Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Oι 8 τρόποι για να αποκτήσετε αισιοδοξία στη ζωή σας

Η άποψη ότι η αισιοδοξία είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό που αποτελεί προνόμιο μερικών τυχερών είναι λανθασμένη. Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε αισιοδοξία στη ζωή σας…Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν το… ποτήρι μισογεμάτο, είναι πιο υγιείς από εκείνους που είναι απαισιόδοξοι: δεν αρρωσταίνουν συχνά, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καρδιακές παθήσεις και μπορεί ακόμη και να ζουν περισσότερο.Ωστόσο, πάρα πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι η αισιοδοξία είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό που αποτελεί προνόμιο μερικών τυχερών. Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη υπόθεση, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να είναι αισιόδοξοι. Δείτε τι προτείνουν…
Εγκαταλείψτε τις «μαύρες» σκέψεις
Αν, για παράδειγμα, τη «γλιτώσατε» από ένα γύρο απολύσεων στο γραφείο σας, μπορεί να έχετε πανικοβληθεί με την προοπτική να χάσετε τη δουλειά σας. Οι ειδικοί προτείνουν να εγκαταλείψετε την ιδέα ότι υπάρχει μόνο μία δουλειά που θα σας κάνει ευτυχισμένους. Μπορεί να νομίζετε ότι αν χάσετε τη δουλειά σας, δεν θα μπορέσετε ποτέ να βρείτε ένα άλλη αντίστοιχη, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεστε έτσι.Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η παρούσα θέση σας δε μπορεί να διαρκέσει για πάντα και να συνειδητοποιήσετε ότι θα υπάρξουν πιθανώς άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν δυνητικά να σας ικανοποιήσουν. Εφαρμόστε τη σκέψη αυτή σε σχεδόν οποιοδήποτε εμπόδιο για να αποκτήσετε αισιοδοξία.
Πάρτε τον έλεγχο
Οι απαισιόδοξοι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε αυτούς, επειδή έχουν απλώς κακή τύχη ή επειδή δεν έχουν ό,τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένοι, όταν το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να είναι μια κακή οικονομία ή μια αποτυχημένη συνεργασία.
θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην αποδοχή της ευθύνης για κάποια από τα προβλήματα και την ανάληψη δράσης, όπως για παράδειγμα το να ψάξουμε για μια καλύτερη δουλειά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει ό,τι είναι πέρα από τον έλεγχό σας.Μείνετε μακριά από τους απαισιόδοξους
Η μιζέρια αγαπά την παρέα και αν είστε κοντά σε απαισιόδοξους ανθρώπους, μεγάλη πιθανότητα να σας επηρεάσουν. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την αρνητικότητα και κάντε παρέα με φίλους που σας υποστηρίζουν και περάστε το χρόνο σας κάνοντας πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Επίσης αποφύγετε ταινίες ή βιβλία που θα σας κάνουν να νιώσετε λυπημένοι.
Δώστε προσοχή σε όσα σας κάνουν να νιώθετε αισιόδοξοι
Αισθάνεστε πιο ωραία όταν όλα γύρω σας είναι καλύτερα: Τα λουλούδια είναι όμορφα, οι γείτονες φαίνονται ευτυχισμένοι, ο καιρός είναι καλός κ.ο.κ.; Προσπαθήστε να συντονιστείτε σε αυτό που πραγματικά σκέφτεστε και αισθάνεστε κάθε στιγμή. Εάν αισθάνεστε καλά, προσπαθήστε να εντοπίσετε τι σας έφερε εκεί και πώς μπορείτε να το ξαναπετύχετε.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να «μαζεύετε» θετικά συναισθήματα και να τα ανακαλείτε όταν αισθάνεστε το… σκοτάδι έρχεται, όπως για παράδειγμα όταν βρέχει συνεχόμενα για πολλές μέρες και σας χαλάει τη διάθεση. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο χειμώνας είναι παροδικός και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα λουλούδια θα ανθίσουν.
Επιβραβεύστε τον εαυτό σαςΕάν έχετε κουραστεί παραπάνω στη δουλειά σας την τελευταία περίοδο –π.χ. για ένα σημαντικό project-ανταμείψτε τον εαυτό σας π.χ. με ένα ταξίδι στο τέλος αυτής της περιόδου, ή μια περιποίηση προσώπου και σώματος. Το να έχετε κάτι όμορφο να περιμένετε, θα αυξήσει την αισιοδοξία σας.
Κάντε ουσιαστικές συζητήσεις
Οι χαλαρές συζητήσεις είναι καλές για να αυξάνετε τον κοινωνικό σας κύκλο. Αλλά έχοντας ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, είναι αυτό που πραγματικά δίνει στους ανθρώπους μια μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Μπορεί βέβαια να μην έχετε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε βαθιές φιλοσοφικές συζητήσεις, όταν το κάνετε, θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα παντρεμένα ζευγάρια που προχωρούν σε διαζύγιο, συχνά βρίσκονται να μιλάνε για ασήμαντα πράγματα, όπως τηλεοπτικές εκπομπές ή χαζά θέματα. Ο στόχος της βελτίωσης μιας σχέσης ενός ζευγαριού, δεν είναι μόνο να κάνει τα άτομα να ξαναμιλούν, αλλά να συζητάνε για πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία.
Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο
Το να αποκτήσετε αισιοδοξία έχει να κάνει με το να εγκαταλείψετε παλαιούς τρόπους σκέψης και να υιοθετήσετε νέους. Αν πραγματικά ψάχνετε για ένα ποτήρι που να είναι μισογεμάτο, γιατί να μην το βλέπετε μισογεμάτο; Η επιλογή του να επικεντρώνεστε σε «μισογεμάτα» πράγματα, μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να νιώσετε αισιοδοξία.
Να είστε χαρούμενοι
Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που είναι πιο λεπτός, έχει μεγαλύτερο σπίτι, ή πιο ωραίο αυτοκίνητο, θα σας κάνει να είστε ζηλιάρηδες και απαισιόδοξοι. Θυμηθείτε: Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πάντα χειρότερα.
http://www.clickatlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: