Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πώς ο Ι. Στεφανής «έχασε» τη Σελόντα

Πώς ο Ι. Στεφανής «έχασε» τη Σελόντα
Από την ξέφρενη ανοδική πορεία τη δεκαετία του ’80, στη μετοχοποίηση χρεών και στον έλεγχο των πιστωτώνΗ Σελόντα έστησε τους πρώτους κλωβούς με ψάρια στα νερά του Σαρωνικού Κόλπου και ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία του κλάδου που πέρασε την πόρτα της Σοφοκλέους το 1994, ανοίγοντας το δρόμο και στις άλλες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες να αναζητήσουν φθηνά κεφάλαια από την αγορά
To 1981 o 38χρονος τότε Γιάννης Στεφανής αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και από ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Spot βρέθηκε στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου να στήνει τους πρώτους κλωβούς με ψάρια στα νερά του Σαρωνικού Κόλπου.

Η Σελόντα ήταν η πρώτη εταιρεία του χώρου που εξασφάλισε κοινοτικά κονδύλια και από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ξεκίνησε μια ξέφρενη ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να φτάσει να ηγείται του κλάδου μαζί με τον Νηρέα.

Ηταν μάλιστα και η πρώτη εταιρεία του κλάδου που πέρασε την πόρτα της Σοφοκλέους το 1994, ανοίγοντας τον δρόμο και στις άλλες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες να αναζητήσουν φθηνά κεφάλαια από την αγορά.

Παράλληλα, ο κ. Στεφανής διετέλεσε από το 2003 έως το 2014 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Iχθυοκαλλιεργειών εκτοπίζοντας τους μέχρι τότε κυρίαρχους Σκανδιναβούς, οι οποίοι, όπως είχαν γράψει την εποχή εκείνη οι εφημερίδες, «υποκλίθηκαν στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια».

Η αλήθεια είναι ότι η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα οφείλει πολλά στους κ.κ. Στεφανή και Αριστείδη Μπελλέ του Νηρέα, αλλά το παράπονο του κ. Στεφανή είναι ότι οι δύο εταιρείες και οι διοικήσεις τους δεν έτυχαν της ίδιας αξιολόγησης, κυρίως από τους άλλους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Ηταν δύσκολο να ακούσεις καλή κουβέντα για τους Στεφανήδες» αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας με εμπειρία στον χώρο.

Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος της Σελόντα, όπως και όλος ο κλάδος, βρέθηκε σε στενωπό. Οι «χτυπημένες» τιμές λόγω του ανταγωνισμού και τα υψηλά δάνεια δημιούργησαν ένα αρνητικό κοκτέιλ. Η συγκέντρωση του κλάδου ήταν μονόδρομος αλλά οι προσωπικές στρατηγικές στάθηκαν εμπόδιο για τις συγχωνεύσεις των μεγάλων εταιρειών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στην περίπτωση της Σελόντα η συνεργασία με τους Αραβες της Jazan Development δεν απέφερε τα αναμενόμενα και επήλθε το διαζύγιο, ο ερχομός του γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukinze με ζεστά κεφάλαια προς επένδυση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ενώ και οι συζητήσεις για παντρειά με Νηρέα, Ανδρομέδα και Δία - με τον τελευταίο υπήρχε και προσύμφωνο - δεν τελεσφόρησαν.

Υποχρεώσεις
Η απροθυμία της οικογένειας να στηρίξει με κεφάλαια την εταιρεία οδήγησε τις τράπεζες να αναλάβουν δράση και έπειτα από μια διετία έντονων διεργασιών η Σελόντα είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου που μέσα από μετοχοποίηση χρεών της τάξης των 50,4 εκατ. ευρώ περνά στον έλεγχο των πιστωτών σε ποσοστό 82% και η οικογένεια Στεφανή περιορίζεται στο 4%, ενώ αποχωρεί και από τη διοίκηση της εταιρείας. Εκτός από τη μετοχοποίηση χρεών, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει και την αναδιάρθρωση δανείων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.  

Η Σελόντα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του εξαμήνου, είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 51,1 εκατ. ευρώ, ζημιές 12 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 150 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα όμως οι αμοιβές του ΔΣ ήταν παχυλές - 1,4 εκατ. ευρώ το 2012 και 1,56 εκατ. ευρώ το 2013 - και αντίστροφα ανάλογες με την πορεία της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: