Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μάθημα ζωής από 14χρονη με Aids στο Κοινοβούλιο

Μάθημα ζωής από 14χρονη με Aids στο Κοινοβούλιο
Μάθημα ζωής μέσα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο έδωσε η 14χρονη οροθετική Λίζα, η οποία δημοσιοποίησε την κατάσταση της υγείας της, για να σώσει τους ανθρώπους που πάσχουν από τον θανατηφόρο ιό.
Η Λίζα έμεινε ορφανή όταν ήταν 6 χρονών, καθώς η μητέρα της, που ήταν χρήστης ναρκωτικών, πέθανε από Aids. Οι εξετάσεις που έγιναν τότε στη μικρή Λίζα έδειξαν ότι πάσχει και αυτή από τον ιό.
Εκείνη την εποχή τα αντιρετροϊκά φάρμακα ήταν πολύ ακριβά στη χώρα και απλησίαστα για τους κοινούς θνητούς … Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας κάλυψε τα έξοδα για τα φάρμακα που άρχισε και συνεχίζει να παίρνει ανελλιπώς κάθε μέρα η 14χρονη.
Αυτές τις μέρες ψηφιζόταν στη Βουλή ο προϋπολογισμός της χώρας, μιας χώρας στην οποία από τους 120.000 καταγεγραμμένους φορείς, μόλις το 1/3 παίρνει τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι οι φορείς του Aids είναι διπλάσιοι σε αριθμό…
Η 14χρονη -που είναι μάλιστα πρόεδρος του σχολείου της- πήρε τη γενναία απόφαση να μιλήσει δημόσια για το πρόβλημά της, όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, ναι μεν ανακοίνωσε ότι είναι προτεραιότητα η αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών, αλλά δεν υπολόγισε στον προϋπολογισμό του 2013 οικονομικά κονδύλια για την αντιμετώπισή τους.
Χωρίς να διστάσει, μπήκε στο Κοινοβούλιο και ζήτησε να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να μην πεθάνουν παιδιά και γονείς.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, όμως τα λόγια της άγγιξαν τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος ζήτησε με διάταγμα να συνταχθεί άλλος προϋπολογισμός, που να υπολογίζει δαπάνες για τους ασθενείς - φορείς Aids.

Δεν υπάρχουν σχόλια: