Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» με ολονυχτία τίμησε η Θύρα 7 τον άδικο χαμό των 21 φιλάθλων του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ πριν απο... 33 χρόνια

Πριν από 29 χρόνια, την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, η Ελλάδα συγκλονίζεται από μια είδηση που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει. Η κρατική τηλεόραση διακόπτει το πρόγραμμά της, ανακοινώνει το θλιβερό μαντάτο και κάνει έκκληση για αίμα στα νοσοκομεία, όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες.



Το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ έχει τελειώσει με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν με τον επιβλητικό 6-0. Οι μεθυσμένοι από το νέκταρ της χαράς και της περηφάνιας, οπαδοί των Πειραιωτών θέλουν να φύγουν γρήγορα και να βγουν στους δρόμους να φωνάξουν για την επιτυχία της ομάδας τους, να αγκαλιάσουν του ήρωες τους. Η πόρτα της θύρας 7 όμως είναι κλειστή. Ή μισάνοιχτη (δεν έχει σημασία, έπρεπε να είναι ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ).


Τα τουρνικέ (ένα απ΄ αυτά υπάρχει σαν μνημείο, στο "νέο Καραϊσκάκη") δυσκολεύουν την έξοδο. Η μοίρα έχει αποφασίσει τη συνέχεια και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την ροή της. Παιδιά πέφτουν, ποδοπατιούνται και η τραγωδία παίρνει σάρκα και οστά. Η πεσμένη μάζα όλο και μεγαλώνει. Φωνές απελπισίας και πανηγυρισμών αναμειγνύονται.

Ο χάρος παραμόνευε απρόσκλητος σε μία γιορτή που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν την πόρτα για να βγουν όσοι περισσότεροι μπορούν. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, πέθαναν από ασφυξία στα σκαλοπάτια του... σπιτιού τους. Οι τραυματίες ακόμα περισσότεροι.


Η υπόλοιπη ημέρα ήταν για όλη την Ελλάδα τραγική. Όλοι οι Ελληνες από τον απλό πολίτη μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την έκβαση του θλιβερού συμβάντος. Νοσοκομεία άνοιξαν, αιμοδότες προσέτρεξαν να προσφέρουν, και αρκετός κόσμος προσπαθούσε να μάθει εάν κάποιος δικός τους βρίσκεται στα θύματα.
Τελικός απολογισμός 21 θύματα. Τα θύματα της θύρας 7...


Τουμανίδης Παναγιώτης 14 ετώνΣκλαβούνης Κώστας 16 ετώνΠαναγούλης Ηλίας 17 ετώνΛεωνιδάκης Σπύρος 18 ετώνΑμίτσης Γεράσιμος 18 ετών.Κανελλόπουλος Γιάννης 18 ετώνΣπυλιόπουλος Γιάννης 19 ετώνΦίλος Νίκος 19 ετώνΠούπος Ευστράτιος 20 ετώνΜάχας Βασίλειος 20 ετώνΔιαλυνάς Γιάννης 20 ετώνΚωστόπουλος Μιχάλης 21 ετώνΧαϊρατίδου Ζωγραφούλα 23 ετώνΑνδριώτης Σπύρος 24 ετώνΚαρανικόλας Κώστας 26 ετώνΜάρκου Μιχάλης 27 ετώνΜπίλας Κώστας 28 ετώνΚουτσόλης Αναστάσιος 30 ετώνΚουρουπάκης Αντώνης 34 ετώνΧατζηγεωργίου Χρήστος 34 ετώνΑδαμόπουλος Δημήτριος 40 ετών
ΑΘΑΝΑΤΟΙ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: