Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Προσέλαβαν κατσίκες στο αεροδρόμιο του Σικάγο


Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου του Σικάγο αποφάσισαν να πάρουν ένα κοπάδι κατσίκες για να φροντίζει τη βλάστηση στον περίγυρο. Ποια τα οφέλη της πατέντας (Vid)
Μια πρωτότυπη ιδέα είχαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου του Σικάγο, προκειμένου να ελέγξουν τη βλάστηση περιμετρικά του αερολιμένα.
Προσέλαβαν έναν κτηνοτρόφο με 25 κατσίκες, οι οποίες απλώς θα μασουλάνε τα αγριόχορτα.
Ο Δήμος δηλώνει ενθουσιασμένος με την ιδέα, αφού το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 20.000 δολάρια, σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενός ειδικού κηπουρού με τα κατάλληλα μηχανήματα.
Την εξοικονόμηση των χρημάτων συνοδεύει η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η ελαχιστοποίηση της χρήσης τοξικών ζιζανιοκτόνων. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εταιρεία διαχείρισης δηλώνει κατενθουσιασμένη.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στο να επιτευχθούν πολλά οικονομικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Στόχος είναι η εξισορρόπηση τριών παραγόντων συνύπαρξης: άνθρωποι, πλανήτης και κέρδος.
Κι άλλα αεροδρόμια έχουν επιλέξει παρόμοιες μεθόδους με ανάμεικτα αποτελέσματα. Το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί ένα κοπάδι από κατσίκες για δύο με τρεις εβδομάδες κάθε Ιούνιο για να καθαρίσει τη βλάστηση.
"Τα οφέλη από αυτή τη μέθοδο είναι πολλά, καθώς όχι μόνο εξοικονομούμε πόρους, αλλά και προστατεύουμε δύο απειλούμενα είδη, το San Francisco Garter Snake και το California Red Legged Frog" δηλώνει στο CNN ο διευθυντής του αεροδρομίου, Doug Yakel.
''Μπορούν να τραφούν και να καθαρίσουν παράλληλα την πυκνή βλάστηση που αναπτύσσεται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα είδη υπό εξαφάνιση'' συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, οι διαχειριστές του αεροδρομίου του Σιάτλ κράτησαν τη ''μέθοδο-κατσίκα'' μόνο για μία εβδομάδα το 2008 καθώς αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αναποτελεσματικές. ''Έφαγαν τα πάντα, ακόμα και τα φυτά που θέλαμε να κρατήσουμε" δήλωσαν οι υπεύθυνοι.
Το κοπάδι αναμένεται να φτάσει στο Σικάγο σε περίπου ένα μήνα. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων βοσκής...
Πηγή: cnn.com

Chicago airport hires herd of goats to trim grass από depy6

Δεν υπάρχουν σχόλια: