Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Υπάλληλος πολεοδομίας με λογαριασμό... 1 εκατομμυρίου ευρώ

Υπάλληλος της πολεοδομίας πιάστηκε στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μετά από καταγγελίες για διαφθορά. Ο έλεγχος του πόθεν έσχες του αποκάλυψε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ
Ποσό που ανέρχεται σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ευρώ βρέθηκε σε λογαριασμό υψηλόβαθμου υπαλλήλου της πολεοδομίας σε τουριστική πόλη της Πελοποννήσου, ο οποίος δήλωνε πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.Ο πολεοδόμος πιάστηκε στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μετά από σωρεία καταγγελιών από δημότες της περιοχής για φαινόμενα διαφθοράς στη συγκεκριμένη πολεοδομία, καταγγελίες που έφτασαν μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού, όπως μετέδωσε το Mega.
Αμέσως δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ να διενεργήσει κατεπείγοντα έλεγχο στο πόθεν έσχες του υπαλλήλου σε βάθος δεκαετίας, με αποτέλεσμα να προκύψει στην κατοχή του ποσό ύψους 924.369 ευρώ που κλήθηκε να δικαιολογήσει και δεν μπόρεσε.
Τι είπε ο ίδιος για το λογαριασμό του
Ειδικότερα, κληθείς να δικαιολογήσει τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς του, ισχυρίστηκε ότι μεγάλο μέρος τους προήλθε από οικονομικές διευκολύνσεις που είχε κάνει σε φίλους του.Μάλιστα, πολλοί πήγαν σε συμβολαιογράφο και κατέθεσαν ενόρκως επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του. Όπως αποκαλύφθηκε όμως από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εργολάβοι ή είχαν συναλλαγές με την πολεοδομία.Το πόρισμα του ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος παρενέβη άμεσα και άσκησε πειθαρχική δίωξη στον υπάλληλο, ενώ έστειλε την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να ασκήσει ποινική αγωγή για αδικαιολόγητο πόθεν έσχες.Όπως εκτιμούν στο ΣΔΟΕ, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, γι' αυτό και πραγματοποιούν ελέγχους και για άλλους υπαλλήλους της πολεοδομίας που αναφέρονται στις καταγγελίες των δημοτών.
Παράλληλα, μετά από καταγγελίες αλλά και στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων, από το ΣΔΟΕ ψάχνουν δεκάδες ακόμη υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται:
*Διευθυντές πολεοδομιών
*Διευθυντές δημόσιων νοσοκομείων
*Αιρετοί εις βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για ανύπαρκτες δαπάνες παροχής υπηρεσιών, εξωπραγματικές δαπάνες για δημόσια έργα και προμήθεια υλικών, αλλά και ψευδείς βεβαιώσεις για καλλιέργειες
*Στελέχη δημοτικών επιχειρήσεων και πρώην νομαρχιακών διοικήσεων και
*Στελέχη τραπεζών στις οποίες συμμετέχει ή συμμετείχε και το Δημόσιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: