Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ο Αντώνης Κανάκης μάς βούτηξε ευχάριστα στο δυσάρεστο 'τώρα' της Σιέρα Λεόνε


Είδαμε το ντοκιμαντέρ Immersion του Αντώνη Κανάκη και γίναμε αυτόπτες μάρτυρες εκνευριστικών, δύσκολων, απογοητευτικών, συγκινητικών, αστείων αλλά ευτυχώς όχι γραφικών εικόνων.
Ο Αντώνης Κανάκης δεν είναι ούτε ο Γιώργος Αυγερόπουλος ούτε ο Σωτήρης Δανέζης. Μπορεί να έχει κάνει πολλά -αν και όχι πολύ διάφορα- στην ελληνική τηλεόραση, αλλά ντοκιμαντέρ τύπου 'Εξάντας' δεν έχει και πιθανότατα δεν ξέρει να κάνει. Στην περίπτωση όμως του Immersion, οι ισορροπίες είναι διαφορετικές.
Όταν καλείσαι να βουτήξεις στην κινούμενη άμμο της απόλυτης φτώχειας σε ένα χωριό της Σιέρα Λεόνε ως πρεσβευτής καλής θέλησης της ActionAid, ο σκοπός είναι τόσο καλός που θα χρειαστεί να κάνεις σαχλαμάρες και γκάφες μεγατόνων για να το χαλάσεις. Δεν γίνεται να το χαλάσεις.
Η ActionAid τρέχει εδώ και χρόνια το ειδικό πρόγραμμα Immersion, σύμφωνα με το οποίο αθλητές, celebrities, τηλεπερσόνες ταξιδεύουν σε ένα από τα πιο φτωχά μέρη του κόσμου και βιώνουν στο πετσί τους τις συνθήκες διαβίωσης. Ναι, μετά αυτό γίνεται τηλεοπτικό προϊόν-φιλετάκι για την prime time, αλλά βασικά αυτό είναι και το ζητούμενο.

 

Το θέμα δεν είναι να πάει ο Κανάκης στη Σιέρα Λεόνε και να πιει νερό από τις λίμνες με τα περιττώματα. Το θέμα είναι να δουν το ντοκιμαντέρ τα πλήθη και σύντομα δέκα παιδάκια να σταματήσουν να πίνουν νερό από τις λίμνες με τα περιττώματα. Στην θέση του Κανάκη θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε celebrity, αλλά, μεταξύ μας, ποιον celebrity θα προτιμούσες να δεις στη θέση του; Βλέπεις; Δεν έχεις γρήγορη απάντηση.

Βουτιά σε μια Αλλη Πραγματικότητα part 1 από lpage2424

Το θέμα δεν είναι να πάει ο Κανάκης στη Σιέρα Λεόνε και να πιει νερό από τις λίμνες με τα περιττώματα.

Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε με (15 λεπτά) καθυστέρηση -όπως όλα τα προγράμματα στην ελληνική TV πλην του ALPHA- και με αρκετά uptempo ρυθμό. Μέσα σε 10 λεπτά, είδαμε τον Αντώνη Κανάκη να χαζεύει μπροστά στο Google Earth, να ενημερώνεται για το task από έναν άνθρωπο της ActionAid ενώ έτρωγε το φαγητό του (σ.σ. σαφής ΑΜΑΝ-σκετσική διάθεση εδώ) και να πηγαίνει ως άλλος Affleck στην αρχή του Armageddon και να χτυπάει 6 εμβόλια ενόψει του δύσκολου ταξιδιού. Καθημερινός Κανάκης, απλό, στρωτό και απαραίτητα κατανοητό το κείμενο (σ.σ. στους τίτλους τέλους, θα μαθαίναμε ότι τα κείμενα ήταν δικά του).

Οι χοροί του Κανάκη στη Σιέρα Λεόνε από lpage2424 Η πρώτη στάση της αποστολής μαθαίνουμε ότι έγινε στο Heathrow του Λονδίνου στις 5 Οκτωβρίου. Από εκεί και η ανταπόκριση για την Free Town της Σιέρα Λεόνε. Ο Κανάκης σημειώνει ότι μετά το check-in για την πτήση ένιωσε για πρώτη φορά μειονότητα ανάμεσα σε τόσους μαύρους. Μετά, κάνει το απαραίτητο preview για τη Σιέρα Λεόνε:
Τσακισμένη από τον 10ετή εμφύλιο, με 1 στα 4 παιδιά να πεθαίνει πριν κλείσει τα 5, το 69% του πληθυσμού να είναι αναλφάβητοι και το 57% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Πιο μετά, προσγειώνεται και κάνει λόγο για μια απροσδιόριστη εθιστική μυρωδιά που θα τον ακολουθεί καθ' όλη την παραμονή του στην Αφρική.

 

Το Immersion έφερε εικόνες 'βαθιάς' Αφρικής και 'βαθύ' Τρίτου Κόσμου με έναν τρόπο όσο-πιο-χαμογελαστό-γίνεται. Ιδωμένη με τα μάτια ενός λευκού δυτικού, του Αντώνη Κανάκη, η πρωτεύουσα Freetown της Σιέρα Λεόνε είναι η ίδια πόλη που κατακλύζεται από διαφημίσεις της Coca Cola ή εταιριών κινητής τηλεφωνίας και που ταυτόχρονα υστερεί εγκληματικά σε φάρμακα και τροφή.

Aπλό, στρωτό και απαραίτητα κατανοητό το κείμενο (σ.σ. στους τίτλους τέλους, θα μαθαίναμε ότι τα κείμενα ήταν του Κανάκη).

Περνώντας από τους δρόμους με το τζιπ της αποστολής, είδαμε τον Αντώνη Κανάκη να σταματά κάθε λίγο και λιγάκι, να κατεβαίνει από το όχημα και να χορεύει με τα παιδιά που μαζεύονταν αθώα, χαρούμενα και περίεργα γύρω από τον λευκό. Η συγκεκριμένη ρουτίνα επαναλήφθηκε ένα σωρό φορές κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. Ο Κανάκης να χοροπηδάει πάνω-κάτω και 15-20 παιδιά να κάνουν το ίδιο γύρω του. Αμήχανος; Απλοϊκός; Σίγουρα όχι μίζερος ο τρόπος που προσέγγισε την εμπειρία του εκεί ο παρουσιαστής.

 

Στο χωριό που θα κατέλυε και θα κατέληγε η αποστολή, εκεί που δεν υπάρχει ρεύμα και που όλα τελειώνουν στις 19.30 το απόγευμα, ο Κανάκης γνώρισε υποδοχή ήρωα. Όχι επειδή είναι ο Κανάκης -ποιος τον ξέρει εκεί άλλωστε;-, αλλά επειδή μοιάζει με κάποιον που μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε έναν πληθυσμό που πίνει μολυσμένο νερό, που ένα σημαντικό κομμάτι του έτους δεν έχει να φάει, που ζει χωρίς κατάλυμα, ρούχα, όλα αυτά που ξέρεις, ή αν δεν ξέρεις φαντάζεσαι ότι συμβαίνουν στις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής.

Τσακισμένη η Σιέρα Λεόνε από τον 10ετή εμφύλιο, με 1 στα 4 παιδιά να πεθαίνει πριν κλείσει τα 5 και το 57% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στη διάρκεια της εκπομπής, είδαμε τον Κανάκη να μιλάει με τις γυναίκες του χωριού για τη δύναμη και το ρόλο της Γυναίκας εκεί, να στέκεται έξω από το τοπικό νοσοκομείο που λειτουργεί χωρίς νερό, να ακούει συνέχεια "Μην μας ξεχάσετε όταν γυρίσετε". Επίσης πήρε μια συνέντευξη με ιερόδουλη της πρωτεύουσας, αλλά και με ένα κορίτσι που μέσω ActionAid άφησε τον βούρκο της Σιέρα Λεόνε και ζει πια στην Ελλάδα.
Καλογυρισμένο και με φανταστικό μοντάζ , το Immersion δεν θα σου αλλάξει τη ζωή, αλλά δεν θα σου επιτρέψει να αλλάξεις εύκολα κανάλι. Είναι ένα ντοκιμαντέρ με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαζών και την πρόταση της λύσης ActionAid. Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ για την περιπέτεια μιας τηλεπερσόνας στις αντιξοότητες της επαρχιακής Σιέρα Λεόνε. Μοιραία, βέβαια, στην ελληνική τηλεόραση του τίποτα, κάπως έτσι αναγνώστηκε από τους περισσότερους. Ως η περιπέτεια του Κανάκη. Αν εξυπηρετείται ο σκοπός μέσω αυτού, πάω πάσο.

 

Τα κλισέ δεν έλειψαν δια στόματος Κανάκη, αλλά ένα ταξίδι εκεί μοιραία προκαλεί έκρηξη εκφράσεων όπως το 'πιο δύσκολο, αλλά και πιο όμορφο ταξίδι της ζωής μου' ή 'το πιο γλυκό φιλί που μου έδωσαν ποτέ' ή 'περιμένω πώς και πώς πότε θα ξαναγυρίσω'.

Μοιραία, βέβαια, στην ελληνική τηλεόραση του τίποτα, κάπως έτσι αναγνώστηκε από τους περισσότερους. Ως η περιπέτεια του Κανάκη. Αν εξυπηρετείται ο σκοπός μέσω αυτού, πάω πάσο.

Η μόνη αισθητή κόντρα εικόνα είναι ο επιμέρους αθεράπευτος δυτικισμός του παρουσιαστή που οργάνωσε και πάρτι με dj set στην αποχώρηση, ενώ ο ίδιος καταφέρθηκε πολύ συχνά στα δεινά που έχει προκαλέσει ο δυτικός κόσμος σε όλη την Αφρική. Σίγουρα πάντως, το έκανε για να διασκεδάσει τα ταλαιπωρημένα πλήθη και όχι να κλείσει πελάτες για τα beach bars του στην Χαλκιδική, όπως γράφτηκε από τους φωστήρες του Twitter.
Στα του Twitter, άλλωστε, η εκπομπή απασχόλησε πολύ χλιαρά τους χρήστες και -δυστυχέστατα- οι μόνοι που μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν κάτι, επιδόθηκαν σε απελπιστικές και άσχετες βλακείες τύπου "ξέρετε πόσο πουλάει τα ποτά στα μπαρ του ο 'φιλάνθρωπος' Κανάκης;".

 

Αν βλέποντας το Immersion, σκεφτόσουν την επιχειρηματικότητα του Κανάκη, υπάρχει πρόβλημα. Και στο Immersion και στον τρόπο που σκέφτεσαι. Ευτυχώς, αρκετοί από εμάς ασχολούνται σήμερα το πρωί με τις λειτουργίες και το έργο της ActionAid. Γι' αυτούς γυρίστηκε το Immersion, χωρίς να παύει να είναι ένα πρόγραμμα-φιλέτο για τη βραδινή ζώνη ενός ιδιωτικού καναλιού.
Κάπως πρέπει να γίνει η προώθηση τέτοιων ενεργειών, παιδιά. Και ναι, ο ΑΝΤ1 είναι ένας μαζικά αποτελεσματικός αγωγός. Αν ήθελα να προωθήσω μαζικά ένα cause για καλό σκοπο, θα κρεμούσα πανό έξω από το γήπεδο της Μπαρτσελόνα, όχι έξω από το κλουβί της Προοδευτικής. 


Immersion part 3 από lpage2424

Η τηλεθέαση του Immersion έφτασε μέχρι και το 44%, με μέσο όρο το 37% γενικά και το 38,2% στα νεανικά κοινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: