Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πρώτο κρούσμα λοίμωξης MERS-κοροναϊού στην Ελλάδα

ιόςΣε έναν Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας που ήρθε πρόσφατα στη χώρα, επιβεβαιώνεται εργαστηριακά το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από MERS – κοροναϊό. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε ειδική μονάδα αναπνευστικών νοσημάτων, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση του 69χρονου ασθενούς, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, έγινε μετά την άφιξή του στη χώρα μας τη Μεγάλη Πέμπτη από την Τζέντα, καθώς είχε παρουσιάσει πυρετό που δεν υποχωρούσε. Ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του προς την Αθήνα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Αεροϋγειονομείο και την αεροπορική εταιρεία, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το νοσοκομείο νοσηλείας, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
Πρόληψη
Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο MERS-κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS.
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).
Κρούσματα
Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα. Έως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – Κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων.
Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το τελευταίο περιστατικό που δηλώθηκε στις 17/04/2014 αφορά σε ταξιδιώτη από την Τζέντα στην Μαλαισία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).
Τα έως σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου.
Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση όσον αφορά τυχόν ανίχνευση περαιτέρω περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας και ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και επειδή έχουν ληφθεί στη χώρα μας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα δημόσιας υγείας, δεν αναμένεται διασπορά της νόσου και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το γενικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: