Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ψητό με μυρωδάτα χόρτα και μανιτάρια από τη σεφ Εύη Βουτσινά-Κάτι διαφορετικό για τα μετα-Πασχαλινά καλέσματα



Ένα αρνάκι ό,τι πρέπει για τα μετα-Πασχαλινά καλέσματα!



φωτό: Γιώργος Δρακόπουλος-gastronomos.gr

Υλικά

2 αρνίσια μπουτάκια γάλακτος, βάρους περίπου 3 κιλών συνολικά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια - μερίδες
3 - 3½ κιλά χόρτα της εποχής (υπολογίζουμε περίπου 500 γρ. σπανάκι, 2 μάτσα λάπαθα, 3 μάτσα σέσκουλα, 3 ματσάκια καυκαλήθρες, 2 ματσάκια τσουκνίδες, 2 ματσάκια μυρώνια, 2 μεγάλα μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια και, αν βρούμε, 2 μεγάλα μάτσα φρέσκα σκορδάκια - εννοείται πως, αν δεν βρούμε κάποιο από τα παραπάνω χόρτα και μυρωδικά, το αντικαθιστούμε με κάποιο από τα υπόλοιπα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μόνο σπανάκι)
500 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλα
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 - 5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 6 - 8
Προετοιμασία 1 ώρα    
Ψήσιμο 2 ώρες

Διαδικασία
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα πλένουμε πολύ καλά. Χωρίς να τα στραγγίξουμε, δηλαδή με τα υπολείμματα του νερού που τα ξεπλύναμε, τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα κομμένα μανιτάρια. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά· στα νερά των χορταρικών και στα υγρά που θα βγάλουν τα μανιτάρια, αχνίζουμε τα υλικά για 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Μεταφέρουμε τα υλικά της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο ταψί, τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού πάνω στα υλικά του ταψιού, πασπαλίζουμε και αυτά με αλάτι και πιπέρι, σκορπίζουμε τα κομματάκια σκόρδου και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ψήνουμε το φαγητό στο μεσαίο ράφι για 1 ώρα. Το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού (όχι από την αρχή του ψησίματος, για να μη σκληρύνει το κρέας) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Συνοδεύουμε μεΕνα Sauvignon blanc, εκτός αν θέλετε να πειραματιστείτε με ένα λευκό κρασί από Cabernet Sauvignon.

Συμβουλή
Στο χωριό του στη Χαλκιδική, μου λέει ο κύριος Μ. Σταμπουλής, το κατσικάκι (ή αρνάκι) της Πασχαλιάς το ψήνει κομματιασμένο στο ταψί με σπανάκι, μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο. Η ποσότητα του κρέατος είναι ανάλογη με τους... συμποσιαστές. Μπορείτε να το φτιάξετε έτσι, αλλά εδώ είναι μια παραλλαγή δική μου με πολλά μυρωδάτα χόρτα. Δοκιμάστε όποιο σας αρέσει και, με την πρώτη ευκαιρία, φτιάξτε και το άλλο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: