Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Γεμιστή κολοκύθα με Quinoa μας φτιάχνει σήμερα ο σεφ μας Κωνσταντίνος Μουζάκης

ΥΛΙΚΑ
1 μέτρια κολοκύθα
ελαιόλαδο
1 πρέζα για ρίγανη
150 γραμμάρια Quinoa
100 γραμμάρια φέτα
50 γραμμάρια κουκουνάρια
1 μικρό καρότο
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 τεμάχιο κόκκινη πιπεριά
1 τεμάχιο χυμό λεμόνι
50 γραμμάρια μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
ακόμη 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
αλάτι και πιπέρι.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε την κολοκύθα καλά, και την κόβουμε στην μέση με ένα μαχαίρι, βγάζοντας αργότερα όλους τους σπόρους από μέσα με βοήθεια ενός κουταλιού.
Τα τοποθετούμε τα δύο μέρη σε ένα ταψί, και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με ρίγανη και το ψιλοκομμένο ματσάκι κρεμμύδι με το τριμμένο καρότο και τα ψήνουμε για 30 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά το ψήσιμο.
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το Quinoa και το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε επιμελώς.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το Quinoa, μαζί με τον χυμό λεμόνι, τις ελιές, το υπόλοιπο κρεμμύδι, την φέτα και τα κουκουνάρια και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Βγάζουμε από τον φούρνο ξανά το ταψί με την κολοκύθα και με την βοήθεια ενός κουταλιού, τοποθετούμε το μείγμα μας μέσα στις κολοκύθες ομοιόμορφα και το ψήνουμε συνέχεια για 15 λεπτά ακόμη...
Έτοιμα να τα σερβίρουμε.
ΥΓ. Πάντα να ξεπλύνετε το quinoa. Τοποθετήστε το κινόα σε ένα σουρωτήρι, να τρέχει κρύο νερό πάνω του έως ότου,  δοκιμάσετε τους σπόρους και  αν εξακολουθούν να έχουν μια πικρή γεύση, τότε συνεχίστε το κρύο νερό πάνω τους και συνεχίστε το ανακάτεμα των σπόρων, κατά το ξέβγαλμα με νερό μείωσε ακόμη περισσότερο πικρία τους.

ΥΓ. Κινόα - quinoa, η βασίλισσα των υπερτροφών, υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας χωρίς γλουτένη.

Επιστημονική ονομασία : chenopodium quinoa. http://www.kinoa.gr/
Η Χρυσή τροφή - ο σπόρος της Γης όπως την αποκαλούν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων.
Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά ( για βιομηχανικούς λόγους). Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.
Είναι εύπεπτη τροφή και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική. Χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές και είναι εύπεπτη. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών.
Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την δια-θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει το Κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.
Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Η Κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.

Who is Who



Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στην ζαχαροπλαστική και μαγειρική τέχνη. Εργάζεται ως ιδιωτικός chef σε βίλες υψηλών προσώπων, κτήματα δεξιώσεων, θαλαμηγούς και σε σκάφη αναψυχής, έχει παρουσιάσει την Μεσογειακή κι Ελληνική κουζίνα σε διεθνή συνέδρια, τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίου μαγειρικής με θέμα την υγιεινή διατροφή, σύνταξη συνταγών σε περιοδικά, ιστοσελίδες και εφημερίδες στον διεθνή και ελληνικό τύπο. Έχει ειδικότητα στην Μεσογειακή και Ελληνική Παραδοσιακή κουζίνα, στο ελληνικό πρωινό, και σε είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.
Είναι  μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος , της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.(Chef Club of Greece), της Παγκόσμιας ‘Ενωσης Αρχιμαγείρων WACS, αλλά και Πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας. Εισηγητής στο ΤΕΙ και Pastry Chef στο IEK ΞΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: