Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Λαζάνια με κρέας αλόγου και στη Γερμανία

Τι ανακοίνωσε η αλυσίδα σουπερμάρκετ Real για "ύποπτα" λαζάνια στη Γερμανία - Δεκαεξίμισι τόνοι μπιφτέκια καταστράφηκαν στην Κύπρο
Μετά την Ιρλανδία και τη Βρετανία DNA αλόγου ανιχνεύθηκε σε κατεψυγμένα λαζάνια με βοδινό κρέας και στη Γερμανία.
Τα σουπερμάρκετ ξεκίνησαν την απόσυρση του προϊόντος από τα ράφια τους. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγο μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι σε επεξεργασμένο βοδινό κρέας.
Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Real δήλωσε ότι απέσυρε από τα ράφια της τα κατεψυγμένα λαζάνια TiP. Παράλληλα, και οι αλυσίδες Tengelmann και Rewe ελέγχουν τα προϊόντα τους με επεξεργασμένο βοδινό κρέας.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Καταναλωτικών Θεμάτων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοχάνες Ρέμελ δήλωσε ότι έφτασε στο κρατίδιο μια ύποπτη παρτίδα λαζάνια από το Λουξεμβούργο και την Comigel.
Η γαλλική εταιρεία Comigel είχε προμηθευθεί το αλεσμένο κρέας από εταιρεία του Λουξεμβούργου, που με τη σειρά της εισήγαγε τον κατεψυγμένο κιμά από κυπριακή μονάδα επεξεργασίας, η οποία παρέλαβε το επεξεργασμένο κρέας από σφαγεία στη Ρουμανία.
Δεκαεξίμισι τόνοι μπιφτέκια καταστράφηκαν στην Κύπρο
Δεκαεξίμισι τόνοι μπιφτέκια δεσμεύτηκαν και στη συνέχεια καταστράφηκαν, λόγω του διατροφικού σκανδάλου που ξέσπασε με την πρόσμιξη αλογίσιου κρέατος, όπως αναφέρουν "Τα Νέα".
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος των υγειονομικών υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" και δήλωσε ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ποσότητα που είχε δεσμευθεί για προληπτικούς λόγους από την ίδια την εταιρεία στις αρχές Ιανουαρίου, λόγω του σάλου που είχε προκληθεί στην Ιρλανδία.
Είπε, επίσης, ότι πιθανόν η εταιρεία να προχώρησε στην καταστροφή της ποσότητας επειδή έληγε σύντομα η προθεσμία κατανάλωσης.
Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δεσμεύσει ποσότητες μπιφτεκιών από την Ιρλανδία και την Αγγλία μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και ζήτησαν από τις πέντε εταιρείες που τα εισάγουν, να διαβεβαιώσουν ότι δεν εμπλέκονται.
Οι τρεις εταιρείες, είπε, προσκόμισαν πιστοποιητικά με διαβεβαιώσεις ότι χρησιμοποιήθηκε κρέας από την τοπική παραγωγή, ενώ οι άλλες δύο δεν προσκόμισαν ακόμα πιστοποιητικά και οι ποσότητες που έφεραν παραμένουν δεσμευμένες.
Την Τετάρτη η Κομισιόν πρότεινε ελέγχους γενετικού υλικού στα προϊόντα ενώ το σκάνδαλο, που έχει ήδη αγγίξει 16 χώρες, θεωρείται ότι έχει απλωθεί σε ακόμη περισσότερα μέλη της ΕΕ -κάτι που αναμένεται να φανεί και με τους ελέγχους.
Το κρέας θα ελέγχεται και για ύπαρξη φαινυβουλταζόνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: