Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Δεύτερο παχυντικό συστατικό μετά τα λίπη το αλκοόλ

Δεύτερο παχυντικό συστατικό μετά τα λίπη το αλκοόλ
Δεύτερο στη λίστα με τα πιο παχυντικά συστατικά της διατροφής μας έπειτα από τα λίπη, είναι το αλκοόλ. Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου, το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 10% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν όσοι πίνουν συστηματικά. Και αυτό, γιατί κάθε γραμμάριο παρέχει 7 θερμίδες, συγκριτικά με τις 9 θερμίδες που παρέχουν τα λίπη. Αντίστοιχα, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι φυτικές ίνες είναι οι πιο «ελαφρές» απ' όλα τα συστατικά καθώς παρέχουν μόλις 2 θερμίδες ανά γραμμάριο.Έτσι, όταν κάποιος πίνει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250 ml), προσλαμβάνει τις ίδιες 178 θερμίδες που θα κατανάλωνε τρώγοντας δύο μπισκότα σοκολάτας - και για να τις κάψει, θα πρέπει να περπατήσει με γρήγορο βήμα επί 32 λεπτά.Εάν, συνεπώς, πίνει συστηματικά πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ, μοιραία θα παχύνει.Σε αντίθεση μάλιστα με τα άλλα τρόφιμα, τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν ελάχιστη έως μηδενική θρεπτική αξία.«Επειδή το αλκοόλ έχει εξαιρετικά πολλές θερμίδες, ο περιορισμός του μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στο αδυνάτισμα», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας προσθέτοντας πως ένα επιπλέον όφελος στη λελογισμένη κατανάλωσή του είναι η προστασία από τον καρκίνο, καθώς η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του στόματος και του ήπατος.
Δημοσίευση σχολίου