Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ψάρια: «Στον αέρα» το deal Δία-Σελόντα

Ψάρια: «Στον αέρα» το deal Δία-Σελόντα -Στις τράπεζες οι τελικές αποφάσεις


Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών η κίνηση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες να προσφύγει στις διατάξεις του άρθρου 99. Κρίσιμος ο ρόλος των πιστωτριών τραπεζών. Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών η κίνηση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες να προσφύγει στις διατάξεις του άρθρου 99, καθώς μετά την κίνηση αυτή ανοίγει μια ευρεία σειρά από ενδεχόμενα γύρω από το μέλλον του ιδιαίτερα εξαγωγικού αυτού κλάδου.
Αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (διοικήσεις εταιρειών, τράπεζες) δείχνουν διατεθειμένοι να μιλήσουν δημοσίως όσο λιγότερο μπορούν, φαίνεται πως η προσφυγή της Δίας αποσκοπούσε στην απόκτηση μιας πρόσκαιρης (μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης-απόφασης) χρηματοδοτικής ανάσας και κυρίως στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες. Άλλωστε ο χρόνος κυλούσε εναντίον της.
Πέραν αυτού όμως, το πρώτο πράγμα που έφερε στην επιφάνεια η κίνηση προσφυγής στις διατάξεις του άρθρου 99, ήταν το ζήτημα της συγχώνευσης Δία-Σελόντα.
Η εκπρόσωπος του βασικού μετόχου της Δίας κα Annita Halmilton από την πρώτη κιόλας στιγμή έσπευσε να δηλώσει στο διεθνή τύπο ότι δεν αλλάζει τίποτε σχετικά με το deal, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε επιβεβλημένο. Σε ανάλογη επίσημη ανακοίνωση προχώρησε την αμέσως επόμενη μέρα και η εισηγμένη: «η διαδικασία της εξαγγελθείσας συγχώνευσης της εταιρείας μας με την εταιρεία Ιχθυοτροφεία Σελόντα δεν έχει ανασταλεί και συνεχίζεται μέχρι στιγμής κανονικά».
Αρκετά διαφοροποιημένη ωστόσο -ιδίως για όσους διαβάζουν «κάτω από τις γραμμές»- ήταν η ανακοίνωση της Σελόντα, που εξεδόθη την ίδια κιόλας μέρα: «Η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί στενά αυτή την εξέλιξη με τη συνδρομή των νομικών συμβούλων της, αλλά και τις θέσεις των πιστωτριών τραπεζών, και θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο εν ευθέτω χρόνο, ενώ θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό, μόλις ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση».
Αξιοσημείωτη και μια άλλη αναφορά της ίδιας ανακοίνωσης: «το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών, προβλέπει τη δυνατότητα καταγγελίας του και σε περίπτωση συνδρομής γεγονότος αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένης της υπαγωγής, ή της υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη διαδικασία των άρθρων 99 επ. του Ν. 3588/2007, υπό ορισμένους χρονικούς περιορισμούς».
Παράγοντες πάντως της αγοράς επισημαίνουν πως από εδώ και πέρα το βασικό ρόλο στο όλο ζήτημα θα τον παίξουν οι πιστώτριες τράπεζες των δύο εταιρειών.
Η αγορά βοά ότι η πλευρά της Σελόντα δεν επιθυμούσε από την αρχή την συγχώνευση με την Δίας, αλλά της επεβλήθη ουσιαστικά μέσα από τις ασφυκτικές πιέσεις των τραπεζών. Άλλωστε και η Σελόντα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, όπως επίσης και η Σελόντα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για το ζήτημα της αναχρηματοδότησής της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων, το... παιχνίδι ξαναρχίζει απ' την αρχή και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Θα εξακολουθήσουν να πιέζουν οι τράπεζες τη διοίκηση της Σελόντα για το ζήτημα της συγχώνευσης, ή θα εμφανιστούν αυτή τη φορά με διαφοροποιημένη θέση;
Στην περίπτωση τώρα που οι πιέσεις των πιστωτών συνεχιστούν αμείωτες, η διοίκηση της Σελόντα θα υποκύψει εκ νέου, ή θα ακολουθήσει άλλη στάση;
Ζητούμενο επίσης είναι το πώς όλη αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει και το Νηρέα, που και αυτός επιδιώκει (από καλύτερη διαπραγματευτική θέση σε σύγκριση με τους άλλους δύο Ομίλους, αλλά και με μεγάλα δάνεια) την τραπεζική του αναχρηματοδότηση.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, οι εξελίξεις αυτές πιθανόν να ωφελήσουν βραχυπρόθεσμα το Νηρέα, καθώς πολύ δύσκολα οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ανοίξουν ταυτόχρονο μέτωπο και στους τρεις μεγάλους του κλάδου.
Όλοι πάντως συμφωνούν, πως σε μια κατάσταση αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα, οποιαδήποτε πρόβλεψη κινδυνεύει να αποδειχτεί επισφαλής...ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Υπαγωγή στο άρθρο 99
Η «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.» (η «Εταιρία») γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι την 9η Σεπτεμβρίου 2013, υπέβαλε ενώπιον του αρμοδίου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99 επομ. του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα.
Η υποβολή της αίτησης κατέστη αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Εταιρίας, την εξασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων της και την προστασία της έναντι των πιστωτών της.
Η Διοίκηση εκτιμά ότι, μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης, η Εταιρία θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της.
Η Εταιρία θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: