Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ψηλές ή Κοντές;

Κάτι τέτοια Αιώνια Διλήμματα είναι από αυτά που πέφτει "αιώνια παντόφλα". Θέλουν τσαγανό. Θέλουν αμεροληψία. Θέλουν να ξέρεις τι θέλεις στη ζωή και να το υποστηρίζεις. Μέχρι την τελευταία ψήφο.

Κοντές ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Βασικά κάπου ανάμεσα. Την χρυσή τομή ψάχνω και εδώ. Γιατί έχω γνωρίσει - ελέω φωτογραφήσεων για το MAX - αρκετές ψηλές μονδέλες. Εντυπωσιακές γυναίκες (δεν λέω). Από εκείνες που μπαίνουν σε ένα μαγαζί και γεμίζει ο χώρος. Ακόμα θυμάμαι ας πούμε να μπαίνει η Εύα Λάσκαρη σε ένα κλαμπ πριν μερικά χρόνια και να γυρνάει όλο το μαγαζί να την κοιτάει. Ή μερικά χρόνια αργότερα να βλέπω το δίδυμο Γκιζελή - Δρακάκη να βγαίνουν βόλτα και να τις χαζεύουν όλοι σαν βλάκες. Αλλά δεν τις θέλω τις πολύ ψηλές.
Γιατί όπως είχα πει και σε μία κοντοτάτη συνάδελφο τότε στο MAX όταν γκρίνιαξε ότι κοιτάμε μόνο τις ψηλές μοντέλες που έρχονται στο γραφείο, "εσύ έχεις τη χάρη. Εσύ που είσαι μανιτζέβελη". Δεν ξαναχρησιμοποίησα αυτή τη λέξη μέχρι σήμερα. Γιατί δεν είναι λέξη. Αλλά αυτό που είπα το εννοούσα. Μία κοντή ή μετρίου αναστήματος γυναίκα μπορείς να την πάρεις στα χέρια σου, να την σηκώσεις στην αγκαλιά σου, να την στριφογυρίσεις και να ταιριάξετε καλύτερα και σεξουαλικά. Με τις ψηλές είναι άβολα τα πράγματα. Δύσκολα, κοπιαστικά.
Να σου το πω κι αλλιώς...
Είναι σαν την αέναη προσπάθεια κάθε εφήβου να φτάσει την μπασκέτα του Γυμνασίου να καρφώσει. Ναι, την μία φορά που θα καρφώσεις στην κανονική μπασκέτα, θα νιώσεις Θεός. Αν όμως φέρεις την μπασκέτα στο ύψος σου θα κάνεις ολόκληρο διαγωνισμό καρφωμάτων.

Πιο κοντές πεθαίνεις, ο Πάνος Κοκκίνης

Ποτέ στην ζωή μου δεν έχω δει ερωτικά ψηλή γυναίκα. Κάτι που προφανώς και είναι άξιο ψυχανάλυσης αν σκεφτείς πόσα χρόνια (σ.σ. επτά) έχω περάσει (σ.σ. λόγω Maxim και Nitro) μιλώντας και έχοντας καθημερινά πάρε δώσε με τα πιο «ντερέκια» θηλυκά αυτής της χώρας. Από την Βασιλική Τσεκούρα και την Άννα Πρέλεβιτς, μέχρι την Θέλξη και την Ναταλί Θάνου. Εμένα το μάτι μου πάντα επικεντρώνεται στην πιο κοντή. Αρκεί φυσικά να έχει απίστευτο πρόσωπο (με πράσινα, ιδανικά, μάτια) και θηριώδες τσαμπουκά. Όπως ακριβώς η γυναίκα με την οποία έχω την ευλογία να περνάω την ζωή μου.Όχι, δεν είμαι αλεπού που ότι δεν φτάνω τα κάνω κρεμαστάρια. Ούτε φταίει ότι δεν αντιλαμβάνομαι το δέος που σου προκαλεί μια γυναίκα που σου καλύπτει ολόκληρο το οπτικό πεδίο. Απλά η κοντή, ο «μεζές» που λέμε, έχει άλλη χάρη. Σε κάνει να αισθάνεσαι τεράστιος. Ότι εκείνη είναι η μαριονέτα και εσύ κινείς τα νήματα. Άσχετα αν η ζωή μου έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο.

Κοντές ο Στέλιος Αρτεμάκης

Έχοντας δοκιμάσει και τα δύο (sorry babe, θα φάω την παντόφλα μου αδιαμαρτύρητα) θα μπορούσα να κάτσω ώρες να επιχειρηματολογώ γιατί οι κοντές στρίβουν καλύτερα, γιατί κυρτώνουν καλύτερα, γιατί γυρνάνε μπρουμυτοανασκελοτούμπαλιν καλύτερα, γιατί ντριμπλάρουν πιο γρήγορα, γιατί είναι πιο ωραίο να βλέπεις playmaker, δυαροτριάρια τύπου "ο Μπάνε Μπάνε" και τριαροτεσσάρια τύπου "ο Μπέρι Μπέρι" παρά ψηλούς ρακέτας τύπου Τάρλατς.
Δηλαδή άκουσες ποτέ "ο Ντράγκαν Ντράγκαν" και δεν το ξέρω;
Αλλά προτιμώ να εξηγήσω γιατί δε μου αρέσουν οι ψηλές. Οι ψηλές έχουν έναν αέρα, ένα τουπέ, ένα "και χάρη κάνω που σου μιλάω" λες και τους χρωστάς πέντε νοίκια.
Ειδικά όσες είναι κι όμορφες.
Θεωρούν ότι το διαβατήριο τους στη ζωή σφραγίστηκε δια βίου όταν γεννήθηκαν. Προφανώς είναι κάτι που "γράφεται" μέσα τους μετά από τις χιλιάδες φορές που μπαίνουν σε ένα χώρο και γυρνάνε τα ληγούρια να κοιτάξουν.
Είναι κάτι γραμμένο στο DNA μας που λένε. Που θέλει τον άλφα πίθηκο, να διεκδικεί την άλφα πιθηκίνα, για να κάνουν τα άλφα πιθηκάκια την ώρα που οι βήτα πίθηκοι κοιτάνε.
Μόνο που ξεχνάνε κάτι. Την ίδια στιγμή που ο ρωμαλέος άλφα πίθηκος παίρνει την άλφα πιθηκίνα χτυπώντας το στήθος του, οι βήτα πίθηκοι που έχουν έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο συνεργάζονται για να τον ρίξουν και να προχωρήσει το είδος. Και προχωράει. Με σταδιακή αύξηση του εγκεφάλου. Έτσι βγαίνει από τις σπηλιές.
Θέλω να πω, πολιτισμό δε θέλουμε; Άνεση; Τεχνολογία;
Οπότε κοντές.

Ψηλές η Ιωάννα Μαμάη

Ok, τσαχπίνες οι κοντές ή όπως είχε πει και μια Βουλγάρα στην Αννίτα Πάνια "οι ψηλές είναι για την παρέλαση και οι κοντές για το κρεβάτι" αλλά άλλη χάρη έχουν οι ψηλές. Ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος, κάνουν έντονη την παρουσία τους, οι μακριές φούστες και οι τουαλέτες έχουν φτιαχτεί για αυτά τα πλάσματα.
Αν δεν μας άρεσαν οι ψηλές, πέδιλα και γόβες στιλέτο δε θα υπήρχαν. Ούτε οι πλατφόρμες. Ούτε τα ειδικά πατάκια (που φορά μέχρι και ο Νικολά Σαρκοζί) που σου προσθέτουν 5 πόντους στο ύψος.
Και ποια από μας ακόμα και αν είναι ορκισμένη οπαδός του flat παπουτσιού δεν έχει πέσει στην αμαρτία των 12ποντων (τουλάχιστον) παπουτσιών; Ας είμαστε ειλικρινείς, το ύψος δίνει άλλη χάρη και ομορφιά στο πλάσμα που λέγεται γυναίκα. Ακόμα και αν έχει ιδρώσει για να μάθει να πατά σωστά και με χάρη τις πανύψηλες γόβες της.

Κοντές ο Ηλίας Αναστασιάδης

Πριν αυτοκτονήσει από την γραφικότητα ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε και διέδωσε το κλισέ 'τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια', σίγουρα θα υπήρξε μια ομάδα νεαρών ανδρών που του έσφιξε το χέρι καθοδόν προς το τέλος. Γιατί πέραν της κλισεδούρας, ο άνθρωπος είχε χίλια δίκια. Η χαριτωμενιά, η θηλυκότητα, το σεξ απήλ που λέγαν και στα 90s δεν γίνεται να κατανεμηθεί σωστά σε ένα γυναικείο κορμί που ξεπερνά το 1.65. Απλά δεν γίνεται. Τα παραδείγματα από τη ζωή είναι χιλιάδες. Είναι ψηλή η Eva Mendes; Είναι ψηλή η Eva Longoria; Είναι ψηλή η Scarlett Johansson (δεν μ' αρέσει, αλλά το έχει το κοινό της); Κάνε μου τη χάρη λοιπόν.
Από τότε που στήνομαι τα καλοκαίρια και βλέπω γυναικείο μπάσκετ σαν να μην υπάρχει τίποτα καλύτερο να κάνω, είμαι πεπεισμένος ότι κάθε φορά που η φύση προικίζει μια γυναίκα με πολλά (πάνω από 175) εκατοστά, ισοφαρίζει μικραίνοντας τις δόσεις αλλού. Αυτό το μειωμένο αλλού είναι όλο το πρόβλημα.
Μέχρι τα 12-13 που όλα συνηγορούσαν στο ότι δεν θα γίνω και το πρώτο μπόι, είχα εφιάλτες ότι παντρευόμουν ψηλότερες και ότι με έβαζαν -σαν σατράπηδες- να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού με σκυμμένο το κεφάλι. Ευτυχώς, πήρα 10-15 πόντους σε ένα άγιο καλοκαίρι και βελτιώθηκε ο ύπνος μου.

Ψηλές η Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Εγώ θα σας πω, η μετρίου αναστήματος, η αμερόληπτη. Τι λες να απαντούσα αν με ρωτούσες αν θέλω να ψηλωσώ ή να κοντύνω; Υπάρχει καμία κοντή εκεί έξω που να ειναι πιο εντυπωσιακή από την -αντίστοιχης ομορφιάς- ψηλή ομόλογό της; Υπάρχει μινιόν δεσποινίδα που να της ταιριάζουν περισσότερο τα φορέματα και τα ψηλά τακούνια από την θα-μπορούσε-να-είναι-μοντέλο διπλανή της; Ευτυχώς η φύση ειναι δίκαιη και έκανε τις κοντές ομολογουμένως πιο "πικάντικες" - ό,τι τους έκοψε σε μπόι τους το έδωσε σε σέξαπιλ. Αλλά αυτό ήταν ένα έκτακτο μέτρο που πάρθηκε για να μπορούν και οι κοντές να έχουν τύχη ανάμεσα σε ένα πλήθος με γυναικάρες, από αυτές που ο κινηματογράφος στερεοτυπικά δείχνει με αργή κίνηση από κάτω προς τα πάνω, από τις γάμπες στους μηρούς και από τη μέση στο στήθος και από εκεί στο θεϊκό πρόσωπο με τα πλούσια μαλλιά - και στα καπάκια ζουμ στο πεσμένο σαγόνι του κεραυνοβολημένου θύματος της γοητείας της.

Κοντές ο Μάνος Μίχαλος

Cheryl Cole, Scarlett Johansson, Eva Longoria, Mila Kunis, Natalie Portman, Shakira, Emma Stone. Τα ονόματα που προηγήθηκαν, δεν έχουν σκοπό να αποδείξουν ότι οι κοντές γυναίκες είναι πιο όμορφες, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν ποικιλία και όλες ένα κοινό παρανομαστή: μια σεξουαλικότητα που προφανώς ανέπτυξαν σαν αντίδοτο προς τις γυναίκες που έχουν ψηλά πόδια (και είναι πολύ ωραίο να έχει μια γυναίκα ψηλά πόδια) και κοιτούν τον κόσμο και τους άντρες από πλεονεκτικότερη μάλλον θέση. Όμως, προσωπικά και έχοντας κάθε δικαίωμα να λέω την οποιαδήποτε γυναίκα κοντή (αφού τα 196 εκατοστά μου δεν θα βρουν ποτέ ταίρι, εκτός και αν μετακομίσω στην Ολλανδία), μπορώ να πω ότι οι γυναίκες μικρού μεγέθους δεν ξέρω αν είναι ακριβά αρώματα, αλλά σίγουρα είναι περισσότερο δελεαστικές.
Σκέψου, αν δεις μια τεράστια κούτα και ένα μικρό κουτάκι, ακριβώς μπροστά σου, ποιο θα ανοίξεις πρώτο; Το μικρό, γιατί θα είναι πιο εύκολο, το μικρό γιατί μπορεί να κρύβει κάτι πολύτιμο (λες η μεγάλη κούτα να έχει διαμάντι 10 κιλών;), το μικρό γιατί θα το βάλεις στην τσέπη (άρα θα το κάνεις δικό σου). Ναι, προφανώς και να το έχεις τη Ζιζέλ με τα πόδια έτοιμα να τυλίξουν κάθε ερωτική επιθυμία σου, είναι μια ωραία αντρική σκέψη, αλλά μπαλέτο και πιρουέτες έκαναν πάντα οι κοντές. Και στο έδαφος και στο κρεβάτι.

Ψηλές σαν τα ψηλά βουνά η Νίκη Χάγια

Συμφωνώ στο ότι οι κοντές είναι χαριτωμένες και εύκολες στην "οδήγηση", αλλά ας σκεφτούμε λίγο αυτό: αν το πρότυπο και το ερωτιάρικο ήταν το 1.57 τότε γιατί όλοι οι άντρες βλέπατε το δίμετρο πόδι της Σκλεναρίκοβα και σας έτρεχε το σαλάκι;
Παιδιά ας σοβαρευτούμε λιγάκι, άλλη χάρη έχει μια ψηλή γυναίκα. (ψηλή σε λογικά πλαίσια τύπου 1.75) και γι' αυτό ρωτήστε μια κοντή όταν στέκεται δίπλα της.

Ψηλές ο Θανάσης Κρεκούκιας

Έχοντας φτάσει στις παρυφές της τελευταίας μεγάλης ανηφόρας της αμαρτωλής ζωής μου, με τα γένια μου τώρα λευκά και τα μυαλά μου ακόμα πάνω απ’ το κεφάλι μου, αφήνω σε τούτες δω τις λέξεις τη μαρτυρία μου για τα θαυμαστά έργα του Πλάστη (και όχι του μπλάστη με τον οποίο θα με κυνηγάει μέσα στο σπίτι το έτερον ήμισυ). Ο Δημιουργός, μεγάλη η Χάρη του, φρόντισε να μου χαρίσει αρκετά εκατοστά ώστε όχι μόνο να διευκολύνει – διευρύνει το πεδίο των επιλογών μου, αλλά και να εξασφαλίσει μια αρμονική εικόνα ισορροπημένης λογικής στην περίπτωση που είχα έναν «τσολιά» στο πλάι μου, κυρίως δε σε όρθια στάση, αφού οι υπόλοιπες είτε δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την αρμονία, είτε δεν αφορούν τους υπόλοιπους, αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Έχοντας ξεκαθαρίσει όλα αυτά, μπορώ πλέον να αναφωνήσω το αυτονόητο. Ψηλές μαν. Τσολιάδες. Όρθια χιλιόμετρα. Πλαγιασμένα χιλιόμετρα. Ξαπλωμένα χιλιόμετρα. Αλλά χιλιόμετρα. Για να χαίρεσαι το ταξίδι. Ή τη διαδρομή, όπως θέλετε πείτε το. Να πηγαίνεις, να πηγαίνεις και τελειωμό να μην έχει. Να σκαρφαλώνεις, να έρπεις, να κουτρουβαλάς και Ιθάκη να μη βρίσκεις. Να κάνεις μέρες ολόκληρες να εξερευνήσεις τις ανηφόρες και τις κατηφόρες, να ιδρώνεις, να εξαντλείσαι και να έχει κι άλλο. Προσοχή! Αυτό δε σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ταξίδια δεν έχουν τις χάρες τους, τις καλά κρυμμένες γωνιές τους και τα τουριστικά τους αξιοθέατα. Αλλά όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι να ανεβαίνεις το Λυκαβηττό και άλλο το Καϊμακτσαλάν. Δεν είναι θέμα ποιότητας, είναι θέμα ορέξεως. Και περί αυτής της τελευταίας, κολοκυθόπιτα. Ά, και καλά Κούλουμα. Άσχετο, αλλά επίκαιρο!

ΥΓ. Για του λόγου το αληθές, Ανγκούλο, Κρεκούκιας, Ραμίρες. Ή μήπως Ραμίρες, Κρεκούκιας, Ανγκούλο; Την παραμικρή σημασία δεν έχει, πιστέψτε με. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι Τσολιάς, Κρεκούκιας, Τσολιάς. Και μη φάτε, θα περιδρομιάσουμε όλοι μαζί γλάρο…!

Ψηλές ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Σαν τα ψηλά βουνά. Και σαν τα κρύα τα νερά. Γενικά δεν μπορώ να καταλάβω πως έβγαζαν οι παλιοί τις παροιμίες τους, αλλά ντάξει. Δεν κακολογώ τους προγόνους ημών, γιατί νομίζω ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που είχαν παρατηρήσει πρώτοι την εξίσωση "όσο ψηλότερα είναι τα ποδια, τόσο χαμηλότερα πέφτει το σαγόνι".
Μεσογειακοί τύποι γαρ, λατρεύουμε το διαφορετικό (φαντάζομαι), άρα προτιμούμε τις ψηλές από τις κοντούλες μεν, ωραιότατες δε, τυπικές Ελληνίδες. Αυτή είναι η μια εξήγηση. Η άλλη, ίσως, είναι κάποια φροϋδικής προέλευσης καλά κρυμμένη ασυνείδητη σκέψη που αφορά την τεκνοποίηση και το απατηλό όνειρο του κάθε πατέρα να δει τον γιο του να εξελίσσεται στο πλέι-μέικερ του 2040 στην Εθνική ομάδα. Τι να πω;
Η ουσία είναι ότι οι ψηλές έχουν άλλη χάρη και αυτές συνήθως χαζεύεις στο δρόμο, αυτές περνούν και σαν μαγνήτης κάνουν τα κεφάλια να γυρνούν το ένα μετά το άλλο. Αυτές. Οι επονομαζόμενες και "λαμπάδες", έκφραση που συνοδεύεται συνήθως με το "μια τέτοια θέλω για το Πάσχα".

Ψηλές ο Άλκης Βασιλείου

Aπό τη στιγμή που η Ρομίνα, μας πληροφόρησε τον "κανόνα", ότι κοντές δηλαδή, ορίζονται οι κυρίες από 1,70 και κάτω και ψηλές από 1,75 και πάνω -πράγμα που σημαίνει ότι η γλυκιά πατρίδα είναι έθνος νάνων- το πιο εύκολο είναι να επιλέξω τις "νορμάλ", αυτές δηλαδή που με τακούνα, πλατφόρμες και άλλες τέτοιες ομορφιές, φτάνουν κοντά στο 1,85, οπότε (μου) έρχονται "κουτί". Επειδή είναι δίλημμα και όχι τρίλημμα όμως, θα προτιμήσω τις ψηλές, γιατί οι ψηλές γυναίκες είναι όντως για παρέλαση. Κάνουν παρέλαση στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και -κυρίως- στο κρεβάτι σου, μερακλή αναγνώστη μου!
 
Δέχομαι κάθε αντίρρηση για τις κοντές, για όλες τις κοντές του κόσμου, για όποια κοντή σας περνάει από το μυαλό, αλλά επειδή το 2007, είχα τη χαρά να δω έναν ολόκληρο αγώνα μπάσκετ δίπλα στην Εύα Λογκόρια, σας λεώ μετά τιμής ότι αν δεν τελείωνε το ματσάκι και δεν έτρεχε στην αγκαλια του Τόνι Πάρκερ (ή ΤεΠέ όπως τον λέει ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου) δεν θα την αναγνώριζα ποτέ.

Κοντές η Ρομίνα Δερβεντλή

Έχω θαυμάσει πολλά σε μια γυναίκα. Τα μαλλιά της, τον κ#λο της, τα μάτια της, το στιλ της. Ουδέποτε, και λέω ουδέποτε, δεν έχει τρέξει ούτε μια μικρή σταγόνα ζήλιας για τα 1.78 εκατοστά που μπορεί να έχει κάποια. Δεν το βρίσκω σέξι- εκτός αν είσαι η Αντριάνα Λίμα ή η Σαρλίζ Θερόν ξέρω ΄γω. Πόσο θηλυκό είναι να φοράει 41 νούμερο παπούτσι μια γυναίκα δηλαδή; Ή να σε παίρνει αγκαλιά και να μπορεί να διπλώσει δυο φορές τα χέρια της γύρω σου;
Η κοντή αν είναι ωραία, παίζει σε όλα τα γήπεδα. Είναι παντός καιρού και για κάθε όρεξη. Και δεν έχει νόημα να αραδιάζω ονόματα κοντών. Γιατί ναι, το 80-90% όλων των διάσημων γυναικών που έκαναν, κάνουν και θα κάνουν τον άντρα να ξεροσταλιάζει και τη γυναίκα να κομπλεξαρίζεται είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.
Κι αυτά που λέτε για τα τακούνια και τις haute couture δημιουργίες τα έχετε καταλάβει λάθος. Τις γόβες τις βάζουμε επειδή μας κάνουν πιο σέξι και γυμνασμένο το πόδι, όχι απαραίτητα πιο ψηλό. Κάπου εδώ να πούμε ότι το ιδανικό είναι το 1.70, το λεγόμενο "νορμάλ". Οπότε εμείς οι βέρες κοντές αν βάλουμε τακούνι θα φτάσουμε το ιδανικό, δεν θα γίνουμε ποτέ ψηλές. Α, και όσο για τα φορέματα-τουαλέτες, ας μιλήσουμε ειλικρινά. Ποια κοντή (και μη) πρόκειται να πάει έστω και μία φορά στη ζωή της στα Όσκαρ ώστε να ανησυχεί αν θα της κάθεται καλά;

Ψηλές η Έλενα Μπουζαλά

Μπορεί να είναι δύσκολο να τις κάμψεις ή να τις φτάσεις, αλλά σίγουρα μπορείς να τις προσέξεις. Επειδή το ψηλό έχει ταυτιστεί με το αρούκατο, είναι (μάλλον, που να ξέρω;) δύσκολο να είσαι εκεί ψηλά. Καλύτερα όμως από το να είσαι κοντή. Δηλαδή, να μην μπορείς να φορέσεις χαμηλοκάβαλο παντελόνι, φόρεμα χωρίς τακούνι, σαγιονάρα χωρίς πάτο και μεγάλη τσάντα. Πόσο μάλλον που λέει και ένας γνωστός μου (ονόματα δεν λέμε, αλλά τον ξέρετε όλοι) να ακούς για σένα: σήκω όρθια, όρθια είμαι. Ναι, τα ακριβά αρώματα είναι σε μικρά μπουκάλια, αλλά όλοι θέλουν να φτάσουν ψηλά.

ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΕΛΟΣ... ΨΗΛΕΣ ΜΕ 54%

Φοβερό ντεμαράζ. Από 0-3, 7-6; Φοβερό ντεμαράζ. Οι ψηλές. Έχουν σθένος και φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: