Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Βουτάει στα «βαθιά νερά»των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Βουτάει στα «βαθιά νερά»των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Στα άδυτα των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας βουτάει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο προϊστάμενος της Μανώλης Σφακιανάκης. Με «κατοχυρωμένα»  ψεύτικα προφίλ ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook παγιδεύει παιδόφιλους και παιδεραστές που πιάνονται στο «δόλωμα». Και αυτή, είναι μόνο η αρχή, καθώς στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ετοιμάζουν μια παγκόσμια πρωτοτυπία που θα βάλει «μπλόκο» στους παιδόφιλους.
 Ψεύτικα προφίλ
Οι συνεχείς συλλήψεις παιδόφιλων και παιδεραστών τον τελευταίο καιρό, δεν είναι τυχαίες. Ο εντοπισμός πέντε ενηλίκων που πλήρωναν για να παρακολουθούν βιασμούς ανηλίκων, η σύλληψη του 52χρονού από την Πτολεμαίδα που κατηγορείται για αποπλάνηση και πορνογραφία ανηλίκων και ο εντοπισμός του 47χρονού από τη Λάρισα που εκβίαζε ανήλικες κοπέλες για να του στέλνουν προσωπικές τους φωτογραφίες, οφείλονται στις τεράστιες προσπάθειες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του προϊσταμένου της Μανώλη Σφακιανάκη που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ξεσκεπάσει όλα τα κυκλώματα παιδεραστών που δρουν στη χώρα μας.
Έτσι, μετά και το νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών στην Βουλή, με βάση σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, οι άνθρωποι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν «κατοχυρωμένα» ψεύτικα προφίλ ανηλίκων προκειμένου να «παγιδεύουν παιδόφιλους» και δράστες άλλων αδικημάτων. Μία πρακτική που ήδη έχει εφαρμοστεί σε κάποιες περιπτώσεις παιδοφίλων- παιδεραστών και τα αποτελέσματα της ήταν καθοριστικά. Βέβαια, σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ειδικοί αναλυτές που παρακολουθούν και αναλύουν τις καταχωρήσεις στο Facebook, ακόμα κι από τα σπίτια τους, προκειμένου να βρουν διασυνδέσεις υπόπτων και  υπόπτους εγκληματικών ενεργειών.
Από εδώ και πέρα λοιπόν, οποιαδήποτε στιχομυθία θεωρηθεί «ύποπτη» ή  οποιοδήποτε αίτημα αποστολής φωτογραφιών ή βίντεο θεωρηθεί επιλήψιμο από τον αστυνομικό- δημιουργό του ψεύτικου προφίλ του Facebook θα σημαίνει άμεση σύλληψη του «συνομιλητή» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η Δίωξη θα μπορεί πλέον να  επικυρώνει και να κατοχυρώνει με ειδική πιστοποίηση τα εικονικά πρόσωπα που δημιουργεί στο Internet και όποιος «παγιδευτεί» θα βρίσκεται αμέσως απέναντι στους αστυνομικούς με αποδεικτικά στοιχεία τα mail, τα likes, τις φωτογραφίες και τους ηλεκτρονικούς διαλόγους.
Παράλληλα θα συλλαμβάνεται αυτομάτως όποιος παιδόφιλος – παιδεραστής απλώς συνδέεται ηλεκτρονικά με sites που μεταδίδουν βιασμούς ανηλίκων. Για πρώτη φορά λοιπόν , θα τιμωρείται η «απλή» θέαση και όχι μόνο η διακίνηση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ένα αίτημα που ζητούσε επισταμένα ο Μανώλης Σφακιανάκης. Επιπλέον, θα μπορούν να σταματούν αμέσως την λειτουργία τέτοιου είδους ηλεκτρονικών διευθύνσεων.
 Διαδικτυακές «περιπολίες» 
Από τη στιγμή που το Facebook έγινε μία καθημερινή ασχολία για 1.300.000 ελληνόπουλα ηλικίας από 13 έως 18 ετών οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιούν 24ωρες διαδικτυακές «περιπολίες» στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας επικίνδυνους τύπους που «ψαρεύουν» ανήλικα παιδιά στα θολά «νερά» του Ιντερνετ. Οι « δαιμόνιοι» αστυνομικοί της Δίωξης βρίσκονται σε άμεση επαφή με την εταιρία διαχείρισης του Facebook και σε κάθε αίτημα για χορήγηση ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων που έχουν ζητήσει η μητρική εταιρεία ανταποκρίνεται άμεσα στέλνοντάς τους όλα τα στοιχεία που έχει αποθηκευμένα στα αρχεία της για την ταυτότητα των χρηστών της ιστοσελίδας.
 Πώς μεταμφιέζονται οι παιδόφιλοι
Η διαδικασία που ακολουθούν οι παιδόφιλοι για να εντοπίσουν τα «θύματα» τους στο Διαδίκτυο είναι στις περισσότερες φορές πανομοιότυπη.  Καραδοκούν συνεχώς στο Facebook και μόλις εντοπίσουν ένα «ευάλωτο» παιδί δημιουργούν ψεύτικο προφίλ. Στη συνέχεια του στέλνουν αίτημα φιλίας παρουσιαζόμενοι συνήθως σαν συνομήλικοι ή σαν οικογενειακοί φίλοι. Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού προσπαθούν να το παρασύρουν για να συναντηθούν συνήθως με κάποιο αντάλλαγμα. Στην αρχή ρωτάνε σε ποιο μέρος του σπιτιού είναι ο υπολογιστής, για να τσεκάρουν αν μπορούν να συνομιλούν ανενόχλητοι και για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια θέλουν να μάθουν πώς τα πάνε με την οικογένεια τους, αν υπάρχουν γονείς, αν είναι χωρισμένοι, αν έχουν προβλήματα. Κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και εμφανίζονται ως σωτήρες.
Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως και ένα ή δύο χρόνια. Όταν κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού, στέλνουν μηνύματα όπως  «μπορείς να κρατήσεις μυστικό»; Η συνέχεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τραγική. Αφού τα παιδιά τούς εκμυστηρευτούν κάτι, στη συνέχεια τους στέλνουν προσωπικές φωτογραφίες συνήθως ημίγυμνες και  μετά αρχίζουν να δέχονται εκβιασμούς. Από εκεί ξεκινάει και ο Γολγοθάς των παιδιών που φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους ή στους συνομηλίκους τους και ενδίδουν στους εκβιασμούς των παιδεραστών μέχρις ότου τους ανακαλύψουν.
Επτά συλλήψεις σε 1 μήνα!
Εφτά παιδόφιλοι- παιδεραστές συνελήφθηκαν τον τελευταίο μήνα από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι πέντε από αυτούς, παρακολουθούσαν live βιασμούς και κακοποιήσεις ανηλίκων από τις Φιλιππίνες και εντοπίστηκαν από την Δίωξη μετά από ενημέρωση της Interpol.  Για αποπλάνηση ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή και για πορνογραφία ανηλίκων κατηγορείται ο 52χρονος Kωνσταντίνος Kαραμπατάκης από την Πτολεμαΐδα που συνελήφθη στις αρχές του μήνα.
Ο 52χρονος σύμφωνα με τη Δίωξη, έστηνε καρτέρι στα θύματά του σε πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ μέσα στο αυτοκίνητό του είχε παιχνίδια και παιδικά αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούσε ως δόλωμα για να παρασύρει τα θύματά του. Μάλιστα δε δίστασε σε ασελγήσει ακόμα και στις φίλες των παιδιών του.
Ποινική δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας ασκήθηκε και στον 47χρονο από την Λάρισα, που υποδυόμενος τον 19χρονο, προσέγγιζε και συνομιλούσε διαδικτυακά με ανήλικες κοπέλες και αφού τις έπειθε να του εκμυστηρευτούν προσωπικά τους στοιχεία, ζητούσε εκβιαστικά να του στείλουν φωτογραφίες τους με άσεμνο περιεχόμενο για να μην βλάψει συγγενικά τους πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: