Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 01-02-2017 έως και 15-02-2017


  • Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 01-02-2017 έως και 15-02-2017
  1. Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
    Σε δυο ημέρες τελειώνει ο Ιανουάριος και μπαίνουμε  στον Φεβρουάριο τον τελευταίο μήνα του χειμώνα. Έχω γράψει και σε προηγούμενες αναλύσεις πως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες που στατιστικά έχουν δώσει τις περισσότερες ημέρες χιονόπτωσης αλλά και χιονόστρωσης  στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας.
    Μέχρι τώρα ,κατά την γνώμη μου , η πιο ευνοημένη είναι η Εύβοια και η ποιο άτυχη είναι η Αττική και συγκεκριμένα η Αθήνα γιατί αρκετές περιοχές στον νομό Αττικής είδαν χιόνι και μάλιστα αρκετό, όπως η Ιπποκράτειος πολιτεία. Για την Αθήνα εάν πούμε λίγες κουβέντες είναι πως ναι είδε χιονόπτωση και χιονόστρωση αλλά δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο εκτός από την χιονοκαταιγίδα που οι περισσότεροι είδαμε και θα την θυμόμαστε για καιρό ακόμη. Είχαμε πολλά χρόνια να μετρήσουμε τόσες πολλές ψυχρές εισβολές. 7 εάν τις αριθμήσω και εάν θυμάμαι καλά μέχρι τώρα και όμως καμία μα καμία δεν μας άφησε με ιστορικό χιονιά γιατί για κάποιο λόγο κάτι χάλασε, πάντα για την Αθήνα μιλάω γιατί τι να πούμε για την  Κύμη, τι να πούμε για την Λέσβο, τι να πούμε για την Αλόννησο και πολλά άλλα μέρη της χώρα μας.  Μέχρι τώρα έχουμε δει τα παραπάνω, όμως τελειώνουμε τον χειμώνα; Ή χειμώνας είναι μόνο το χιόνι; Όχι βέβαια έχουμε ακόμη έναν μήνα ολόκληρο.
    Βάσει των τελευταίων τρεξιμάτων των παγκοσμίων μοντέλων θα κάνω μια εκτίμηση για την τάση του καιρού μέχρι τις 15-02-2017. Είμαστε όλοι σε ένα δίλημμα για το πότε θα έρθουν και εάν έρθουν οι Αλκυονίδες μέρες. Τώρα το πως αναλύονται μετεωρολογικά και πως μυθολογικά; Διάβασα ένα άρθρο για την μετεωρολογική ανάλυση από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια wikipedia το οποίο παραθέτω:
    Οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.
    Επίσης μεγάλη εντύπωση μου έκανε και η μυθολογική ανάλυση που βρήκα και αυτή ψάχνοντας στο διαδίκτυο.

    Στην εκτίμησή μου λοιπόν παρατηρώ τα παρακάτω:
    Από τις 01-02-2017 μέχρι και τις 03-02-2017 θα έχουμε στην χώρα μας γενικά καλό καιρό χωρίς  φαινόμενα. Θα υπάρχουν νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 4bf. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο μέρα με την ημέρα. Την νύχτα όμως θα παραμείνει χαμηλή.

    Από τις 04-02-2017 και μέχρι τις 07-02-2017 παρατηρώ πως καθώς θα έχουμε νοτιάδες θα μας επηρεάσουν αρκετά συστήματα ερχόμενα από τα την Δυτική Μεσόγειο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν αρχικά βροχές από τα Δυτικά με τάση επέκτασης στην υπόλοιπη χώρα. Τα συγκεκριμένα συστήματα θα δίνουν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της χώρας μας πάνω από τα 1200- 1400 μέτρα.
    Από τις 08-02-2017 μέχρι και τις 10-02-2017 εκτιμώ πως τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα έχουμε περισσότερες βροχές και πιθανών καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια μάλιστα όσο πιο δυτικά στην χώρα τόσο και πιο ισχυρά τα φαινόμενα. Στα ορεινά μας από τα 1200 μέτρα και πάνω χιονοπτώσεις και στα ορεινά της Πίνδου πολύ πυκνές μάλιστα. Οι άνεμοι νότιοι – νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία έως 8 βαθμούς στα βόρεια έως 11 στα κεντρικά και έως 15 στα νότια και νησιωτικά τμήματα.
    Από τις 11-02-2017 έως και τις 15 -02-2017 το μοτίβο θα είναι το ίδιο με τοπικές βροχές ανά διαστήματα με νότιους ανέμους και παρωδικέςχιονοπτώσεις στα ορεινά της Πίνδου. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και οι άνεμοι νότιοι – νοτιοδυτικοί.
    Η τάση πέραν τις 15-02-2017 είναι πως θα έχουμε νέα ψυχρή εισβολή από την βορειοανατολική Ευρώπη η οποία μάλλον θα επηρεάσει τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας όμως θα κάνω νέα ανάλυση στην επόμενη εκτίμηση στις 14-02-2017 ή νωρίτερα ένα είναι άξιο λόγου.
    Επισημαίνω πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόγνωση αλλά εκτίμηση και αφορά σχολιασμό και συμπέρασμα των τελευταίων τρεξιμάτων των παγκόσμιων μοντέλων.
    Επιμέλεια
    Μάνος Λεγάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: