Κυριακή 29 Μαΐου 2011

“Επιλόχεια” κατάθλιψη ανδρών !

Και oι άνδρες υποφέρουν από κατάθλιψη ακόμα και κατά τη διάρκεια του τοκετού της γυναίκας τους...Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πατρότητας της Μεγάλης Βρετανίας, ένας στους 10 πατεράδες υποφέρουν από κατάθλιψη, η οποία φτάνει στην κορύφωση της περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό.Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο, οι άνδρες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται με τον ερχομό ενός παιδιού.






Οι ορμόνες, η έλλειψη ύπνου, οι αυξημένες ευθύνες και το στρες, δεν είναι μόνο “προνόμια” των γυναικών, αναφέρει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Αντριέν Μπουργκές.






Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι άνδρες που υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν όταν οι γυναίκες τους είναι στρεσαρισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.






Ένας από τους βασικούς λόγους εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι ότι η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι αλλάζει. Οι πατεράδες νιώθουν ότι παραγκωνίζονται, τη στιγμή που η γυναίκα στρέφει πλέον αλλού το ενδιαφέρον της.






“Οι γυναίκες νιώθουν ότι μπορούν να φροντίσουν καλύτερα το μωρό. Και συνήθως υποτιμούν τις δυνατότητες του συζύγου. Στο τέλος, ο πατέρας θα σταματήσει να προσφέρει βοήθεια και το ζευγάρι θα απομακρυνθεί”, αναφέρει η Μπουργκές.






Η έρευνα απέδειξε πως η εγκυμοσύνη έχει το ίδιο ψυχολογικό αντίκτυπο ανάμεσα στην άνδρα και τη γυναίκα.






Η μόνη διαφορά είναι ότι κατά τη διάρκεια της επιλόχειας κατάθλιψης, ο άνδρας θυμώνει, ενώ η γυναίκα είναι θλιμμένη.






Μάλιστα, τρία από τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατάχρηση ουσιών και οι εξωσυζυγικές σχέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: