Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Απόλαυση: Πέντε απλές και λαχταριστές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις με γαρίδες

Με το Σαρακοστιανό mood να ήδη κατακλύζει τις κουζίνες πολλών εστιατορίων, σκεφτήκαμε να βρούμε μερικές απλές συνταγές που μπορείς να κάνεις με ένα αγαπημένο και νηστίσιμο υλικό: την γαρίδα.
Γαρίδες με ούζο
 
Υλικά (4 άτομα)
0,5 kg γαρίδες καθαρισμένες - αφήνουμε αν θέλουμε το κεφάλι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
2 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Μπορείτε να προσθέσετε ότι μπαχαρικά προτιμάτε.
Σβήνουμε με το ούζο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Σερβίρουμε με ρύζι και πράσινη σαλάτα!
Γαρίδες με σπανάκι
 
Υλικά
15 μεγάλες γαρίδες
500 γρ. σπανάκι (μόνο τα φύλλα κομμένα στη μέση)
500 γρ. ντομάτες
4 κουταλιές ούζο
4 κουταλιές λευκό κρασί
180 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
μια πρέζα μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
1 κουταλάκι ζάχαρη
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαρίδες. Παίρνουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις ξεσποριάζουμε και τις τεμαχίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
Προσθέτουμε το σπανάκι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε που για 5 λεπτά μέχρι το σπανάκι να μαραθεί. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ούζο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Μετά ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Επαναφέρουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ρίγανη. Κουνάμε την κατσαρόλα για απλωθεί η σάλτσα και τη βγάζουμε από τη φωτιά.
Κατανέμουμε το σπανάκι σε πιάτα, βάζουμε γαρίδες στο καθένα και χύνουμε τη σάλτσα από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.
Γαρίδες πανέ
 
Υλικά
500 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες μεγάλες καθαρισμένες
1 συσκευασία τρίμμα φρυγανίας
2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαίολαδο για το τηγάνι
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. παρμεζάνα
1/2 κ.γ. κάρρυ τριμμένο
3 αυγά
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τις γαρίδες όπως είναι κατεψυγμένες σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 5' με την ώρα.
Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό.
Ετομάζουμε 3 μπoλ. Στο πρώτο το αλεύρι. Στο δεύτερο τα αυγά χτυπημένα. Στο τρίτο το τρίμμα φρυγανιάς στο οποίο θα ανακατέψουμε μέσα την παρμεζάνα, το πιπέρι και το κάρρυ.
Παίρνουμε μια μια τις γαρίδες και τις περνάμε με τη σειρά:
Από το αλεύρι, τινάζουμε το περιττό
Από το αυγό, αφήνουμε να στάξει το περιττό
Από το τρίμμα, τινάζουμε το περιττό
Σε ένα τηγάνι, στο οποίο έχουμε ρίξει το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα γαριδάκια, γυρίζουμε όταν έχουν ροδίσει (δεν βάζουμε δυνατή φωτιά ώστε να μην καεί απ έξω και μυρίσει άσχημα το τυρί που έχουμε ανακατέψει στο μείγμα της φρυγανιάς).
Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές.
Γαρίδες σαγανάκι
 

Υλικά
1/2 κιλό γαρίδες μεσαίες
ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπούκοβο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 ποτηράκι ούζο και λίγο κονιάκ
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 ποτηράκι κρέμα γάλακτος
λίγο θρούμπι ή θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος φρέσκο
Εκτέλεση
Σε πολύ λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε λίγο το σκόρδο κομμένο στη μέση. Το αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τις γαρίδες καθαρισμένες. Αφού τις τσιγαρίσουμε λίγο, προσθέτουμε το ούζο και το κονιάκ και μετά τη μουστάρδα.
Προσθέτουμε αλάτι λίγο, πιπέρι και το μπούκοβο. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5' (ίσως χρειαστεί λίγο νερό).
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος. Σβήνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε και το θρούμπι.
Γαριδομακαρονάδα
 
Υλικά
1 κιλό γαρίδες
1 πακέτο μακαρόνια (της αρεσκείας σας) βρασμένα, στραγγισμένα
2-3 κουταλιές λάδι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1  σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι πιπέρι Καγιέν
1/2 κουταλάκι ξηρό βασιλικό
1 κουταλιά soya  sauce
1 κουταλιά κέτσαπ
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κούπα περίπου ντομάτα κομμένη σε καρέ κομμάτια
3 κούπες ζωμός κότας
1 κουταλιά βούτυρο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλιά πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι, ρίχνουμε το θυμάρι, το σκόρδο, το πιπέρι και το βασιλικό, και ψήνουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας..
Ρίχνουμε την ντομάτα, την κέτσαπ, και την soya, προσθέτουμε τον ζωμό και όταν έρθει σε βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ψήνουμε για 25-30 λεπτά έως ότου μείνει περίπου η μισή ποσότητα σάλτσας.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι,σοτάρουμε για 2 λεπτά τις γαρίδες με το βούτυρο μέχρι να πάρουν δηλ, ροζ χρώμα.
Ρίχνουμε τις γαρίδες στην σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και πού, να πήξει ελαφρά η σαλτσούλα .
Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην σάλτσα γαρίδας, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρουμε ρίχνοντας τριμμένη παρμεζάνα στο πιάτο και φρεσκοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι.
Τις συνταγές τις βρήκαμε στα: trome.gr greekcook.gr cookingwithriri.blogspot.gr, maroulita-maroulita.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου