Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Φτιάξτε γεμιστά

Φτιάξτε γεμιστά
Με ρύζι, κουκουνάρια και σταφίδες


Μια διαφορετική συνταγή για τα γεμιστά! Μαγειρέψτε τα χρησιμοποιώντας ρύζι, κουκουνάρια και σταφίδες και δεν θα χάσετε!






Υλικά


4 ντομάτες κόκκινες, μικρές


4 πιπεριές πράσινες, μικρές


4 μελιτζάνες μακρόστενες, μικρές


3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα


2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα


1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο


1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο


1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο


2 κουτ. της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο


3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο


100 γρ. κουκουνάρια


50 γρ. σταφίδες


αλάτι, πιπέρι


λίγη ζάχαρη, λίγη γαλέτα






Εκτέλεση


Καθαρίζετε και πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά. Ανοίγετε από πάνω τις ντομάτες με μια κάθετη τομή, και αφαιρείτε το εσωτερικό τους με κουταλάκι ή ειδικό εργαλείο. Το ψιλοκόβετε και το αφήνετε κατά μέρος.






Ανοίγετε τις πιπεριές από το κοτσάνι τους και πετάτε τους σπόρους. Χαράζετε κατά μήκος τις μελιτζάνες, και αδειάζετε όση ψίχα μπορείτε, και την ψιλοκόβετε πετώντας τους σπόρους.






Σε μία κατσαρόλα, βάζετε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και σοτάρετε για 1' ακόμη.






Ξεπλένετε το ρύζι και το ρίχνετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα κουκουνάρια, τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες, τον δυόσμο, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, τις σταφίδες, λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.






Παίρνετε τα ανοιγμένα λαχανικά, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και ζάχαρη και τα γεμίζετε με το μίγμα του ρυζιού, όχι μέχρι πάνω γιατί το ρύζι θα φουσκώσει, και τα τοποθετείτε σε ταψί ανάμεικτα.






Κλείνετε από πάνω με το καπάκι τις ντομάτες και τις πιπεριές, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνετε παντού τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, αλατίζετε ελαφρά, ρίχνετε λίγο πιπέρι, λίγη ζάχαρη και λίγη γαλέτα.






Προσθέτετε στο ταψί μισό ποτηράκι νερό και το βάζετε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, για 60 λεπτά, αρχικά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και μετά ξεσκέπαστο για να κάνει κρούστα. Στο ενδιάμεσο, ελέγχετε το φαγητό εάν θέλει λίγο νερό ακόμη, και προσθέτετε ανάλογα.






Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή και κρύο, σε πιάτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: