Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Tρύπα» 440 εκατ. στα δίχτυα Δία-Σελόντα

«Tρύπα» 440 εκατ. στα δίχτυα Δία-Σελόντα
Oι επιφυλάξεις Bedukindze για νέα χρηματοδότηση και το «παζάρι» με τις τράπεζες
 
«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας» έλεγε πριν από μερικές μέρες στέλεχος της Σελόντα σε κλειστή σύσκεψη της εταιρίας. Δύο μόλις μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας με την Δίας για μεταξύ τους συγχώνευση και ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το νέο, ενιαίο σχήμα είναι η «τρύπα» των 440 εκατ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται οι συνολικές τους υποχρεώσεις. Mόνο προς τις τράπεζες οι δύο όμιλοι μαζί οφείλουν περίπου 275 εκατ. ευρώ.
 
Παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών παρατηρούν πως η νέα εταιρία θα χρειαστεί τεράστια στήριξη σε κεφάλαια για να αναστρέψει την χρηματοοικονομική της κατάσταση και να λύσει το θέμα της ρευστότητας.
 
Mε λίγα λόγια, σύμφωνα με τους ίδιους, είτε οι βασικοί μέτοχοι, η οικογένεια Στεφανή και το Linaeus Fund του Kahka Bedukindze θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη ή διαφορετικά η τύχη του καινούριου ομίλου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την στάση που θα τηρήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Xρονική στιγμή, η οποία τοποθετείται μετά το πέρας των ανακεφαλαιοποιήσεων.
 
H ΣTAΣH THΣ LINNAEUS

Πόσο διατεθειμένοι είναι όμως, οι βασικοί μέτοχοι να ενισχύσουν τα ταμεία; Tο Linnaeus Fund (θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο σχήμα Δίας- Σελόντα) έχει ήδη επενδύσει περίπου 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει εισπράξει μέχρι τώρα ούτε 1 ευρώ μέρισμα. Έχοντας αυτή την εμπειρία, οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Γεωργιανού Bedukindze με τις τράπεζες, είχαν διαμηνύσει πως δεν είχε πρόθεση να ξοδέψει και άλλα χρήματα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
 
Aλλά επειδή οι εξελίξεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών είναι σημαντικές, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αν τελικά ο ισχυρός άντρας της Linnaeus αλλάξει γνώμη στο μέλλον.
 
Άλλωστε, όταν οι δύο πλευρές πήραν την απόφαση να έρθουν εις σάρκαν μίαν, στο μυαλό τους είχαν ότι θέλουν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη εταιρία στον χώρο με παραγωγή 40.000 τόνων σε ετήσια βάση, 15% μερίδιο αγοράς στην διεθνή παραγωγή, και με εξαγωγές 35.000 τόνων φρέσκων ελληνικών ψαριών σε περισσότερες από 20 χώρες.
 
Για να τα πετύχουν όλα αυτά και να καταστεί το deal του Aπριλίου πετυχημένο σίγουρα απαιτείται και οικονομική ενίσχυση από την πλευρά των μετόχων. Mετά δε, και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που παρουσίασαν οι δύο εταιρίες, η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
 
Xαρακτηριστικό είναι πως η Σελόντα από κέρδη 300.000 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012, «γύρισε» σε ζημίες ύψους 17,4 εκατ. ευρώ και είχε αρνητικά κεφάλαια κίνησης 86,7 εκατ. ευρώ, οφειλόμενες σε μη εξόφληση δόσεων μακροπρόθεσμων δανείων. Aπό την άλλη, η Δίας έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 25,5 εκατ. ευρώ και ζημίες 936.610,90 ευρώ από κέρδη 514.792 έναν χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται πάντως, πως προβληματισμό στην αγορά προκάλεσε τις τελευταίες μέρες και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Δίας Iχθυοκαλλιέργειες, Στέφανου Mανέλλη (και η μετακίνησή του στην θέση του μη εκτελεστικού προέδρου), επειδή έγινε σε μια περίοδο που ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Mία από τις προτεραιότητες αυτή την στιγμή αποτελούν και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους.          03.07.2014     
Η «Σελόντα» περνάει στον έλεγχο των τραπεζών
Τριάντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της και αφού αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, η «Σελόντα» βρίσκεται στην τελική ευθεία για να περάσει στα χέρια των πιστωτών της.

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και αφού προηγήθηκαν αρκετές αποτυχημένες απόπειρες συγχώνευσής της αρχικά με την υπό πτώχευση «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» και εν συνεχεία με τη «Νηρεύς», η «Σελόντα» περνά στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν στην κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού της και σε παράλληλη έκδοση ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία σηματοδοτεί ουσιαστικά την αποφασιστικότητα από την πλευρά των τραπεζών να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης των οφειλών υπερχρεωμένων αλλά δυναμικών κλάδων της οικονομίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το μάνατζμεντ.

Αν και το ακριβές ύψος της κεφαλαιοποίησης μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δάνεια περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής προσδιορίστηκε στο ελάχιστο της ονομαστικής αξίας των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που προβλέπει ο νόμος. Ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 0,113 ευρώ (χθεσινή τιμή) σε καθεστώς επιτήρησης και βρίσκεται χαμηλότερα κατά 62,3% της ονομαστικής αξίας. Η συμφωνία συνοδεύεται με τη σύνταξη μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου και την ανάληψη από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών του απόλυτου ελέγχου της εταιρείας σε ποσοστό που υπολογίζεται κοντά στο 70%.

Ο έλεγχος θα αποτυπωθεί και στη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, που αναμένεται να εγκρίνει η γενική συνέλευση, που προσδιορίστηκε για τις 24 Ιουλίου. Η πρόταση προς τη γενική συνέλευση θα είναι ορισμός νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, θέτοντας εκτός διοίκησης τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Στεφανή, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα διατηρήσει ποσοστό κοντά στο 6%. Τα νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο θα είναι της απολύτου εμπιστοσύνης των νέων μετόχων, ενώ υπό αξιολόγηση θα τεθούν σταδιακά και άλλα μέλη της διοίκησης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης της «Σελόντα» θα ακολουθηθεί και για τη «Νηρεύς», ενώ ανοιχτό παραμένει το σενάριο της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, το οποίο μάλιστα φαίνεται να ενισχύεται μέσα από την πρόθεση δημιουργίας κοινής εμπορικής εταιρείας, οι συζητήσεις για τη δημιουργία της οποίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η συμφωνία των τραπεζών για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών του «Νηρέα», σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κάνουν λόγο για μετοχοποίηση δανείων ύψους 50-60 εκατ. ευρώ και υποχώρηση του ποσοστού τόσο του Κ. Μπεντουκίτζε όσο του Αρ. Μπελλέ σε 5%-8%.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της «Σελόντα», ο τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 21,09% και η υπόλοιπη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνει τους ο Κ. Μπεντουκίτζε (επικεφαλής του ολλανδικού fund Linnaeus Capital Partners) με 19,05%, τον κ. Γ. Γριππιώτη με 13,14% και με 9,25% τη Marven Enterprises Company Ltd. Μία πρώτη πάντως γεύση για τα επόμενα βήματα αναμένεται να δοθεί σήμερα κατά την πραγματοποίηση της εξ αναβολής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Σελόντα», ενώ το σύνολο των καθοριστικών αποφάσεων μεταφέρεται για τις 24 Ιουλίου. Τα θέματα που θα εξεταστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, είναι: α) Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό τον συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών, β) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την κεφαλαιοποίηση χρηματικών απαιτήσεων εκ τραπεζικού δανεισμού, την καταβολή μετρητών από έναν ή περισσότερους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές, την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας, γ) έκδοση ενός ή περισσοτέρων κοινών, εμπράγματα εξασφαλισμένων, ομολογιακών δανείων συνολικής ονομαστικής αξίας έως 105.000.000 ευρώ και δ) εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.Δελτίο Τύπου 08 Ιουλίου 2014
Η φρέσκια ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι Σελόντα έλαβαν υψηλότερο συνολικό βαθμό σε ποιότητα και γεύση συγκριτικά με την τσιπούρα και το λαβράκι Τουρκίας στα πλαίσια ανεξάρτητης αξιολόγησης από το Γαστρονομικό Ινστιτούτο της ΑμερικήςΣε μία ανεξάρτητη αξιολόγηση που διενεργήθηκε στο Culinary Institute of America από πάνελ αποτελούμενο από περισσότερους από 40 ειδικούς και σπουδαστές γαστρονομίας, η φρέσκια ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι Σελόντα έλαβαν υψηλότερο συνολικό βαθμό σε ποιότητα και γεύση συγκριτικά με αντίστοιχη τούρκικη τσιπούρα και λαβράκι. Το συνολικό σκορ ποιότητας προέκυψε κατόπιν αξιολόγησης από κάθε μέλος του πάνελ της συνολικής εμφάνισης, του χρώματος, της σκληρότητας, των βραγχίων και της ολικής φρεσκάδας των ωμών ολόκληρων ψαριών, ενώ το συνολικό σκορ γεύσης ήταν το αποτέλεσμα της εκτίμησης των ιδίων κριτών κατόπιν τυφλής γευστικής δοκιμής για τη συνολική γεύση, το flakiness (συμπαγής αποκοπή), το άρωμα, την υφή και τη συνολική αρέσκεια του λαβρακιού και της τσιπούρας Σελόντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τούρκικο λαβράκι και την τσιπούρα.

Η αξιολόγηση ανταγωνιστικών προϊόντων διενεργήθηκε στις 20 Μαΐου 2014 στο campus του Culinary Institute of America στην πόλη Hyde Park της Νέας Υόρκης, μεταξύ τσιπούρας / λαβρακιού Σελόντα και τούρκικης τσιπούρας / λαβρακιού μεγέθους 400-600 γραμμάρια, που όλα αλιεύτηκαν στις 16 Μαΐου 2014. Για τη διενέργεια του τεστ ποιότητας και φρεσκάδας τα ψάρια τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα σε ένα τραπέζι, η ελληνική τσιπούρα Σελόντα ήταν δίπλα σε μία τούρκικη και το ελληνικό λαβράκι δίπλα σε ένα τούρκικο κατ’ αντιστοιχία. Η τυφλή γευστική δοκιμή πραγματοποιήθηκε αφού όλα τα ψάρια κόπηκαν σε φιλέτα και ψήθηκαν σε φούρνο στους 218 βαθμούς Κελσίου (425 βαθμοί Fahrenheit) μέχρι που ήταν ελαφρά ψημένα, χωρίς την προσθήκη μπαχαρικών.

Ο κ. Γιάννης Στεφανής, Διευθύνων Σύμβουλος της Σελόντα, δήλωσε: «μετά από 30 και πλέον χρόνια καλλιέργειας φρέσκιας ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανεξάρτητη συγκριτική αξιολόγηση τόσο της ποιότητας όσο και της γεύσης των προϊόντων μας κατά ιδιαίτερα επαγγελματικό τρόπο από ένα πάνελ ειδικών σε ένα φημισμένο ινστιτούτο γαστρονομίας. Τα αποτελέσματα του τεστ που διενεργήθηκε από το Culinary Institute of America είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για τη συνέχιση των καθημερινών μας προσπαθειών να προμηθεύουμε τους πελάτες μας παγκοσμίως σταθερά με ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας. Άλλωστε επαληθεύεται το slogan του εταιρικού φυλλαδίου της Σελόντα – φρέσκια ελληνική τσιπούρα και λαβράκι: ανώτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής.»


Το Culinary Institute of America (Γαστρονομικό Ινστιτούτο της Αμερικής), με έτος ίδρυσης το 1946, αποτελεί ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό κολλέγιο με σχολές στο Hyde Park της Νέας Υόρκης, στη St. Helena στην California στο San Antonio, Texas και στην Σιγκαπούρη. Είναι  γνωστό ως «Το πρώτο γαστρονομικό κολλέγιο του κόσμου» και έχει πάνω από 46.000 απόφοιτους. Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το Culinary Institute of America είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.ciachef.edu


Δεν υπάρχουν σχόλια: