Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Φτηνές διακοπές στην ύπαιθρο

Φτηνές διακοπές στην ύπαιθρο
Χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στη διασκέδαση


Ξεχωριστές οι ελληνικές παραλίες και τα νησιά μας, αλλά και τα ορεινά αυτό τον καιρό έχουν τη χάρη τους. Οι διακοπές στα δάση, με το φυσικό κλιματισμό τους, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.






Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε σε ορεινά μονοπάτια, να δροσιστείτε σε τρεχούμενα νερά ή να λάβετε μέρος στα πολυάριθμα παραδοσιακά πανηγύρια που πραγματοποιούνται στα ορεινά χωριά, όπου ανταμώνουν κάθε χρόνο ντόπιοι και ξενιτεμένοι.






Εδώ θα βρείτε περισσότερη ησυχία και πιο οικονομικές τιμές από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια γυρίζουν τις πλάτες στα νησιά και επιλέγουν για τις διακοπές τους το βουνό.






ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ-ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ






Η ορειβασία αποτελεί την πλέον δύσκολη μορφή της πεζοπορίας. Συνήθης στόχος της ορειβασίας είναι η κατάκτηση κάποιας κορυφής. Στην ορειβασία η απόσταση δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανά ώρα καλύπτονται περίπου 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, που σημαίνει ότι για να ανέβει κανείς 1.000 μέτρα απαιτούνται περίπου 4 ώρες μαζί με τις στάσεις.






Σύμφωνα με αφιέρωμα της «Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας», μια συνήθης ορειβατική ανάβαση διαρκεί 7-10 ώρες μαζί με την επιστροφή. Τέλος, αναρρίχηση χαρακτηρίζεται το σκαρφάλωμα, με καλοκαιρινές συνθήκες (με χειμερινές χαρακτηρίζεται αλπινισμός), σε οποιαδήποτε κορυφή βουνού, που γίνεται όμως από την απόκρημνη πλευρά της (ορθοπλαγιά) και στην οποία εφαρμόζεται αναγκαστικά η αναρριχητική τεχνική (μικρού ή μεγάλου βαθμού δυσκολίας) με τη χρήση βοηθητικών οργάνων. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές περιοχές όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερη αναρρίχηση, αλλά και πολλές σχολές τεχνητής αναρρίχησης.






Όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τις ορεινές διαδρομές και μονοπάτια, τον τρόπο πρόσβασης, τις εγκαταστάσεις, τα ορειβατικά καταφύγια σε όλη τη χώρα, τις οργανωμένες εκδρομές και τις τοπικές συνθήκες για πεζοπορία, ορειβασία ή αναρρίχηση στα ελληνικά βουνά, παρέχονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και τους τοπικούς πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους.






Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης, Μηλιώνη 5, 10673 Αθήνα, τηλ. 210-3645904, 210-3636617, www.eooa. grh






ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ






Η αναρρίχηση είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά ανάμεικτα συναισθήματα, μεγάλη αίσθηση αδρεναλίνης, γι' αυτό και όσοι το δοκιμάσουν ή θα το μισήσουν ή θα γίνει έρωτας με την πρώτη ματιά.






Αναρριχήσεις πραγματοποιούνται σε πολλά βουνά της Ελλάδας (Ολυμπος, Τύμφη, Τσούργιακας, Φαλακρό κ.ά.). Δείτε περισσότερα στα www.listoften.com, www.oalth.gr, www.eooa.gr. Μπορεί η Κάλυμνος, ειδικά το καλοκαίρι, να έχει καθιερωθεί πια σαν ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς, όμως σε βουνά θα βρείτε πολλές επιλογές: στο Ποικίλο Ορος, www.vrahomania.gr, στα Μετέωρα, www.climbing-at-meteora.com, στις Λαγκαδιές του Ταϋγέτου, www.climbing-greece.com, στη Βαράσοβα απέναντι από την Πάτρα, www.anarrixisi.gr, στο Ναύπλιο, www.planetmountain.com, στο αναρριχητικό πεδίο Μαυροσουβάλας κοντά στη Μαλακάσα, www.vrahomania.gr κ.ά.






Για ειδικά παπούτσια, άγκιστρα, καραμπίνερ, σχοινιά, αναβατήρες, μποντριέ, κράνη, φακούς κεφαλής, τροχαλίες κ.ά. δείτε περισσότερα στο www.dimitriadis.gr






ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ






Εάν ψάχνετε κάτι που θα ανεβάσει στα ύψη την αδρεναλίνη σας και θα προσθέσει λίγο περισσότερο ενθουσιασμό στη ζωή σας, εάν θέλετε να ταξιδέψετε κάπου αλλού, «εκτός δρόμου», σε χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν σε θέες που σας κόβουν την ανάσα, τότε η ορεινή ποδηλασία σάς περιμένει.






Το ποδήλατο βουνού (mountain bike) είναι ένα ποδήλατο ειδικά κατασκευασμένο [επεξεργασμένο ατσάλι (κράμα) και αλουμίνιο], με ειδικά τρακτερωτά λάστιχα, πολύ δυνατά φρένα και αμορτισέρ και ειδικό σύστημα σασμάν με πολλές (18 έως 27) ταχύτητες. Δείτε σχετικά το www.cyclist.gr.






Ο φυσικός Δημήτρης Καπελέρης μάς λέει: «Οσοι ασχολούνται με το ποδήλατο βουνού γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 είδη ποδηλάτων βουνού, ανάλογα τη χρήση τους, που ικανοποιούν όλα τα γούστα.






Από χαλαρές βόλτες σε μονοπάτια και αγώνες, μέχρι extreme καταβάσεις και άλματα. Η ιστορία του ποδήλατου βουνού ξεκινάει τη δεκαετία του '70, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ποδήλατα για χρήση ειδικά στο βουνό και μέχρι σήμερα βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη. Μερικές από τις κατηγορίες των ποδηλάτων βουνού είναι η cross-country, freeride, downhill κ.ά.






Ενώ, γενικά, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες, τα ποδήλατα χωρίς ανάρτηση, με μόνο μπροστά ανάρτηση και με μπρος-πίσω αναρτήσεις. Το κόστος των ποδηλάτων βουνού ξεκινάει από 350 ευρώ περίπου για ένα βασικό μοντέλο με μπροστά ανάρτηση και φτάνει μέχρι 6.000 ευρώ για πιο εξεζητημένα μοντέλα.










Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την εισαγωγή στο ποδήλατο βουνού είναι το κράνος, ένα παγούρι ή σακίδιο με υδροδοχείο πλάτης, φώτα, τρόμπα και φυσικά σαμπρέλα και μπαλώματα, διότι στο βουνό όλο και κάποιο αγκάθι θα βρεθεί στο δρόμο μας. Το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα του εξοπλισμού αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι υψηλό.






Υπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές εδώ στην Κύμη Ευβοίας. Εμείς προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία που έχουμε να ανεβαίνουμε στα ποδήλατά μας και κάνουμε βόλτες στα γύρω βουνά, φροντίζοντας τα μονοπάτια που υπάρχουν να μένουν ανοιχτά και καθαρά, ενώ δημιουργούμε και πίστα για downhill, με σκοπό να διοργανωθούν αγώνες που θα αναδείξουν τις ομορφιές της περιοχής μας και θα δώσουν το έναυσμα σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας να ασχοληθούν με το ποδήλατο βουνού. Δείτε περισσότερα για τις δράσεις μας στο http://www.facebook.com/ groups/TankTrail.Kimi?ap=1 και στο http://www.youtube.com/user/jrixm8»






Περισσότερα στο ACTION CLUB HELLAS, Αριστοτέλους 14, Αθήνα, τηλ. 210-5242097, ALPIN CLUB,Μιχαλακοπούλου 39, Αθήνα, τηλ. 210-7212773, Ε.Ο.Σ. Αθηνών, Ερμού 64, Αθήνα, τηλ. 210-3212355, ΕΥ ΖΗΝ, λεωφ. Συγγρού 132, Αθήνα, τηλ. 210-9230263, TREKKING HELLAS, Φιλελλήνων 7, Αθήνα, τηλ. 210-3310323.






ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ






Για τους πιο πολλούς ανθρώπους ο ουρανός έχει απλά σύννεφα και ο αέρας περιορίζεται στο «φυσάει ή όχι». Και όμως για όσους ασχολούνται με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ο ουρανός έχει αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά του. Με μια προσεκτική ματιά κάθε μέρα μπορούμε να δούμε πουλιά να ανεμοπορούν στον ουρανό, να κάνουν κύκλους και να ανεβαίνουν, να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουνήσουν τα φτερά τους. Κάπου εκεί σε πολλά σημεία της Ελλάδας μπορεί να πετάει και ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς.






«Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι η ελαφρύτερη και φθηνότερη πτητική συσκευή που υπάρχει σήμερα» μας λέει ο εκπαιδευτής Μιχάλης Ζιώτης. «Ο εξοπλισμός ζυγίζει από 10 έως 20 κιλά και χωράει σε έναν σάκο που μπορεί να το κουβαλήσει εύκολα στην πλάτη ο οποιοσδήποτε. Μεταφέρεται με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, ενώ ένα κανονικό αυτοκίνητο μπορεί να χωρέσει 3 πιλότους και 3 αλεξίπτωτα.






Αυτοί είναι ο κύριοι λόγοι μαζί με την αλματώδη αύξηση στα επίπεδα ασφάλειας που το παραπέντε έχει γνωρίσει τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ο εξοπλισμός αποτελείται από το αλεξίπτωτο, το κάθισμα, ένα εφεδρικό (στρογγυλό) αλεξίπτωτο, το VHF για επικοινωνία, ενώ συνήθως ο πιλότος έχει όργανα όπως το βάριο που δείχνει την άνοδο ή την κάθοδο και το gps που προσδιορίζει ταχύτητα και θέση. Το κόστος του εξοπλισμού είναι περίπου 3.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν σε πολύ καλή κατάσταση μεταχειρισμένοι εξοπλισμοί, ακόμα και με το μισό κόστος».






Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά άλλα σημεία όπως ο Ομπλός στην Πάτρα, ο Εμπεσός και το Χανόπουλο στην Αιτωλοακαρνανία, η παραλία Κάθισμα στη Λευκάδα, το Μουζάκι στα Τρίκαλα, το Ορος Καϊμακτσαλάν στην Εδεσσα, ο Κίσσαβος στη Λάρισα, ο Κορύλοβος πάνω από την πόλη της Δράμας, ο Προφήτης κοντά στη Θεσσαλονίκη, το Μιτσικέλι πάνω από τα Γιάννινα και γενικά σε κάθε πόλη της Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί σημεία πτήσεων όπου τοπικοί πιλότοι κάνουν συχνά πτήσεις. Πληροφορίες στα:






www.flyfreedom.gr, www.flyparapente.gr, www.cloudbase.gr, www.parashop.gr,, www.airioa.gr, www.noborders.gr, www.olympicwings.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: