Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

μαύρο ρύζι το «σούπερ τρόφιμο»

ryzi me manitariaΤο υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι μπορεί να αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο, αποκαλύπτουν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα ανέλυσαν δείγματα πίτουρου από μαύρο ρύζι που καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, ανιχνεύοντας ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών.







Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές. Είναι επίσης αυτές που προσδίδουν στο μαύρο ρύζι το χαρακτηριστικό χρώμα του.






Όπως γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.






Όπως δήλωσε ο ερευνητής Τζιμίν Χου, μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ό,τι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.






«Αφού τα μούρα χρησιμοποιούνται ως “ασπίδα” της υγείας, γιατί να μην γίνεται το ίδιο με το μαύρο ρύζι και το πίτουρό του; Πόσο μάλλον που το ρύζι είναι και πιο οικονομικό», τόνισε.






Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «Απαγορευμένο Ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνον στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς, στο σούσι και σε επιδόρπια.






Ωστόσο ο δρ Χου εκτιμά ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την βιομηχανία τροφίμων για την δημιουργία δημητριακών για πρωινό, ροφημάτων, γλυκισμάτων, μπισκότων και άλλων, πιο υγιεινών από τα ήδη υπάρχοντα τροφίμων.






Όταν γίνεται η επεξεργασία του ρυζιού, αφαιρείται η εξωτερική στοιβάδα των κόκκων του για να παραχθεί το καστανό ή το περισσότερο επεξεργασμένο λευκό ρύζι – το είδος που καταναλώνεται περισσότερο στη Δύση.






Το καστανό ρύζι θεωρείται πιο θρεπτικό από το λευκό, επειδή περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών ουσιών. Σύμφωνα, όμως, με την ομάδα του δρος Χου, οι ποικιλίες του ρυζιού με μαύρο χρώμα είναι ακόμα πιο υγιεινές.






Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στη Βοστώνη.






Σαλάτα από Καμούτ, Μαύρο Ρύζι και αρώματα από Μεσόγειο – Elenia


Υλικά για 4-6 άτομα






200 γρ. καμούτ, βιολογικής γεωργίας


50 γρ. άγριο ρύζι, βιολογικής γεωργίας


1 μικρή χούφτα φρέσκο δυόσμο


1 χούφτα φρέσκο άνηθο


1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες


1 σκόρδο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια


1 ντομάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια


100 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη σε μικρά κομμάτια


1 χούφτα ιταλική ρόκα, κομμένη με το χέρι σας σε μικρά κομμάτια






2 κ. σούπας λευκό ξίδι balsamico, βιολογικής γεωργίας


6 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο






μη ραφιναρισμένο αλάτι


πιπέρι






Ξεπλένετε το καμούτ, το βάζετε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο με 2 1/2 φορές την ποσότητα του σε όγκο νερό και το βράζετε για περίπου 2 ώρες ή ώσπου να μαλακώσει. Μην το αφήσετε να λιώσει! Αφού ετοιμαστεί, το σουρώνετε και το αφήνετε στο πλάι ώσπου να κρυώσει εντελώς.






Ξεπλένετε το άγριο ρύζι, το βάζετε με 2 1/2 φορές τον όγκο του σε νερό, σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο και το αφήνετε να βράσει για περίπου 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσει ή ώσπου να δείτε ότι ο κόκκος αρχίσει να ανοίγει. Όταν ετοιμαστεί, το σουρώνετε και το αφήνετε στο πλάι ώσπου να κρυώσει εντελώς.






Ετοιμάζεται τα λαχανικά. Ψιλοκόβετε τον δυόσμο, το σκόρδο και τον άνηθο και τα αφήνετε στο πλάι. Κόβετε σε μικρές φετούλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σε μικρά κομμάτια την ντομάτα. Τρίβετε σε κομματάκια την φέτα.






Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το καμούτ, το άγριο ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά.


Σε ένα γυάλινο βαζάκι με βιδωτό καπάκι, ρίχνετε το ξίδι, και το αλάτι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακινείτε δυνατά το βαζάκι. Ρίχνετε το dressing πάνω από την σαλάτα, προσθέτετε πιπέρι και αρχίζετε απαλά να ανακατεύετε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά μαζί. Ελέγχετε για αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτετε…






Καλή σας Απόλαυση…






Δεν υπάρχουν σχόλια: