Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Texas Hold’em: 10 συμβουλές για αρχαρίους

http://www.men24.gr/ast/cov/ho/holdembeginners_s01_b.jpg
Πόσα χέρια πρέπει να παίζεις; Πότε πρέπει να μπλοφάρεις; Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις σε ένα τραπέζι Hold’em; Μη βιαστείς να απαντήσεις!










Το Texas Hold’em είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και η εκμάθηση του μπορεί να σου κοστίσει αρκετά χρήματα. Τα καλά νέα είναι ότι αν μάθεις να μη χάνεις κάνεις ένα σημαντικό πρώτο βήμα και μαζεύοντας εμπειρία σιγά σιγά θα μπορείς να σταθείς σε τραπέζια με μικρά stakes. Αυτοί είναι οι δέκα βασικοί κανόνες που πρέπει να έχεις υπόψη σου όταν ξεκινάς!






Μην παίζεις πολλά χέρια


Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να πιστεύεις ότι όλα τα χέρια μπορούν να κερδίσουν. Αν και υπάρχει κάποια δόση αλήθειας, μπαίνοντας σε pot με μέτρια χέρια όπως μικρά ζευγάρια (π.χ. 6,6) και connectors (7,8s) τις περισσότερες φορές θα βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν μπορείς να διαχειριστείς και θα πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις που κοστίζουν. Η επιλογή των χεριών πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όταν ξεκινάς το Texas Hold’em και σαν αρχάριος θα πρέπει να περιοριστείς στα 10-15 κορυφαία χέρια.






Μην μπλοφάρεις συχνά


Η μπλόφα δεν είναι απαραίτητο στοιχείο για να κερδίσεις στο poker ή καλύτερα δεν είναι αυτή που θα σου δώσει ένα μεγάλο pot. Μερικές μπλόφες, εδώ και εκεί, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αρχάριους παίκτες για να γίνουν λιγότερο προβλέψιμοι και να κερδίσουν, αργότερα, μεγαλύτερα pot με ένα δυνατό χέρι. Από εκεί και πέρα, οι καλές μπλόφες έρχονται με την εμπειρία και την προπόνηση και προϋποθέτουν ένα αρκετά περίπλοκο flop, τη γνώση του αντιπάλου και γενικά πολύ λεπτούς χειρισμούς.














Παίξε με τους χειρότερους


Για να μάθεις παίξε με τους καλύτερους. Μπες σε ένα τραπέζι με δυνατούς παίκτες, κάνε fold το 90% των φύλλων σου, και στο χρόνο αυτό παρατήρησε τις ενέργειες τους. Για να κερδίσεις, όμως, πρέπει να επιλέξεις ένα τραπέζι στο οποίο θα βρίσκονται παίκτες χειρότεροι από εσένα και να εκμεταλλευτείς τα λάθη τους όπως τα συνεχή call, τις αυξομειώσεις των raise ανάλογα με τη δύναμη του χεριού τους, τα αψυχολόγητα all-in κ.α.






Θέση, θέση, θέση


Η θέση σε ένα τραπέζι Texas Hold’em είναι εξίσου σημαντική με το χέρι. Οι καλές θέσεις είναι οι τελευταίες στο τραπέζι με καλύτερη το button. Οι χειρότερες είναι τα blinds γιατί μετά το flop μιλάς πάντα πρώτος. Οι επαγγελματίες παίκτες παίζουν από τα blinds μόνο όταν κρατάνε ένα πολύ δυνατό χέρι και στο button δεν βρίσκεται κάποιος ιδιαίτερα επιθετικός παίκτης. Είναι καλύτερα να βρίσκεσαι στο button με δύο βαλέδες παρά στα blinds με δύο άσσους.














Μελέτα τους αντιπάλους σου


Τα λεφτά στο πόκερ έρχονται όταν μπαίνεις με το καλύτερο φύλλο και βγαίνεις με το χειρότερο. Για να το κάνεις όμως αυτό πρέπει να ξέρεις πόσο καλό είναι το φύλλο σου σε σχέση με αυτό των αντιπάλων σου. Αντί λοιπόν να παίζεις σαν μανιακός από τα blinds ή από τη μέση του τραπεζιού είναι καλύτερα να αξιοποιείς αυτό το χρόνο για να παρακολουθείς τους αντιπάλους σου και να αποκωδικοποιείς τη συμπεριφορά τους.






Μην κυνηγάς κέντες και χρώματα


Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των αρχαρίων είναι να εκβιάζουν την τύχη τους όταν βρίσκονται σε draw (δηλαδή περιμένουν ένα ακόμα φύλλο) για κέντα ή χρώμα. Εδώ μπαίνουν τα μαθηματικά του Texas Hold’em και συγκεκριμένα το pot equity που καθορίζει πότε είναι συμφέρον να μπεις σε ένα pot με draw.






Μάθε τους κανόνες


Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την ελλιπή γνώση των κανόνων και ειδικά τις λεπτές τους αποχρώσεις. Πότε δύο ζευγάρια είναι καλύτερα από δύο άλλα ζευγάρια, πότε ένα full είναι καλύτερο από ένα άλλο full κ.ο.κ; Αυτές είναι καταστάσεις στις οποίες οι αρχάριοι παίκτες νομίζουν ότι έχουν το καλύτερο φύλλο, ποντάρουν τα χρήματα τους από άγνοια των κανονισμών και του κινδύνου και φυσικά τα χάνουν. Επιπλέον κάθε online poker room έχει τους δικούς του κανόνες τους οποίους πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων και όχι να μαθαίνεις χάνοντας.














Παίξε στα κυβικά σου


Ξεκινώντας το Texas Hold’em θα πρέπει να περιοριστείς σε τραπέζια με πολύ μικρά stakes μέχρι να μάθεις καλά το παιχνίδι και μέχρι να μαζέψεις ένα σεβαστό bankroll που θα σου επιτρέψει αργότερα να παίξεις σε μεγαλύτερα stakes χωρίς το φόβο ότι θα χάσεις σημαντικά χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: