Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑΣ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ !!

Με προγνωστικά στοιχεία πολλών ημερών, θεωρούμε σχεδόν βέβαιη την επίσκεψη του χιονιά σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, από την ερχόμενη Κυριακή 9 ως και την Τρίτη 11 Μαρτίου. Μάλιστα οι χιονοπτώσεις, ίσως πέσουν όχι μόνο σε πεδινά τμήματα αλλά πρόσκαιρα και σε παραθαλάσσια τμήματα. Δεν θα είναι ισχυρές, ωστόσο κάποιες περιοχές ίσως ντυθούν στα λευκά, όπως η δυτική Μακεδονία, πεδινά τμήματα του Έβρου και ημιορεινά και ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Πιο αναλυτικά :

Αρχικά, χιονοπτώσεις θα πέσουν την Κυριακή 9 Μαρτίου, σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε ορεινά μόνο τμήματα της κεντρικής χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση κυρίως από αργά το βράδυ της Κυριακής και μετά, από βορρά προς νότο, με τους ανέμους να στρέφονται από βόρειες, βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι με ένταση ως και 8 μποφόρ, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο κυρίως, αλλά και στην Θράκη.

Την Δευτέρα 10 Μαρτίου, κάποιες χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να πέφτουν σταδιακά και πάλι σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα όχι μόνο της βόρειας αλλά και της κεντρικής Ελλάδας, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι από βόρειες, βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις, με ένταση που θα φτάνει στο Αιγαίο και τα 6 με 7 μποφόρ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΜΕ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου και προς τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Μαρτίου, χιονοπτώσεις θα πέσουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θράκης και κυρίως των πιο ανατολικών της τμημάτων, ενώ πρόσκαιρα κάποιες χιονοπτώσεις ίσως φτάσουν και σε παραθαλάσσια τμήματα της Θράκης, ίσως και στην Αλεξανδρούπολη. Στην υπόλοιπη βόρεια χώρα θα χιονίζει κυρίως πάνω από τα 300 με 500 μέτρα υψόμετρο, ενώ φαίνεται χιονοπτώσεις να πέφτουν και σε όλη την δυτική Μακεδονία, αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου και της κεντρικής Μακεδονίας με ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη κεντρική χώρα συμπεριλαμβανομένης, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, θα χιονίζει σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα με ασθενή ως και μέτρια ένταση, σε υψόμετρο άνω των 600-700 περίπου μέτρων, πρόσκαιρα ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Εξασθένηση των φαινομένων και των ανέμων και γενικότερα βελτίωση του καιρού αναμένεται από το πρωί προς το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαρτίου από βορρά προς νότο.

  


Δεν υπάρχουν σχόλια: