Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μαγκριώτης: «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς»

Μαγκριώτης: «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς»
Υπό διαπραγμάτευση οι συμβάσεις παραχώρησης για μείωση των τιμών των διοδίων


Μήνυμα προς όλους έστειλε από την επιτροπή οδικής ασφάλειας της Βουλής, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ενημερώνοντας για το θέμα των διοδίων στις εθνικό δίκτυο.






Ο κ. Μαγκριώτης διεμήνυσε ότι το δεν θα δεχτεί το Δημόσιο εκβιασμό από κανέναν ότι θα καταγγελθούν οι συμβάσεις λόγω κρίσης, λόγω κινήματος κατά των διοδίων ή λόγω καιρού και αυτό είναι μήνυμα προς όλους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το δημόσιο θα τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις καθώς όπως ανέφερε είναι μεγάλα τα οφέλη των αυτοκινητόδρομων.






Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύσκολες συζητήσεις με τις 19 εταιρείες και τις 26 τράπεζες που μετέχουν στο κονσόρτιουμ των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας ώστε να υπάρξουν αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης και προανήγγειλε και νέα διόδια στην Εγνατία οδο.






Πάντως όπως σημείωσε ο υφυπουργός, όλες οι αυξήσεις των διοδίων συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης το 2007, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά διόδια.


Με τα ηλεκτρονικά διόδια – εξήγησε- ο χρήστης θα πληρώνει με το χιλιόμετρο, ενώ θα είναι δυνατές οι εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες και οι διευκολύνσεις για τις τοπικές μετακινήσεις.






Παράλληλα, ο υφυπουργός, με αφορμή τα γεγονότα με πρωταγωνιστή το δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο, επανέλαβε ότι θα παραταθούν οι κάρτες διέλευσης που έχουν δοθεί στους κατοίκους γύρω από τους σταθμούς Αγ. Τριάδας και Πελασγίας, έως ότου ολοκληρωθούν οι παράπλευροι δρόμοι που είναι υποχρέωση του Δημοσίου και όχι των παραχωρησιούχων.






Το ζήτημα των διοδίων εξ αρχής πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ τόνισε ότι δεν είναι μόνο η τιμή των διοδίων που εξοργίζει τον κόσμο, αλλά και η συχνότητα με την οποία καλούνται να πληρώσουν. Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλη έκανε λόγο για συμβάσεις δουλείας, ενώ ο Θόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε νόμιμο το αίτημα των πολιτών να μην πληρώνουν διόδια. Από τον ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Ανατολάκης, υποστήριξε ότι η τιμή των διοδίων πρέπει να ανταποκρίνεται και στην ποιότητα των αυτοκινητόδρομων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: