Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Φύτεψε στο μπαλκόνι σου σε 10 απλά βήματα

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο εύκολο είναι να βάλεις μερικές γλάστρες με ολοζώντανα φυτά και πολύχρωμα λουλούδια στο μπαλκόνι σου; Είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάστηκες. Η εποχή αυτή και μέχρι το καλοκαίρι, εκτός από μέρες με παγετό, είναι ό,τι πρέπει για να ξετυλίξεις το κηπουρικό σου ταμπεραμέντο. Μάθε ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσεις για να μη βρεθείς πελαγωμένος ανάμεσα σε γλάστρες και φυτά.1. Μέτρησε πόσο χώρο ελεύθερο έχεις. Μετράς διαστάσεις μπαλκονιού (μήκη και πλάτη) και υπολογίζεις εμβαδόν.2. Μέτρησε πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις. Είναι ο χρόνος που θα αφιερώνεις για να συντηρείς τα φυτά σου (πότισμα, καθάρισμα, κλάδεμα κτλ)3. Μάθε τον προσανατολισμό του μπαλκονιού σου. Η ηλιοφάνεια, ο αέρας και η θερμοκρασία θα καθορίσουν ποια φυτά μπορούν να προοδεύσουν στο μπαλκόνι σου.4. Διάλεξε τα φυτά και μάθε γι' αυτά. Είναι αυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες του μπαλκονιού σου και φυσικά στα γούστα σου. Πρέπει να γνωρίζεις ταχύτητα ανάπτυξης, τελικό σχήμα, εποχή ανθοφορίας, απαιτήσεις των φυτών σου.5. Διάλεξε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Πρέπει να είναι κατάλληλου μεγέθους για τα φυτά που επέλεξες και να ταιριάζουν με τον χώρο σου.6. Κάνε καλή έρευνα αγοράς. Όπως συμβαίνει σε όλες τις αγορές μας, προσέχουμε από πού θα προμηθευτούμε όσα θα χρειαστούμε και πόσο κοστίζουν.
7. Υπολόγισε πόσο και τι είδους χώμα χρειάζεσαι. Ανάλογα με πόσες γλάστρες και ζαρντινιέρες θα φυτέψεις, επιλέγεις την ποσότητα του χώματος. Πρόσεξε, γιατί κάποια φυτά χρειάζονται ειδικό χώμα.
8. Προμηθεύσου εργαλεία. Απαραίτητο είναι να έχεις κλαδευτήρι, τσαπάκι και σκαλιστήρι.
9. Υπολόγισε το συνολικό κόστος και πήγαινε να ψωνίσεις όσα χρειάζεσαι.
10. Φύτεψε τα φυτά σου. Αφού τα φυτέψεις στις γλάστρες που πρέπει, τοποθέτησε στο χώρο σου τις γλάστρες σε σημεία ώστε να μην ενοχλούν, να φωτίζονται καταλλήλως, αλλά και να είναι προστατευμένες από τον αέρα. Το πράσινο μπαλκόνι σου είναι έτοιμο, και η άνοιξη είναι κοντά για να το απολαύσεις.
Καλή επιτυχία!
parallaximag





Δεν υπάρχουν σχόλια: