Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Χιλιάδες ζώα θυσιάζονται στο βωμό του λαθρεμπορίου

Σε επτά δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος της παγκόσμιας βιομηχανίας λαθρεμπορίου ζώων, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού «Independent on Sunday». Για παράδειγμα, το 2008 ένα είδος παπαγάλου της Βραζιλίας, ......


που αριθμεί μόλις 960 μέλη, κόστιζε 90.000 δολάρια, ενώ το κέρας του ρινόκερου τιμάται περίπου 34.000 δολάρια ανά κιλό.






Αψηφώντας τις διεθνείς συνθήκες, οι λαθρέμποροι κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σκοτώνουν 20.000 ελέφαντες, για το ελεφαντόδοντο και θαλάσσιες χελώνες, για το καβούκι τους, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια, μόνο στο Βιετνάμ, έχουν αφανιστεί 12 είδη μεγάλων ζώων.






Παράλληλα, τεράστιο είναι το κόστος και σε ανθρώπινες ζωές, καθώς, περίπου 100 Αφρικανοί δασοφύλακες τον χρόνο πέφτουν νεκροί από τα πυρά λαθροκυνηγών, ενώ στη Νότιο Αφρική, το παράνομο εμπόρευμα ανταλλάσσεται με ναρκωτικά, κάτι που σημαίνει παράλληλα την αύξηση του αριθμού των τοξικομανών.






Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τμήμα του ποσού αυτού χρηματοδοτεί παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η αλ Κάιντα.






Από την πλευρά τους, οι πελάτες είναι διαφόρων ειδών: από πάμπλουτους συλλέκτες μέχρι Ασιάτες που παρασκευάζουν φίλτρα για φαρμακευτικούς σκοπούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: