, οι τράπεζες δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι για να προστατέψουν την επένδυσή τους θα πρέπει να προκριθεί το μοντέλο μιας "σφικτής” διαδικασίας, με την έννοια ότι δυνατότητα due diligence στις δύο εταιρείες θα δοθεί μόνο στους "σοβαρά ενδιαφερόμενους”. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται, είναι κρίσιμο να προφυλαχθούν κρίσιμα στοιχεία και πληροφορίες των δύο εταιρειών από περιπτώσεις ενδιαφερόμενων που θα μπουν στη διαδικασία ακριβώς για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
    Όσο για τους υποψήφιους επενδυτές, θεωρείται βέβαιο πως από τους τουλάχιστον 15 ενδιαφερόμενους θα προκύψουν συνεργασίες και ισχυρά σχήματα που θα διεκδικήσουν με σοβαρές αξιώσεις τις δύο εταιρείες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν των KKR, την αμερικανική Amerra Capital Management (πέρυσι εξαγόρασε την "Ανδρομέδα” διατηρώντας τον έμπειρο Δ. Βαλαχή στο τιμόνι της), τη Harvard Investment Group - H.I.G. Capital (το 2014 εξαγόρασε τη Μαΐλλης), αλλά και των Oaktree, Fortress, Υork Capital, Rhone Capital (κατείχε ποσοστό στην S&B από την οποία αποεπένδυσε ενώ μετείχε στο σχήμα που απέκτησε το "Χρυσό Οδηγό”), τη Lone Star και τον τουρκικό όμιλο Kilic. Υπάρχουν και τουλάχιστον 4-5 Έλληνες ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι διατείνονται ότι θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν σε κάποιο σχήμα. Παράλληλα, στην αγορά έχει ακουστεί πως τη διαδικασία πώλησης παρακολουθεί και μεγάλος διεθνής παίκτης του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: