Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

BMW R1200 RT: Μοτοσυκλέτα πυρόσβεσης και στην Ελλάδα.

Ένα BMW R1200 RT κατάλληλα εξοπλισμένο με ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει ως πυροσβεστικό όχημα άμεσης επέμβασης, χρησιμοποιεί δοκιμαστικά η Πυροσβεστική στην περιοχή του Υμηττού.






Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει πιστοποιηθεί για την ασφάλεια και την καταλληλότητα της.


Διαθέτει δύο δεξαμενές των εικοσιπέντε λίτρων (σύνολο 50 λίτρα) με ειδικό διάλυμα αφρού, κατάλληλο για κάθε τύπο φωτιάς. Η ποσότητα υγρού που μεταφέρει η μοτοσυκλέτα είναι...


αρκετή για την κατάσβεση φωτιάς σε δύο οχήματα ή ένα ισόγειο κατάστημα χωρίς καμία δυσκολία.






Ο πυροσβέστης έχει στην διάθεση του έναν σωλήνα μήκους 30 μέτρων για να προσεγγίσει με το ειδικό σύστημα ψεκασμού μικροσταγονιδίων τις εστίες φωτιάς.


Το σημαντικότερο βέβαια προσόν του δίκυκλου πυροσβεστικού οχήματος, είναι η ικανότητα ταχύτατης προσέγγισης στο σημείο της φωτιάς άσχετα από τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους της γύρω περιοχής.






Η πυροσβεστική υπηρεσία της Αγγλίας έχει παραγγείλει ήδη παραγγείλει τριάντα BMW-Firexpress και θα προμηθευτεί άλλες εβδομήντα περίπου σε βάθος χρόνου δύο ετών.






Στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της και να αποφασισθεί εάν θα πρέπει να αγορασθούν τέτοιες μοτοσυκλέτες και να ενταχθούν στο κατά τόπους δυναμικό της Πυροσβεστικής.






Την πρώτη δοκιμαστική που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα πυροπροστασίας του Υμηττού την χειρίζεται ο Γιάννης Ρέτσιος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εθελοντής αρχιπυροσβέστης εκτελεί καθημερινή βάρδια στην σέλα της Πυροσβεστικής BMW από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, με στόχο να προλάβει κάθε πιθανή φωτιά στην αρχή της σβήνοντας την άμεσα, ή καθυστερώντας την εξάπλωση της μέχρι να φθάσουν τα μεγάλα υδροφόρα οχήματα της υπηρεσίας.


Ελπίζουμε να αξιολογηθεί σωστά η χρησιμότητα του δίκυκλου πυροσβεστικού οχήματος και σύντομα να δούμε και την Ελληνική πυροσβεστική με αρκετά τέτοια οχήματα άμεσης επέμβασης. Βέβαια τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και την επιτήρηση του ΔΝΤ τέτοιου μεγέθους επενδύσεις μάλλον δύσκολα θα εγκριθούν...


Δεν υπάρχουν σχόλια: