Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Έρχονται τα …οικολογικά τζιν

Perierga.gr - Έρχονται τα ...οικολογικά τζιν
Μια νέα μέθοδος παραγωγής παντελονιών τζιν που παρουσιάστηκε σήμερα στις ΗΠΑ από έναν Ελβετό μηχανικό θα επιτρέπει τη χρήση έως και 92% λιγότερου νερού και 30% λιγότερης ενέργειας, και θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, εάν γενικευτεί.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει, χρειάζονται πάνω από 9.450 λίτρα νερό, μισό κιλό χημικά προϊόντα και πολλή ενέργεια για να παραχθεί ένα μόνο τζιν, εξήγησε ο Μιγκέλ Σάντσες, ένας μηχανικός από την εταιρεία χημικών Clariant, που εδρεύει κοντά στη Βασιλεία, σε μια παρουσίαση σε συνέδριο του Ινστιτούτου πράσινης χημείας το οποίο εξαρτάται από την American Chemical Society.
«Αν το πολλαπλασιάσετε με τα σχεδόν δύο δισεκατομμύρια τζιν που παράγονται ετησίως στον κόσμο, έχετε μια καλή ιδέα για το τι αντιπροσωπεύει αυτή η βιομηχανία, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή χρησιμοποιημένων υδάτων (λυμάτων) και στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον», τόνισε.Εκτός από την σημαντική εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, η διαδικασία αυτή που ονομάζεται «Advanced Denim» μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά (-87%), τα απόβλητα του βαμβακιού που αποτεφρώνονται συχνά και προσθέτουν έτσι στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.Επιπλέον, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής υφάσματος ντενίμ που απαιτούν έως και 15 κάδους βαφής και μια σειρά από δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, η νέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί μόνο μια.
Χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα μια νέα γενιά βαφής με συμπυκνωμένο υγρό θείο που είναι πιο οικολογική.Όλες οι άλλες φάσεις της παραδοσιακής παραγωγής θα εξαλειφθούν, διαβεβαιώνει ο Σάντσες.Εάν μόνο το 25% του συνόλου των υφασμάτων των τζιν ήταν βαμμένα με αυτή τη διαδικασία, θα ήταν δυνατό να εξοικονομήσουμε αρκετό νερό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, περίπου 9,45 δισεκατομμύρια λίτρα, τονίζει η Clariant.
Αυτό θα επιτρέψει επίσης να μην απορριφθούν 31,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χρησιμοποιημένων υδάτων (λυμάτων) και να εξοικονομηθούν 220 εκατομμύρια κιλοβάτ/ώρα ηλεκτρικής ενέργειας, με την ταυτόχρονη εξάλειψη των εκπομπών CO2 που προκύπτουν από αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Clariant συνεργάζεται με πολλούς κορυφαίους κατασκευαστές τζιν, στον κόσμο οι οποίοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για αυτή τη νέα τεχνική, σύμφωνα με τον κ. Σάντσες.






Δεν υπάρχουν σχόλια: