Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ρεβίθια σούπα

Ρεβίθια σούπα
Υλικά για 4-5 άτομα
•½ κιλό ρεβίθια με το φλούδι τους
•1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
•1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
•1 κουτ σούπας πελτέ
•Αλάτι
Το ρεβίθι για να μαγειρευτεί και να γίνει τρυφερό χρειάζεται μούλιασμα 1 ολόκληρη νύκτα πράγμα το οποίο θα κάνετε ξεκινώντας την προηγούμενη μέρα. Μουλιάστε τα σε άφθονο κρύο νερό για να φουσκώσουν καλά. Την άλλη μέρα θα τα βγάλετε από το νερό, θα τα ξεπλύνετε με φρέσκο νεράκι και θα τα απλώσετε ανάμεσα από 2 μεγάλες υφασμάτινες πετσέτες και θα τα τρίψετε βάζοντας επάνω από την επάνω πετσέτα 1 μπουκάλι άδειο. Αυτό το κάνουμε για να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα φλούδια μπορούμε. Και να μην βγουν όμως όλα τα φλούδια κακό δεν είναι.
Ετοιμάζεστε για το μαγείρεμα. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τα καθαρισμένα ρεβίθια, το τριμμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, λίγο αλατάκι, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό και προσθέτετε τόσο νερό ακόμα ούτως ώστε να σκεπάσει τα ρεβίθια τουλάχιστον 2 εκατοστά.
Ανάβετε το μάτι και αφήνετε να πάρουν βράση τα ρεβίθια. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και πάνω στο καπάκι βάζετε ένα βάρος να μη γίνεται μεγάλη εξάτμιση των υγρών.
Σε μια ώρα περίπου τα ρεβίθια σας θα είναι έτοιμα. Ίσως εάν είναι περσινής παραγωγής να θέλουν λίγο βράσιμο ακόμα. Συνοδεύτε τα με μαύρες ελιές, σαρδελίτσες και λίγο σαλαμάκι.
Σημείωση. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές συνταγές για ρεβίθια. Στο φούρνο, στη κατσαρόλα, με δενδρολίβανο, με λεμόνι, ακόμα μαζί και με κουνουπίδι. Σύντομα μαζί σας και άλλες συνταγές.






Δεν υπάρχουν σχόλια: