Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Βηθλεέμ δεν είναι μόνο ο Ναός της Γέννησης -

Από μια μικρή σπηλιά στη Βηθλεέμ ένα μήνυμα αγάπης, ελπίδας, δικαιοσύνης και ειρήνης διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα η πόλη μας, η Βηθλεέμ, έχει γίνει ακόμη μικρότερη λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης των εβραϊκών οικισμών αλλά το μήνυμα του Χριστού παραμένει στις καρδιές μας, χαρίζοντάς μας ελπίδα για να ξεπεράσουμε δεκαετίες διαβίωσης υπό ξένη κατοχή και στέρησης των δικαιωμάτων μας.

Στη Βηθλεέμ, παρά τις αντιξοότητες, έχουμε την υποχρέωση να κοιτάζουμε το μέλλον με ελπίδα. Γιορτάζουμε γιατί σημαντικό μέρος της Παλαιάς Πόλης μας ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ και ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωση του Ναού της Γέννησης υπό την αιγίδα του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ιδιωτικός μας τομέας συνεχίζει να επενδύει παρά τα εμπόδια που εγείρει η κατοχή και ο λαός μας συνεχίζει να διαδηλώνει ειρηνικά εναντίον των αδικιών που υφίσταται ενώ η διεθνής κοινότητα απλώς παρακολουθεί με συμπάθεια.

Μια φορά τον χρόνο, η πόλη της Βηθλεέμ μπαίνει σε χιλιάδες σπίτια σε όλο τον κόσμο μέσω εκείνου που γεννήθηκε στη μικρή σπηλιά. Περισσότερα από 2.000 χρόνια έχουν περάσει έκτοτε και ο λαός της Βηθλεέμ συνεχίζει να προστατεύει και να φροντίζει τα μέρη που συνδέονται με την άγια οικογένεια.  

Αλλά η Βηθλεέμ δεν είναι μόνο ένα μουσείο, ούτε απλώς μια μικρή σπηλιά. Είναι μια ζωντανή εμπειρία καθημερινού αγώνα για την επιβίωση, για δίκαιη και μόνιμη ειρήνη και αυτή τη Βηθλεέμ επίσης την μοιραζόμαστε με τον κόσμο. Μια Βηθλεέμ που αποτελεί υπόδειγμα φυσικής συνύπαρξης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ένα παράδειγμα για την υπόλοιπη περιοχή.

Μια Βηθλεέμ που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν από το 1948 να ικανοποιηθούν τα δικαιώματά τους. Μια Βηθλεέμ όπου χριστιανοί ιερείς και καλόγεροι προσεύχονται για να αποκτήσει ο παλαιστινιακός λαός την ελευθερία του και να διατηρήσει την γη και τα προς το ζην του. Η Βηθλεέμ και οι κάτοικοί της αποτελούν μια ζωντανή έκκληση για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Από την Πλατεία της Γέννησης, ευχαριστούμε τους παγκόσμιους ηγέτες για την προσοχή που έχουν δώσει στην χώρα μας την Παλαιστίνη και ιδίως στην πόλη μας τη Βηθλεέμ. Αλλά έφθασε ο καιρός να αναλάβουμε συγκεκριμένη δράση προκειμένου να διατηρήσουμε τις ελπίδες για δίκαιη ειρήνη στην περιοχή. Καθώς συνεχίζουμε την αναστήλωση της Παλαιάς Πόλης μας, συνεχίζουμε και τις εκκλήσεις για την ανάκτηση των εδαφών μας και την επιστροφή του λαού μας.

Προσευχόμαστε αυτά τα Χριστούγεννα να φωτίσουν τις καρδιές όσων έχουν την δύναμη να βάλουν τέλος σε δεκαετίες αδικιών και να εξασφαλίσουν την ίδρυση μιας ελεύθερης και κυρίαρχης Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσά της την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την δίδυμή μας πόλη που χωρίστηκε εντελώς από την Βηθλεέμ, για πρώτη φορά μέσα σε 2.000 χρόνια χριστιανισμού, λόγω των εβραϊκών οικισμών.

Κάθε Χριστούγεννα δοξολογούμε τον Θεό. Είθε αυτά τα Χριστούγεννα να χαρίσουν σε μας, και στους αδερφούς και τις αδερφές μας στον κόσμο, την δύναμη που χρειαζόμαστε για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα του 2014 έχοντας πετύχει δικαιοσύνη και ειρήνη για τους Παλαιστίνιους και όλους τους λαούς της γης.  

*Η κυρία Vera Baboun είναι η δήμαρχος της Βηθλεέμ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: