Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!

perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!
Οι Ounianga Lakes είναι ένα σύμπλεγμα 18 λιμνών που βρίσκονται στην καρδιά της ερήμου Σαχάρας, σε μια εξαιρετικά άνυδρη περιοχή στο βόρειο Τσαντ, όπου οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις είναι όχι περισσότερο από 2 mm.Η διατήρησή τους εξαρτάται από τον όγκο των νερών που υπάρχουν «αποθηκευμένα» υπόγεια της ερήμου και έπεσαν στην περιοχή αυτή κατά τους αρχαίους χρόνους, όταν το κλίμα της Σαχάρας ήταν πολύ πιο υγρό από ό, τι είναι σήμερα. «Χιλιάδες χρόνια πριν, η περιοχή ήταν μια ενιαία μεγάλη λίμνη», λένε οι επιστήμονες, «ενώ με την πάροδο των χρόνων το κλίμα άλλαξε και η λίμνη συρρικνώθηκε. Επιπλέον, μεγάλοι όγκοι άμμου χώρισαν τη μεγάλη αυτή λίμνη σε πολλές μικρότερες. Οι 18 λίμνες είναι αυτές που παραμένουν εκεί σήμερα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο».
Επειδή στην περιοχή επικρατούν καθόλη τη διάρκεια του έτους μεγάλη ζέστη και δυνατοί άνεμοι, οι ρυθμοί εξάτμισης του νερού των λιμνών είναι μεγάλοι. Παρόλα αυτά η υπόγεια κοίτη είναι αρκετά μεγάλη για να εξακολουθεί να παρέχει αρκετό νερό στις λίμνες, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το υπόγειο υδρολογικό σύστημα είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει βρεθεί να υπάρχει σε ένα τέτοιο άγονο και ερημικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της Σαχάρας, και συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!perierga.gr - 18 παράξενες λίμνες στην καρδιά της ερήμου!







Δεν υπάρχουν σχόλια: