Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Σε «καραντίνα» οι κινεζικές γαλακτοκομικές εταιρείες

Περίπου οι μισές εταιρείες παραγωγής γάλακτος της Κίνας έλαβαν εντολή να σταματήσουν την παραγωγή έπειτα από την έρευνα που έκανε η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επίβλεψη, τον έλεγχο και την καραντίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λι Γιανπίνγκ εκπρόσωπος της υπηρεσίας.






Η γαλακτοβιομηχανία της Κίνας έχει στιγματιστεί από το 2008 από το σκάνδαλο του γάλακτος που ήταν μολυσμένο με μελαμίνη, το οποίο προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι παιδιών και ουρολογικά και νεφρολογικά προβλήματα σε περίπου 300.000 ακόμη.






Προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα γαλακτοκομικά προϊόντα η υπηρεσία ελέγχου αποφάσισε να εξετάσει το σύνολο των εταιρειών του κλάδου.






Μόνο 643 εταιρείες από τις συνολικά 1.176 είδαν τις άδειές τους να ανανεώνονται, ενώ 426 δεν πληρούσαν τα κριτήρια ποιότητας που είχε θέσει η υπηρεσία και 107 άλλες είχαν ήδη σταματήσει την παραγωγή προκειμένου να συμμορφωθούν με τις προϋποθέσεις, δήλωσε ο Λι.






Από τις 145 εταιρείες που παράγουν γάλα σκόνη για βρέφη, οι 114 είδαν τις άδειές τους να ανανεώνονται, πρόσθεσε ο Λι.






Η υπηρεσία ελέγχου άλλωστε επεσήμανε ότι θα ενισχύσει τον έλεγχο των εταιρειών παραγωγής γάλακτος, ακόμη και αυτών που πέρασαν με επιτυχία αυτό τον πρώτο έλεγχο, και ότι "η παραγωγή χωρίς άδεια θα τιμωρείται αυστηρά".






Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily οι εταιρείες που έκλεισαν ήταν μικρές και δεν αποτελούσαν παρά το 10% της αγοράς.





Δεν υπάρχουν σχόλια: