Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το κάπνισμα βλάπτει την ανδρική γονιμότητα

Τη βλαβερή επίδραση του τσιγάρου στην ανδρική γονιμότητα, τόσο για τους άνδρες που καπνίζουν όσο και για τα παιδιά γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, έδειξαν δύο έρευνες.
Ο επικεφαλής της πρώτης έρευνας Δρ. Mohamed E. Hammadeh, διαπίστωσε πως οι άνδρες που καπνίζουν πολύ αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας.Αφενός εξαιτίας της μείωσης μιας βασικής για την ανάπτυξη του σπέρματος πρωτεΐνης και αφετέρου διότι προκαλούνται βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων.Παράλληλη έρευνα που διεξήχθη στη Δανία έδειξε πως προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν και οι άνδρες των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη.
Η ομάδα του Δρ. Claus Yding Andersen, απέδειξε στην περίπτωση των καπνιστριών, ότι τα εξελισσόμενα σε σπερματοζωάρια κύτταρα των εμβρύων τους ήταν 55% λιγότερα από το φυσιολογικό.Επίσης, το ποσοστό της μείωσης ήταν αναλογικό με την «κατανάλωση» καπνού, ενώ οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην αναπαραγωγή έχουν αποδειχθεί και στις περιπτώσεις των κοριτσιών.Οι δύο έρευνες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Reproduction.


Πηγή: Yahoo News






Δεν υπάρχουν σχόλια: