Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένωνέκδοση: 9/12/2013/18:25 Ισχύς: 10/12/2013/06:00 - 12/12/2013/00:00 - See more at: http://www.inmeteo.gr/weather/special-news/p/660/ektakto-deltio-entonon-kairikon-fainomenon#sthash.iITSMDbx.dpuf
Ψυχρό μέτωπο ακολουθούμενο από πολύ ψυχρές αέριες μάζες Αρκτικής προέλευσης κινείται γρήγορα από την Ανατολική Ευρώπη προς τα Νότια και αναμένεται να διασχίσει την Ελλάδα από τα Βορειοανατολικά προς τα Νοτιοδυτικά κατά την διάρκεια της Τρίτης. Η ροή ψυχρού αέρα προς την Ανατολική Μεσόγειο και η σύγκρουσή του με τις πολύ θερμότερες προυπάρχουσες στην περιοχή αέριες μάζες αναμένεται να οδηγήσει σε ταχεία κυκλογένεση κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου όπου και θα εκδηλωθούν πολύ έντονα φαινόμενα. Ο συνδυασμός του δημιουργούμενου χαμηλού βαρομετρικού με ημίψυχρή αντικυκλωνική έξαρση επεκτεινόμενη στην περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται νασ οδηγήσει σε πνοή πολύ ενισχυμένου Βορειοανατολικού ρεύματος κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδος, το οποίο θα διατηρήσει την έντονη ψυρή μεταφορά προς την Ανατολική Ελλάδα και δευτερευόντος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η πνοή ψυχρού αέρα πάνω από τις θερμές θαλάσσιες εκτάσεις του Αιγαίου Πελάγους αναμένεται να οδηγήσει σε ταχύτατο εμπλουτισμό του με υγρασία με αποτέλεσμα την δημιουργία νεφώσεων οι οποίες εισβάλλουσες σε τμήματα της Ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδος, του κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, θα δώσουν όμβρους βροχής ή/και χιονοπτώσεων ανάλογα με την θερμοκρασία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια.


Αναλυτικά, έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν στις εξής περιοχές:

 
-->Χιονοπτώσεις, αναμένεται να εκδηλωθούν:
-Στην Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία, την Χαλκιδική και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (σε όλα τα υψόμετρα), από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης κατά διαστήματα. Δεν αναμένονται έντονα φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.
-Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από τα 400m και πάνω), κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών της Τρίτης, με παροδικό χαρακτήρα.
-Στις Σποράδες, την Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα (σταδιακά σε όλα τα υψόμετρα) από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα. Στην Ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, και την Βοιωτία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης με αυξομειούμενη ένταση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Πήλιο, τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Εύβοιας, την Βόρεια, Βορειοανατολική και Δυτική Αττική και την Βοιωτία όπου αναμένεται να σημειωθεί αξιόλογη χιονόστρωση (της τάξης των 5cm - 20cm) σε υψόμετρα μέγαλύτερα των 300m.
-Στην Ανατολική Πελοπόννησο (από τα 200m και πάνω) από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, κατά διαστήματα.
-Στις Κυκλάδες (από τα 200m και πάνω) από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι και την λήξη της Περιόδου.
-Στην Κρήτη (από τα 300m και πάνω) από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης προς την Τετάρτη μέχρι και την λήξη της περιόδου. Στην Κρήτη τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν συνεχή και αρκετά έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Από τα 500m και πάνω αναμένεται να σημειωθούν σημαντικά ύψη χιονιού (της τάξης των 20cm - 50cm).


-->Θυελλώδεις μέχρι πολύ Θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να πνέουν: 
-Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αναμένεται να επικρατήσουν θυελλώδεις μέχρι πολύ θυελλώδεις (8-9Bf και τοπικά 10Bf) Βορειοανατολικοί - Βόρειοι άνεμοι από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης και καθ'όλη την διάρκεια της Τετάρτης.
-Στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται να πνέουν πολύ ισχυροί Βορειοανατολικοί άνεμοι κατά την διάρκεια της Τετάρτης (εντάσεως 6-7Bf και τοπικά 8Bf).
-Σε τμήματα της Ανατολικής, κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, θα πνέουν πολύ ενισχυμένοι (7-8Bf και τοπικά μέχρι 10Bf) Βορειοανατολικοί άνεμοι. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε περιοχές που ευνοείται ο "καναλισμός" και η πνοή "καταβατικών" ανέμων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση (της τάξης των 8°C/15°C) σε σχέση με τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης) στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Βόρεια, την κεντρική και Ανατολική Ελλάδα όπου κατά την διάρκεια της Τετάρτης θα κυμαίνεται στα επίπεδα των -5°C/5°C. Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών, σε τμήματα της Βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένεται να σημειωθούν θερμοκρασίες κάτω των -5°C, κυρίως σε κλειστές και ημίκλειστες λεκάνες. Οι συνθήκες αυτές αναμένεται να ευνοήσουν τον σχηματισμό παγετού!
 
Αναλυτικούς χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!
Τοπικές προγνώσεις για την περιοχή που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε εδώ*!
- See more at: http://www.inmeteo.gr/weather/special-news/p/660/ektakto-deltio-entonon-kairikon-fainomenon#sthash.iITSMDbx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: