Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Το βραδινό παχαίνει;

Σίγουρα έχετε ακούσει πως πρέπει να καταναλώνουμε 5 γεύματα ημερησίως, πρωινό-ενδιάμεσο σνακ-μεσημεριανό-απογευματινό και ένα ελαφρύ βραδινό.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που λόγω προγράμματος είναι αναγκασμένοι να καταναλώνουν το κυρίως γεύμα τους το βράδυ και εδώ ακολουθεί η ερώτηση «μήπως φταίει το βραδινό γεύμα για τα παραπανίσια κιλά μου;»
Είναι γεγονός πως για να πάρει κάποιος βάρος και να φτάσει να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος, πρέπει να προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται (7000 θερμίδες επιπλέον προσθέτουν 1 κιλό βάρους).






Το βραδινό ως κύριο γεύμα ή όχι, δεν προδιαθέτει για αύξηση του βάρους εάν οι θερμίδες που προσλαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αντιστοιχούν στις θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας για να λειτουργήσει. Επομένως, σημασία έχει τελικά τι γράφει ο «λογαριασμός» στο τέλος της ημέρας.






Άρα, το πλεόνασμα των θερμίδων που προκαλεί αύξηση του βάρους μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε γεύμα, είτε από ένα πλούσιο σνακ (για παράδειγμα 1 τυρόπιτα και 1 σοκολάτα) είτε από ένα πλούσιο κυρίως γεύμα (είτε είναι το μεσημεριανό είτε είναι το βραδινό).






Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το βραδινό τους παχαίνει γιατί όταν δεν το καταναλώνουν χάνουν κιλά. Φυσικό είναι να χάνετε κιλά αφού αφαιρείτε 1 γεύμα (και τις θερμίδες του)!






Επομένως καταλαβαίνουμε πως το βραδινό μπορεί να σας επιβαρύνει, μπορεί και όχι. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξετε, για να παραμείνετε υγιής, είναι η ώρα της βραδινής κατάκλισης και πόσο απέχει από το βραδινό σας γεύμα.






Η σύσταση είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από τη στιγμή της κατανάλωσης του βραδινού μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσετε. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, όσοι φροντίζουν να τηρούν αυτή τη σύσταση προστατεύουν τον οργανισμός τους από το σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.






Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία


MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)




Δεν υπάρχουν σχόλια: