Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πνίγηκαν στα χρέη τα ελληνικά νοικοκυριά

Χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Στα όρια αντοχής της πλέον η κοινωνία
Ένα στα δύο καταναλωτικά δάνεια και ένα στα τέσσερα στεγαστικά είναι πια σε οριστική καθυστέρηση, λόγω της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της φορολογίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής", τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έφτασαν τα 134 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αγγίζουν τα 54 δισ. ευρώ, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 14 δισ. ευρώ και τα χρέη προς τις τράπεζες τα 60 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, πλήττει κυρίως την κατανάλωση οδηγώντας σε οριστική καθυστέρηση 17 δισ. ευρώ από το σύνολο των 31 δισ. ευρώ, που είναι οι οφειλές από τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ ένα στα τέσσερα νοικοκυριά απειλείται να χάσει το σπίτι του λόγω αδυναμίας να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, πάνω από 800.000 οφειλέτες, έχουν ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, ενώ περίπου 50.000 νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία και έχουν ζητήσει προστασία από το νόμο Κατσέλη.
Τέλος, ιδιαίτερα άσχημα είναι τα πράγματα και στον τομέα της μικρής επιχειρηματικότητας, καθώς ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων οφειλών για χαμηλού ύψους δάνεια υπερβαίνει αυτά που συνεχίζουν να αποπληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: