Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Σεξ κάναμε και τι έγινε; ...Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Το έκανε γιατί είχε καιρό να κάνει, το έκανε γιατί έκατσε η φάση, το έκανε για να κάνει καριέρα, το έκανε γιατί βαριότανε. Όπως και να ’χει, η νέα τάξη πραγμάτων ορίζει πως το σεξ είναι σπουδαίο ως απόλαυση και τόσο αυτονόητο όσο μια χειραψία.






Το σεξ κάποτε ήταν η ολοκλήρωση, το αποκορύφωμα, η τελευταία πράξη μιας γνωριμίας. Τώρα το ακριβώς αντίθετο. Το σεξ είναι η πρώτη πράξη. Γνωρίζεσαι, γελάς λίγο, σκανάρει το σώμα σου, το πρόσωπό σου, σκανάρεις εσύ το δικό του και βουρ για το κρεβάτι ή οτιδήποτε άλλο βρεθεί εύκαιρο. Χωρίς απαιτήσεις, χωρίς προβλήματα, χωρίς υποσχέσεις και μεγάλα λόγια.


Κάποτε το σεξ απαιτούσε μια διαδικασία. Βλέμματα, χτυποκάρδια, υπονοούμενα, ξενύχτια, σκέψεις, όνειρα, έρωτα, άγγιγμα και αν (λέμε αν)… τότε σεξ. Παλιότερα ίσον γάμος. Σήμερα ίσον δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο, σιγά! Μου άρεσε, του άρεσα, ήπιαμε ένα ποτάκι παραπάνω, οι αναστολές έλιωσαν, τα ρούχα βγήκαν (ή και όχι), τα κορμιά ενώθηκαν, τέλος.


Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα θα πάθαιναν πολιτισμικό σοκ αν με κάποιο τρόπο διακτινίζονταν στο σήμερα. Ή θα ένιωθαν εντελώς ηλίθιοι ή θα πάθαιναν τον απόλυτο πανικό. Εμείς πάντως, αν πίναμε έναν καφέ μαζί τους, σίγουρα θα τους περνούσαμε για τρελούς. Ή μήπως όχι; Ή μήπως όλοι μας κατά βάθος κρύβουμε μια Ιουλιέτα, έναν Ρωμαίο; Ή μήπως τελικά το βάθος έγινε τόσο μεγάλο που δεν έχει σημασία;










Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι










Κι όμως καρδιοχτύπησα όταν τον είδα. Αναστατώθηκα. Τον κοιτούσα στα μάτια και παρέλυα. Με άγγιζε και πάθαινα ταραχή. Φυσικά και καταλήξαμε στο κρεβάτι. Με λίγα λόγια και συνοπτικές διαδικασίες. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, γλυκιά μου, κι όποια πρόλαβε τον κύριο «πήρε». Ζούμε στην εποχή της μεγάλης προσφοράς, κι όποια πρόλαβε τον κύριο είδε. Δεν σε παίρνει να το παίξεις δύσκολη πια. Πρέπει να προλάβεις να είσαι εσύ αυτή που θα πέσει στο κρεβάτι μαζί του. Αύριο; Δεν υπάρχει αύριο. Ό,τι γίνει σήμερα. Μέχρι αύριο μπορεί να έχει γνωρίσει άλλη. Ή μπορεί να έχεις γνωρίσει άλλον. Στη δεύτερη περίπτωση είναι όλα ΟΚ γιατί έτσι σε συμφέρει. Στην πρώτη, καλά θα κάνεις να βγάλεις τα ρούχα σου και να απολαύσεις το σεξ. Αν θέλεις. Αν δεν θέλεις, δεν σε αναγκάζει κανείς. Διευκρίνισε όμως τα θέλω σου, τις ελπίδες σου.


Αν (λέμε αν) το αγόρι που σου γυάλισε και ανταποκρίνεται προσδοκά το one night stand κι εσύ το ίδιο, τότε ΟΚ. Αν όμως ελπίζεις ότι κάνοντας σεξ μαζί του θα σε ερωτευτεί, θα του μείνεις αξέχαστη, θα θελήσει να σε ξαναδεί και τελικά θα κάνετε σχέση, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεσαι διευκρινίσεις. Έχει σχέση, θέλει σχέση, είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο; Τώρα βέβαια αν με το καλημέρα αρχίσεις τις ερωτήσεις, τέλος εδώ. Και θα χάσεις και το σεξ. Άρα, σιωπή. Αν αυτό δεν είναι καταπίεση, τότε τι; Αν έχεις ξεκαθαρίσει τι θέλεις ακριβώς... δεν υφίσταται καταπίεση.










Άντρες-γυναίκες σημειώσατε X










Οι άντρες, λέει, μπορεί να κάνουν σεξ και να μη σημαίνει τίποτα, να είναι απλά μια καλή στιγμή, μια καλοπέραση. Όπως η μπάλα. Να βάλουν γκολ και να ξεχάσουν και το όνομά σου. Οι γυναίκες, λέει, είναι πιο συναισθηματικές και πρέπει να νιώσουν πριν γδυθούν. Αυτά λέω στον καιρό της Ιουλιέτας. Υπάρχουν και γυναίκες σήμερα που κάνουν σεξ με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και οι άντρες. Τον είδαν, τους γυάλισε ή απλά έκατσε η φάση ή απλά είχαν τα νεύρα τους και ήθελαν να εκδικηθούν ή απλά ήθελαν να ξεχάσουν, να ξεπεράσουν κάποιον και το κάνανε. Δεν έγινε και τίποτα. Άπειρες ιστορίες, άπειρες εναλλαγές, άπειρες εκδοχές σεξ σε αυτήν την πόλη.


Σεξ για ένα βράδυ χωρίς να ανταλλάξεις καν τηλέφωνα (γιατί άλλωστε), σεξ για δύο βράδια επειδή το πρώτο πέτυχε, σεξ επειδή σου γυάλισαν οι κοιλιακοί του, σεξ για να πάρεις την προαγωγή, σεξ για να μπεις στα κυκλώματα, σεξ γιατί είχες μεθύσει, σεξ γιατί είχε ωραίο πισινό, σεξ γιατί ήταν πολύ όμορφη (αλλά τελικά στο κρεβάτι ξενέρωτη);;;;;;, σεξ χωρίς λόγο, σεξ με λόγο. Καλό σεξ, κακό σεξ. Με λίγα λόγια, μια ζωή γεμάτη σεξ, εύκολο σεξ από σύγχρονους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι το σεξ και ο έρωτας είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κι όπως μου έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σε μια πρόσφατη συνέντευξη, «απλά ορισμένες φορές αυτά τα δύο συμπίπτουν». Όχι, δεν είναι απαραίτητα αυτό το τέλειο. Το καλύτερο σεξ της ζωής σου μπορεί να το κάνεις με κάποιον ξένο στις τουαλέτες ενός μπαρ. Μπορεί και με τον έρωτα της ζωής σου. Δεν υπάρχουν μέτρα και σταθμά πια. Ο καθένας κάνει το κέφι του. Ο καθένας είναι ελεύθερος. Και η ελευθερία του, αν δεν ενοχλεί την ελευθερία του άλλου, του επιτρέπει να κάνει ό,τι ακριβώς θέλει.


Εδώ στο σίριαλ του παραλόγου (ή του απόλυτα λογικού – εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς) μπαίνει η αλήθεια. Αν είσαι σίριαλ υπερπαραγωγή έχεις το προνόμιο να έχεις την ειλικρίνεια ως guest star. Κανείς δεν θέλει σχέση, κανείς δεν είναι σε φάση δέσμευσης, σεξ και τέλος. Μιλημένα-ξηγημένα.


Αν τώρα το σίριάλ σου είναι μια φτηνή παραγωγή, λυπάμαι αλλά δεν δικαιούσαι guest star. Δεν λέτε τίποτα ή λέτε ψέματα και μετά αρχίζουν τα παράπονα, τα προβλήματα, οι αναπάντητες, τα αναπάντητα μηνύματα, τα κινέζικα, τα γιαπωνέζικα, τα κουλά, οι υστερίες, τα δάκρυα, τα κλάματα. Γλυκιά μου θα σ’ το ξαναπώ: Αν δεν έχεις θάψει την Ιουλιέτα μέσα σου, μη βγάζεις τα ρούχα σου επειδή ένιωσες καλά μαζί του ένα βράδυ. Όλα είναι μέρος του παιχνιδιού.


Και προς Θεού! Ποιος σου είπε πως αν το παίξεις δύσκολη θα σου βγει σε κακό. Ναι, οι πιθανότητες να βρει άλλη είναι πολλές. Αν τον ενδιαφέρει μόνο το σεξ, φυσικά και θα το κάνει. Να «μπιπ» θέλει ο άνθρωπος, όχι να στεφανωθεί. Άρα δεν σε ενδιαφέρει ο κύριος γιατί εσύ είσαι μια Ιουλιέτα. Από την άλλη, οι δύσκολες συνήθως κερδίζουν γιατί, όπως όλες ξέρουμε και έχουμε συνειδητοποιήσει, οι άντρες θέλουν να σε κυνηγήσουν, να σε διεκδικήσουν, να τους τρέξεις για να σε ερωτευτούν. Εκτός κι αν ανήκεις σε εκείνη τη μαγική κατηγορία μαγισσών που και από το πρώτο βράδυ μπορεί να του καθίσεις και να τον μαγέψεις με το συγκλονιστικό σεξ και να φάει κόλλημα μαζί σου, κοινώς να τον μεταμορφώσεις σε Ρωμαίο μέσα στην επόμενη ώρα που θα πετάξεις τα ρούχα σου στο πάτωμα. Ναι, καλά... Και πάλι. Το ότι κάνετε σεξ συχνά και περισσότερο από τρεις φορές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε και σχέση. Και το «κάναμε σεξ» πια δεν νοείται ως επιχείρημα. Μόνο ως ανέκδοτο. «Ε, και τι έγινε;» θα είναι η απάντηση που θα λάβεις. «Σεξ κάναμε, δεν κάναμε και τίποτα»! Κατάλαβες;










Εκ-συγχρονισμός










Anyway, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πολλές γυναίκες, οι πολλές ωραίες γυναίκες, η εποχή της εικόνας, ο ναρκισσισμός, η εποχή της απόλυτης απελευθέρωσης δεν κάνουν πια το σεξ δυσεύρετο, το αντίθετο μάλιστα. Οι φίλοι μας οι γκέι, η άνεσή τους μας εξοικείωσε με το θέμα. Οι άντρες και οι παράλογες απαιτήσεις τους, η απόγνωσή μας, η ανασφάλειά μας, οι ελπίδες μας, η λειψανδρία που μας δέρνει σαφώς μας έχει κάνει πιο εύκολες. Σουτ... πιο απελευθερωμένες λέμε. Πάντως, τσ.... δεν θα σε πει κανείς σήμερα. Αλλά και να σε πει, δεν σε ενδιαφέρει καθόλου. Πάνε εκείνες οι εποχές που τα λόγια είχαν σημασία. Σήμερα όλα είναι σχετικά και εξαρτώνται από το πόσο καλά θα χειριστείς τις καταστάσεις. Από κει και πέρα, ας λέει ό,τι θέλει ο καθένας. Τρελός είναι, ό,τι θέλει λέει. Και έτσι πήξαμε στους τρελούς. Τέλεια!










Το σίγουρο είναι πως τα δύο φύλα δείχνουν, ή υποκρίνονται ότι είναι, διατεθειμένα να ξεχάσουν τις διαφορές τους. Οι άντρες δεν έχουν πρόβλημα ή δεν θέλουν να ξέρουν, δεν τους αφορά με πόσους έχεις πάει (ή μήπως όχι;). Οι άντρες μπορούν να κάνουν σεξ χωρίς να νιώθουν τίποτα επειδή απλά τους άρεσε η γκόμενα ή επειδή απλά ήθελαν να κάνουν σεξ και βρήκαν μια που τους άρεσε και πήγαν. Πολλές γυναίκες το ίδιο. Ο άντρας μπορεί να γυρίσει στον φίλο του και να σε πει «πολυχρησιμοποιημένη».


Το ίδιο όμως και μια γυναίκα πια. Το θέμα είναι πως όλοι είμαστε άνθρωποι. Το φύλο δεν έχει πλέον και τόση σημασία. Έχουμε όλοι ανάγκες, καρδιά, πόδια και χέρια και ο καθένας τα διαχειρίζεται όπως του κάνει κέφι. Το σεξ πάντως έπαψε να είναι και τόσο σπουδαία υπόθεση. Το βρίσκεις παντού και σε όλες τις μορφές του. Ακόμα πουλάει σαν τρελό, είναι η διαχρονικότερη αξία όλων, όπως ο έρωτας και η αγάπη, αλλά μέχρι να βρεις τα δύο τελευταία κάνε τη ζωή σου. «Κάνε τη ζωή σου» σημαίνει «κάνε ό,τι θέλεις» και για να είμαι και απόλυτα ειλικρινής σημαίνει κάνε σεξ γιατί σήμερα, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, κανείς δεν κατηγορεί τις γυναίκες που έχουν πάει με πολλούς – και καλά κάνουμε.


Όμως, λέω όμως, έχουμε φτάσει δυστυχώς στο σημείο να θεωρούμε προβληματικές και προβληματικούς όσους επιλέγουν να μην κάνουν σεξ μέχρι να συμπίπτει μαζί του και το συναίσθημα. Και αυτό νομίζω είναι υπερβολή, αν όχι λάθος. Κάποτε για να σε βρίσουν σε λέγανε «τα πήρες όλα κι έφυγες», σήμερα για να σε βρίσουν θα σε πούνε «ξέχασες πώς είναι». Ίσως βέβαια να φταίει και το ότι η έλλειψη του σεξ προκαλεί νεύρα και κατά συνέπεια υστερία. Τι να πω. Ό,τι και να πω, βρίσκω και τον αντίλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: