Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΚΙΑΤΟ: 20 χρόνια κάθειρξη στον Κ.Χρυσικό για την δολοφονία του Θ.Γιαμπουράνη το 2000


ΚΙΑΤΟ: 20 χρόνια κάθειρξη στον Κώστα Χρυσικό για την δολοφονία του Θεόδωρου Γιαμπουράνη το 2000
-Δικαίωση στο Ναύπλιο για την οικογένεια Γιαμπουράνη μετά από 13 χρόνια
Στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Αργολικές Ειδήσεις» αναφέρθηκε: «Σχεδόν 10 μήνες κράτησε η εκδίκαση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ναυπλίου της πολύκροτης υπόθεσης με τον απαγχονισμό τον Μάρτιο του 2000 στο Μούλκι Κορινθίας του 60χρονου επιχειρηματία Θεόδωρου Γιαμπουράνη και τελικά χθες ήρθε η δικαίωση για τους συγγενείς του θανόντα με την ανακοίνωση της απόφασης, βάσει της οποίας οδηγήθηκε στις φυλακές ο πρώην συνέταιρος του Γιαμπουράνη, Κώστας Χρυσικός.
Ειδικότερα το Δικαστήριο με πλειοψηφία 4-3 έκρινε ένοχο τον Κ. Χρυσικό για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Θ. Γιαμπουράνη και του επέβαλε κάθειρξη 20 ετών –με πλειοψηφία 6 προς 1 σε ότι αφορά την ποινή-χωρίς αναστολή. Τα κίνητρα για το έγκλημα είχαν οικονομικά ελατήρια και ειδικότερα αφορούσαν την μεταβίβαση μετρητών αλλά και ποσοστού της εταιρείας –εργοστάσιο «Άριστον-στον Χρυσικό, για τα οποία φέρεται να συνέταξε το θύμα ένα πρόχειρο χαρτί υπό την απειλή του Χρυσικού και ίσως άλλων ατόμων.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας οι κόρες του θύματος Γεωργία και Κατερίνα Γιαμπουράνη, όσο και ο αδερφός του, Ηλίας Γιαμπουράνης δήλωσαν «επιτέλους δικαιωμένοι, αφού μετά από 13 χρόνια έλαμψε η αλήθεια και ένας εκ των δολοφόνων του ανθρώπου μας οδηγείται στην φυλακή».
Ο Χρυσικός είχε από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει ότι ο Γιαμπουράνης είχε αυτοκτονήσει, όμως στην πορεία και μέσα από σειρά αποκαλύψεων για παραλήψεις και λάθη τόσο από την αστυνομία, όσο και από τον ιατροδικαστή που αρχικά ανέλαβε την υπόθεση, αποκαλύφθηκε ότι ο Γιαμπουράνης πρώτα στραγγαλίστηκε και μετά κρεμάστηκε.
Στην συγκεκριμένη γνωμάτευση κατέληξαν τρεις ιατροδικαστές (Κουτσάφτης, Νόνας, Καφίρης) μετά την ομολογία του πρώην ιατροδικαστή Πατρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης-όπου έγινε η δίκη σε πρώτο βαθμό- ότι ουδέποτε είχε εξετάσει το πτώμα!
Το 2000 η Αστυνομία του Κιάτου από την πρώτη στιγμή επέμενε στην εκδοχή της αυτοκτονίας, ενώ το 2005 το Δικαστήριο έκρινε αθώο τον Χρυσικό με αποτέλεσμα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να καταθέσει αίτηση αναίρεσης για την υπόθεση.
Έτσι το 2009 το ΜΟΔ Σπάρτης συνεδρίασε εκ νέου και αυτή την φορά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων του ιατροδικαστή και στοιχείων DNA αποφάσισε και επέβαλλε ποινή κάθειρξης 20 ετών- με πλειοψηφία 4 προς 3- στον κατηγορούμενο Χρυσικό, αφήνοντας τον όμως ελεύθερο –με πλειοψηφία πάλι 4 προς 3 – μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, για λόγους υγείας και ειδικότερα πρόβλημα οσφυαλγίας, επιβάλλοντας του εγγυοδοσία 30.000 ευρώ. Στον Χρυσικό αναγνωρίστηκε από το ΜΟΔ το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Η δικαίωση όμως για τους συγγενείς του Θεόδωρου Γιαμπουράνη ήρθε χθες στην αίθουσα του ΜΟΕ Ναυπλίου όπου και η ποινή παρέμεινε ως είχε και με την λήξη της διαδικασίας ο Χρυσικός πήρε τον δρόμο για την φυλακή. Από την πρώτη στιγμή το συγγενικό περιβάλλον του θύματος υποστήριζε ότι επρόκειτο για έγκλημα και όχι αυτοκτονία και τελικά μέσα από αλλεπάλληλες δικαστικές διαδικασίες ήρθε γι’ αυτούς η πολυπόθητη δικαίωση.
Υπήρξαν στιγμές όμως, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η κόρη του θύματος Γεωργία Γιαμπουράνη όπου «κλονίστηκε η πίστη μας στην Δικαιοσύνη όπως για παράδειγμα στην αθώωση το 2005,αλλά και στην απόφαση για αναστολή από το ΜΟΔ Σπάρτης, αλλά τελικά μετά από τόσα χρόνια ήρθε η δικαίωση για εμάς».



Δεν υπάρχουν σχόλια: